Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan'dan Yardım Kuruluşlarına Teşekkür

Erdoğan'dan Yardım Kuruluşlarına Teşekkür

Caner
07.05.2014 - 21:29
İçeriğin Devamı Aşağıda

Erdoğan'dan Yardım Kuruluşlarına Teşekkür

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'nın (AFAD) ev sahipliğinde Arenamega'da gerçekleştirilen 'Afete Hazır Okul Kampanyası'nın tanıtım töreninde, kampanyanın ülke ve millet için hayırlara vesile olmasını diledi.

Erdoğan, kampanyayı düzenleyen AFAD'a, Milli Eğitim Bakanlığı'na ve tüm katkı verenlere teşekkür etti.

Kardeş ülke Afganistan'da toprak kayması neticesinde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına, tüm Afganistan halkına sabır ve başsağlığı dileyen Erdoğan, şunları kaydetti:

'Bilindiği gibi Afganistan'ın kuzeydoğusunda, Badahşan vilayetindeki bir köy, maalesef tamamen toprak altında kaldı. Şu ana kadar yaklaşık 300 kişinin cesedine ulaşılabildi. Vefat edenlerin sayısının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Türk Kızılayı, bu büyük afetin ardından bölgeye ulaşan ilk uluslararası yardım kuruluşlarından biri oldu. Kızılay, tespit çalışmalarını yaptıktan sonra bölgede ihtiyaç duyulan yardımları ulaştırmak için çalışmalarına başladı. Aynı şekilde AFAD şu anda bu çalışmalarını sürdürüyor. Yine bir Türk insani yardım kuruluşu İHH da bölgeye ulaştı ve mağdurların elinden tutmaya başladı. Kızılay'a, AFAD'a, İHH'ya bölgeye ulaşan tüm yardım kuruluşlarına da bu vesileyle teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.'

Erdoğan, 'Bu arada bir kez daha kardeş Afganistan halkına taziye mesajlarımızı iletiyor, ölenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum' diyerek, Afganistan'daki olayda olduğu gibi, tabii afetleri engellemenin insan iradesini, insan gücünü aştığını söyledi.

'Yerleşim yerleri afetlere karşı dayanıklı inşa edilmeli'

Afetleri engelleyemeyeceklerini ifade eden Erdoğan, 'Ama bu tür olayların en az can ve mal kaybıyla sonuçlanması için alabileceğimiz tedbirler var. Yerleşim yerlerinin deprem başta olmak üzere, yaşanması muhtemel afetlere karşı dayanıklı şekilde inşa edilmesi bu tedbirlerden biridir. Afet sonrası kurtarma ve yardım çalışmalarının organizasyonu da bu çerçevede dikkatle ele alınması gereken, planlanması gereken, uygulanması gereken önemli bir husustur' dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'de afet öncesi ve sonrası yapılacak çalışmalar konusunda maalesef, uzun yıllar bilinçli bir yapılanmaya gidilemediğini dile getirerek, şöyle devam etti:

'Farklı kurumlar işin farklı yönlerinden sorumlu görünüyorlardı. Ama aralarında koordinasyon yoktu. 1999 Marmara ve Düzce depremleri, ülke olarak bu konuda ne denli hazırlıksız olduğumuzun en çarpıcı örneği olarak ortaya çıkmıştır. O depremlerde ne yazık ki, ben de oraya gittiğimde orada hükümeti göremedim. Hümüket yetkilileri iki gün aradan sonra oraya gelebildiler. Bunun için biz 2009 yılında ilgili tüm kurumları Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı çatışı altında topladık. Nitekim 2011 yılında yaşadığımız Van depreminde çok kısa sürede afete müdahale ettik. Şahsım, arkadaşlarım hep birlikte, bizler 24 saat olmadan, gece yarısı Van'daydık. Van'ı yeniden ayağa kaldıracak çalışmaları başlattık. İşte az önce izlediniz, 1 yılda yeni Van'ı inşa ettik. Konteyner kentler kurduk, çadır kentler kurduk ve Van merkez başta olmak üzere Erciş'yle Edremit'yle yeni bir Van inşa oldu. Aynı şekilde Bingöl'ü inşa ettik. Bingöl'de deprem oldu gece yarısı şahsım, bakan arkadaşlarım biz Bingöl'deydik. Bingöl'de de yine bir yıl içinde yeni Bingöl'ü inşa ettik. Eğer devletsek, hele hele sosyal devletsek, hele hele dertliysek, halkımıza sevdalıysak bunu anında yerine getirmemiz gerekiyor.'

'Şimdi yeni Kızılay var'

Başbakan Erdoğan, Kütahya Simav'da da deprem olduğunu anımsatarak, 'Kütahya Simav depreminde de yine anında müdahaleyle Simav'a ulaştık. Bir yıl içinde Simav'ı da yeniden inşa ettik. Her şeyiyle. Evleriyle, okullarıyla, sosyal donatı alanlarıyla, her şeyiyle... Bu artık şunu gösteriyor; benim devletim benim yanımdadır' diye konuştu.

Depremlerde, ölen vatandaşları geri getirmenin mümkün olmadığını ancak hiç olmazsa geride kalanların, başını sokacakları konutlarını, çocuklarının eğitimini, öğretimini sağlayabilecekleri okullarını, bütün yollarıyla altyapısıyla inşa etmenin o devletin görevi olduğunu vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Bunu Düzce depreminde maalesef göremedik. Sakarya'da göremedik. Kocaeli'nde, Gölcük'te göremedik. Yalova'da göremedik. Ama biz bunu hamdolsun geldik hallettik. Bu süreçte sadece AFAD'ı hızlı ve etkin müdahale yapan bir kurum haline getirmekle kalmadık, sivil toplum kuruluşu niteliğindeki yardım kuruluşlarımızın da güçlenmesini sağladık. Artık eski Kızılay yok. Şimdi yeni Kızılay var. Dünyanın neresinde olursa olsun, yaşanan afetlerde, olay yerine ilk ulaşan, mağdurlara yardım elini ilk uzatan kuruluşlardan biri haline getirdik. Bunun yanında pek çok sivil yardım kuruluşumuz, dünyanın dört bir yanında göğsümüzü kabartan başarılı çalışmalar yürütüyor. Bu vesileyle gerek AFAD, gerek Kızılay ve gerekse diğer sivil yardım kuruluşlarımızın çalışmalarında büyük bir özveriyle görev alan herkese şükranlarımı sunuyorum.'

'Kamplar örnek alınıyor'

Ülkenin dört bir yanında kurulan ve sayıları bini bulan deprem ölçüm cihazları ile bölgedeki sarsıntıların hassasiyetle ölçüldüğünü ve öngörüler geliştirebildiğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

'Afet alanlarında iletişimin kesintisiz şekilde sürdürülebilmesini sağlayacak teknolojiler üzerinde yürüttüğümüz çalışmalar sürüyor. Afetler sırasında oluşan karmaşanın önüne geçecek kriz yönetimi konusunda çok ciddi bir birikim sahibi olduk. Hazırladığımız Türkiye Afet Müdahale Planı'yla afet anında kimin ne yapacağını önceden belirliyoruz. Yine bir çeşit sosyal afet sayabileceğimiz Suriye'den ülkemize gelen kardeşlerimizin ihtiyaçlarının karşılanması konusundaki organizasyonu da AFAD açısından başarılı bir sınav olarak değerlendiriyoruz. Suriye'deki zulümden kaçarak ülkemize sığınan kardeşlerimiz için AFAD tarafından oluşturulan 22 kampın altyapısı ve verilen hizmetlerle gelişmiş ülkeler tarafından dahi örnek alındığını görüyoruz. Her geçen gün gelişen kurumsal yapısı ve artan birikimiyle AFAD, bundan sonraki afetlere ve krizde çok daha etkili çok daha kapsamlı müdahale edebilecek bir kapasiteye ulaşıyor. Bu çerçevedeki eksikleri süratle tamamlayarak afet ve acil durum yönetimi konusunda dört dörtlük bir yapı oluşturma kararlılığımız devam ediyor.'

Başbakan Erdoğan, yalnızca teknik altyapıyı kurmanın, afetlere hazırlıklı olmak için yeterli olmadığını, bununla birlikte 7'den 70'e tüm vatandaşlarda afetler konusunda bilinç oluşmasını sağlamak mecburiyetinde olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

'İnsanımıza afet durumunda ne yapacağını, nasıl davranacağını öğretmeden bu konudaki hazırlıklarımızı tamamlamış olamayız. Bunun için her anlamda afete hazır Türkiye hedefi doğrultusunda çok yönlü çalışmalar yürütüyoruz. Okulda, ailede, iş yerinde, şehrimizde, ülkemizde afete hazırlık konusunda bilhassa afet sonrası ilk 72 saatte yapılacaklarla ilgili kapsamlı planlar ve bilgilendirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. 'Afete Hazır Okul Kampanyası' da bu hazırlıklardan birisidir. Bu kampanyayla yüz binlerce öğretmenizi ve milyonlarca öğrencimizi eğiterek afetlere karşı hazırlıklı hale getirmeyi amaçlıyoruz.'

'Yaklaşık 450 yıl sonra biz de aynı şeyi söylüyoruz'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, afetlere karşı alınan tedbirlerin Türkiye tarihinde köklü bir geçmişi olduğunu dile getirdi.

İstanbul'un yangın felaketleri yaşadığı Sultan 2. Selim Han döneminde yayımlanan 'İnsanlar, kendi evlerinin yüksekliğine uygun merdivenler hazırlasınlar. Büyük bir fıçı suyu her zaman hazır tutsunlar. Allah'ın hikmetiyle yangın meydana gelirse kaçmayıp komşuları gelene, Yeniçeri ve diğer halk erişene kadar merdivenlerini yaslayıp su ile ateşi söndürmeye çalışsınlar' şeklindeki fermanı aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

'Yaklaşık 450 yıl sonra biz de aynı şeyi söylüyoruz. Afetten korkmak ve kaçmak yerine hazırlıklı ve bilinçli olmak için çalışmalıyız. Bu tür kampanyaların afetlere hazırlık konusunda toplumsal bilinç oluşturmaya önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Diğer yandan kentsel dönüşüm çalışmaları başta olmak üzere tüm imkanlarımızı kullanarak şehirlerimizi depreme dayanıklı hale getirmenin çabası içindeyiz. Elbette bu tür devasa dönüşüm çalışmalarını gerçekleştirmek kolay değil. Ancak, deprem başta olmak üzere afetler karşısında hazırlıklı olmak için zoru başarmak zorundayız.'

Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda kampanya nedeniyle AFAD ve Milli Eğitim Bakanlığını başta olmak üzere katkı verenleri tebrik etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın huzurunda, Afete Hazır Okul projesinin protokol imza töreni gerçekleştirildi. Protokolü, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzaladı.

Arenamega yerine Yahya Kemal Beyatlı

Başbakan Erdoğan, imza töreni öncesinde Küçükçekmece Arena ve Arenamega isimleri ile anılan salonun açılışında, salona yeni bir isim bulunması konusunda yaptığı konuşmayı hatırlattı.

Küçükçekmece'de ağırlıklı olarak Rumeli'den göçmüş ailelerin yaşadığını dile getiren Erdoğan, 'Salonun ismi ne olabilir diye düşündük, sonunda şöyle bir karar verdik. Dedik ki bu salonun adını da Yahya Kemal Beyatlı olarak verelim' dedi.

Salondakilere 'Nasıl buldunuz?' diye soran ve alkışla karşılık alan Erdoğan, Yahya Kemal'in 'Şu kopan fırtına Türk ordusudur, Yarabbi!/Senin uğrunda ölen ordu budur Yarabbi!/Ta ki yükselsin ezanlarla müeyyed namın/Galib et, çünkü bu son ordusudur İslam'ın' şeklindeki dizelerini okuduktan sonra, 'Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi' olarak belirledikleri ismin hayırlı olmasını diledi.

Bu arada Başbakan Erdoğan'ın konuşması sırasında salonda bulunan bir grup çocuk, 'Dualarımız sizinle' yazılı dövizi kaldırdı. Erdoğan, çocuklara 'Sağolun çocuklarım, yavrularım' ifadeleriyle seslendi.

Muhabir: Hatice Şenses Kurukız, Muharrem Aksakallı

İSTANBUL

AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/manset/324253...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0