onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Engelliliği Oluşturan Sosyal Bariyerleri ve Önyargıları Yıkmak İçin Yapabileceğiniz 12 Şey

Engelliliği Oluşturan Sosyal Bariyerleri ve Önyargıları Yıkmak İçin Yapabileceğiniz 12 Şey

Turkcell
04.12.2017 - 14:57

3 Aralık tarihi, tüm dünyada engelli bireylerin yaşadıkları zorluklara dikkat çekmek için 'Dünya Engelliler Farkındalık Günü' olarak anılıyor. Toplumlarda yavaş yavaş bir bilinç oluşmaya başlasa da yine de yaptıklarımız yeterli olmuyor. Engelli bireyler çoğu zaman unutuluyor, görmezden geliniyor. 

Aslında engelleri hep birlikte ortadan kaldırabiliriz. İşte; engelleri aşmaya yardımcı olmak için yapabileceğiniz 12 şey:

1. Kendi yarattığımız engelleri kaldırabilmek için, yaptığımız her şeyi engelli bireyleri de göz önünde bulundurarak dizayn etmekle başlayabiliriz.

Bir merdiveni, üst geçidi, web sitesini, mobil uygulamayı, ATM’yi tasarlamadan önce engelli bireylerin de nasıl kullanacakları düşünülse çok daha iyi olmaz mı? 🤔

2. Engelliler için yapılan engelli asansörü, park alanı, kılavuz çizgisi gibi yerleri gereksiz yere işgal etmeyebiliriz.

Mesela bu örnekte engelli alanına park eden sürücüye tepkilerini göstermek için aracı stickerlarla kaplamışlar. Çok da güzel yapmışlar. 😎

3. Başkasının yardımı olmadan bir şey yapamazlarmış gibi davranıp izin almadan yardım etmeye kalkmayabiliriz.

Önce yardıma ihtiyacı olup olmadığını sormalı, eğer ihtiyacı varsa yardımcı olmalıyız. İzinsiz koluna girmemeli, dokunmamalıyız.

4. Kendisiyle alakalı bir soruyu yanındakilere değil, doğrudan kendisine sorabiliriz.

Örneğin; “Çayını kaç şekerli içer?” sorusunun muhattabı kendisidir.

5. Televizyon programlarında, filmlerde hatta konserlerde kısacası konuşmanın ve görsel detayların olduğu her yerde; görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler için işaret dili ve altyazı kullanabiliriz.

Bu güzel hanımefendi, Rap konserinde sözleri işaret diline çevirerek işitme engellilerin de sözleri anlamasına yardımcı oluyor. ☺️

6. Çoğumuz duymadan, görmeden, yürüyemeden bir şeylerin yapılamayacağına inanıyoruz. İşitemeyen birisi müzik yapamaz, göremeyen biri resim yapamaz sanıyoruz. Bunların da olabileceğinin farkında olabiliriz.

Tıpkı Funda öğretmen ve öğrencileri gibi...

7. Görme engelliler için şehir içerisindeki çoğu noktada Braille alfabesi ya da sesli anons sistemleri kullanılarak gidecekleri yönü daha kolay bulmalarını sağlayabiliriz.

Duraklarda, restoran menülerinde, asansörlerde, hastanelerde Braille alfabesi ya da sesli anonslar kullanılarak; görme engelli bireylerin sosyal hayata daha eşit dahil olmaları kolaylaştırılabilir.

8. Uygun koşullar sağlandığında engelli olmayan birinin yapabildiği her mesleği engelli bir bireyin de yapabileceğinin farkında olabiliriz.

Hakim, doktor, akademisyen, pilot, futbolcu hatta çok daha fazlası...

9. Biraz daha fazla empati kurarak dünyayı nasıl algıladıklarıyla alakalı fikir sahibi olabiliriz.

Empati kurmak aslında her şeyin başı. Empati kurarak dünyayı, onların hayatını zorlaştırmayacak şekilde dizayn edebiliriz...

Örneğin Turkcell Diyalog Müzesi, görmeden ve duymadan neler yapabileceğinizi deneyimlemenizi salayacak bir yer. Orayı ziyaret ederek bu farkındalığın bir adım ötesine ulaşabilirsiniz.

10. Engelliliği fiziksel bir eksiklik değil sosyal bariyerlerden kaynaklanan bir farklılık olarak algılayabiliriz.

Her insan farklıdır, engelliler de birbirlerinden çok farklıdır. Onlara yaklaşırken bedensel ya da zihinsel engellerine göre değil, sahip oldukları benliğe göre yaklaşılabilir.

11. Onlara inanarak ve güvenerek, önlerine engel koymadan bir gün büyük başarılara belki de mucizelere imza atmalarına şahit olabiliriz.

Tıpkı Ampute Milli Takımımızın gerçekleştirdiği gibi! 🇹🇷

12. İşitme engellilerle iletişime geçebilmek, onları daha iyi anlayabilmek ve kendimizi onlara anlatabilmek için işaret dili öğrenebiliriz.

Turkcell olarak Engel Tanımayanların hayatına dokunmak, onlara destek olmak için çalışıyoruz!

Gelin hep birlikte, 3 Aralık Dünya Engelliler Gününden itibaren bir farkındalığa imza atarak hayattaki engelleri birlikte aşalım...

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın