Görüş Bildir
Haberler
Emeklilik Borçlanması Ne Kadar? Emeklilik Borçlanması Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Emeklilik Borçlanması Ne Kadar? Emeklilik Borçlanması Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Müge Kakşi
10.11.2021 - 11:52

4A (SSK), 4B (BAĞKUR ve 4C (Emekli Sandığı) gibi sigorta sistemlerinden herhangi birine bağlı olarak çalışan tüm vatandaşlar ilgili kanunlarca belirlenmiş gerekli şartları yerine getirerek emekli olmaya hak kazanırlar. Bu şartlar arasında prim ödemesi, sigortalılık günü ve yaş şartı gibi çeşitli şartlar bulunmaktadır. Birçok vatandaş şartları yerine getirdikten sonra ilgili kurumlara başvuruda bulunarak emekli maaşına bağlanmaktadırlar. Birçok vatandaşın hayali olan emeklilik için en önemli şeylerden biri prim ödemesi oluyor. Tüm şartları sağlayarak prim ödemesinde eksik bulunan vatandaşların emekli olabilmeleri için eksik primlerini tamamlamaları gerekiyor. Bazı durumlarda devlet geriye dönük prim ödemelerini kabul etmektedir. Bu gibi durumlar askerlik borçlanması ve doğum borçlanması olarak bilinmekte ve emeklilik borçlanması diye adlandırılmaktadır. Peki, emeklilik borçlanması ne kadar? Emeklilik borçlanması nasıl hesaplanır? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uzun bir çalışma hayatı olan tüm vatandaşlar bir an önce emekli hayatına geçmek istiyor. 4A, 4B ve 4C gibi sigorta sistemlerine bağlı olarak çalışan vatandaşların yaş, sigorta günü ve prim ödemesi gibi belirlenen şartları sağlaması gerekiyor. fakat bazı durumlarda vatandaşlar yaş şartını ve sigorta gününü doldurmasına rağmen eksik prim ödemesinden dolayı emekli olamıyor. Bu gibi durumlarda devlet geçmişe dönük bazı durumlar için prim ödemesi yapmaya imkan tanımıştır. Doğum ve askerlik gibi durumlarda kişiler çalışamadığı için bu sürelerin primlerini sonradan ödeyebiliyor ve prim ödemelerini tamamlayabiliyor. Bu durum emeklilik borçlanması olarak hesaplanırken birçok vatandaş emeklilik borçlanmasının ne kadar olduğunu ve nasıl hesaplandığını internet üzerinden araştırıyor. Emeklilik borçlanmasının ne kadar olduğu ve emeklilik borçlanması hesaplamasına dair tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

Emeklilik Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Emeklilik Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Birçok vatandaş emekli olabilmek için prim günlerini tamamlamaya çalışıyor. Askerlik, doğum izni ve yurt dışı gibi belirlenen bazı zamanlar için geriye dönük prim ödemesi yapılabiliyor. Sadece belirlenen o süre için yapılan prim ödemeleri emeklilik borçlanması adı altında ödenmektedir. Emeklilik borçlanması ise Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Emeklilik borçlanması ödeyecek kişi borçlandığı süreye göre prim tutarını kendisi belirleyerek ödeyebilir. Fakat bu ödeme miktarının bir alt ve üst limiti vardır.

2021 yılı brüt ve net asgari ücret tutarına göre emeklilik borçlanması primi günlük en düşük 38.15 lira, en yüksek ise 286.20 lira olarak karşımıza çıkıyor. Bu tutar aralığında kendi belirlediğiniz miktarda ödeme yapmanız mümkündür.

Ayrıca dilerseniz https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-borclanma-tutari-hesaplama linkine tıklayarak sizden istenilen bilgileri doğru bir şekilde girip e-Devlet üzerinden tahmini bir emeklilik borçlanması tutarına ulaşabilirsiniz.

Emeklilik Borçlanması Ne Kadar?

Emeklilik Borçlanması Ne Kadar?

Emekli olmak isteyen fakat prim ödemesini tamamlamamış birçok vatandaş askerlik ve doğum gibi durumlarda geriye dönük prim ödemesi yapabiliyor. Vatandaşlar için bir umut olan bu durum emeklilik borçlanması olarak adlandırılıyor. Birçok vatandaş özellikle doğum borçlanması ve askerlik borçlanmasının 2021 yılı içerisinde ne kadar olduğunu merak ediyor. 

2021 yılı doğum borçlanması tutarı

  • Bir günlük borçlanma tutarı 38,16 TL

  • Bir aylık borçlanma tutarı 1.144,8 TL

  • Bir çocuk için toplam tutar (720 gün) 27.475,2 TL

  • İki çocuk için ödeme tutarı (1440) 54.950,4 TL

2021 yılı askerlik borçlanması tutarı 

  • Alt sınırı (gün) 119,25 * %32 = 38,16 TL

  • Üt sınırı (gün) 894,38 * %32 = 286,20 TL

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın