onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
El Ayak Ağız Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi...

El Ayak Ağız Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi...

Sunay Korkmaz
04.06.2021 - 12:42

Bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olan el, ayak ve ağız hastalığı “coxsacki virüs” ve “enterovirüs 71” denilen virüsler neden olmaktadır. Peki, özellikle yaz aylarında görülen el ayak ağız hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavisi ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Özellikle 10 yaş altı çocuklarda yüksek ateş, iştahsızlık, boğaz ve karın ağrısı, vücutta döküntü gibi belirtilerle kendini gösteren ve bazen suçiçeği hastalığı ile karıştırılan el, ayak ve ağız hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde... El ayak ağız hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavisi...

El Ayak Ağız Hastalığı Nedir?

El Ayak Ağız Hastalığı Nedir?

Halk arasında el ayak hastalığı olarak bilinen el, ayak, ağız hastalığı 10 yaş altı çocuklarda sık görülen ve enterovirüs ailesinden coxsacki virüsünün yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır. 

Virüs direk temas yada hasta çocuğun salya, dışkı, idrar gibi salgılarıyla temas sonucu bulaşır. Bulaşma da eller kilit görevi görür. Salgı teması, oyuncaklar ve ellerle bulaşabildiğinden hasta çocuklar ile aynı ortamı paylaşmak, kalabalık ortamlarda bulunmak hastalığın bulaşma riskini arttırır. 

Bulaşmayı takiben kuluçka dönemi 5-7 gündür. Hastalıkta bulaştırıcılık döküntüler çıkmadan önceki 3 gün ve döküntüler solup ateş düştükten sonraki 5 gündür.

El Ayak Ağız Hastalığı Belirtileri

El Ayak Ağız Hastalığı Belirtileri
  • - Yüksek ateş

  • - Boğaz ağrısı

  • - Halsizlik

  • - Dilin, diş etlerinin ve yanakların içindeki ağrılı, kırmızı, kabarcıklı lezyonlar

  • - Avuç içlerinde, ayak tabanlarında ve bazen de kalçada kaşıntı olmaksızın kırmızı bir kızarıklık

  • - Bebeklerde ve küçük çocuklarda sinirlilik

  • - İştah kaybı

El Ayak Ağız Hastalığı Tedavisi

El Ayak Ağız Hastalığı Tedavisi

El, ayak ve ağız hastalığından korunmada etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış bir aşı yoktur ve tedavisi için özel bir ilaçta bulunmamaktadır. 

Çoğunlukla hastalığın hafif semptomlar ile seyretmesi ve kendi kendine düzelmesi gözlenmektedir. Bununla birlikte gereken hastalarda, mevcut semptomları hafifletmek için ağrı kesici ve ateş düşürücülerin kullanımı, boğaz ağrısını azaltmak için gargara ve spreylerin kullanımı önerilmektedir. 

Yeterli sıvı ve beslenme desteği alamayan çocuklarda gerekli sıvı ve beslenme desteği yapılmalıdır.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın