onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ekonomik Kriz Obeziteye mi Yol Açıyor? Türkiye'yi Bekleyen Obezite Sorunu...

Ekonomik Kriz Obeziteye mi Yol Açıyor? Türkiye'yi Bekleyen Obezite Sorunu...

GNS
27.11.2021 - 20:08

Yapılan araştırmalar doğrultusunda Türkiye'nin obezite sınırlarını zorladığı ortaya çıktı. %32,1'lik bir oran ile Avrupa'da nüfus yoğunluğu en büyük ölçüde obez olan ülke konumunda Türkiye görülüyor. Ekonomik krizin kapıyı çaldığı son dönem de göze alındığında bu tablonun daha da ciddileşebileceği düşünülüyor. Bilimsel çalışmalara bakıldığında gelir seviyesinin düşüşünün obezitenin artmasına yol açtığı görülüyor. Detayları haberimizde sizin için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Yapılan araştırmalar sonucu Türkiye'nin en çok obez nüfusa sahip ülkesi olduğu ortaya çıktı. Ekonomik açıdan son dönemde yaşanılan sorunlar olası bir kriz durumunda obezitede de artış yaşanacağının göstergesi olarak kabul ediliyor. İşte haberin detayları...

650 Milyon Kişi Obez

650 Milyon Kişi Obez

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre Türkiye, obezite oranları konusunda Avrupa'da başı çeken ülke konumunda yer alıyor.

Nüfusunun yüzde 32,1'i obez olan Türkiye'yi yüzde 28,9'la Malta ve yüzde 27,89'la Birleşik Krallık takip ediyor.

Avrupa'da obezite oranlarının en düşük olduğu ülkeler ise yüzde 17,9 Bosna Hersek, yüzde 18,9'la Moldova ve yüzde 19,5 ile İsviçre olarak sıralanıyor.

DSÖ verilerine göre dünyada 18 yaş üstü 650 milyon kişi obez olarak tanımlanıyor.

Ekonomik Kriz Obeziteyi Artırıyor Mu?

Ekonomik Kriz Obeziteyi Artırıyor Mu?

Gelişmekte olan ülkelerde obez nüfusun önemli bir bölümü toplumun yoksul kesimlerindeki insanlardan oluşuyor. Nature dergisinde geçtiğimiz yıl yayınlanan bir makale de obeziteyi ekonomik bir sorun olarak tanımlıyor.

ABD'deki 1990 ile 2015 arasında obezitenin nasıl geliştiğini inceleyen makale, gelir seviyesiyle obezite arasındaki ilişkiye de ışık tutuyor.

Alexander Bentley, Paul Ormerod ve Damian Ruck imzalı makaleye göre bu iki faktör arasında 1990 yılında herhangi bir korelasyon bulunmuyordu. Ancak toplumların değişen yapısı ve yaşam tarzı alışkanlıklarıyla birlikte gelir seviyesi, obeziteyi etkileyen başlıca faktörlerden biri haline geldi.

Örneğin, ortalama gelirin yılda 45 bin doların altında olduğu tüm Amerikan eyaletlerinde obezite oranı yüzde 35'in üstünde seyrediyor. Ortalama geliriz 65 bin doların üstünde olduğu eyaletlerde ise bu oran yüzde 25'in altına iniyor. Üstelik bu rakamların gelişmiş ülke rakamları olduğunu ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde obezite eğiliminin daha yüksek olduğunu unutmamak gerekiyor.

Makale gelir seviyesindeki düşüşle birlikte obezitenin artmasının temel sebebi olarak sağlıklı gıdalara erişimin azalması ve işlenmiş, şekerli gıdalara yönelimin artmasını gösteriyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın