onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Duygu Özkan Kılıç Yazio: Okul Seçimi Önemli Bir Beceri Alanı

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Duygu Özkan Kılıç Yazio: Okul Seçimi Önemli Bir Beceri Alanı

Duygu Özkan Kılıç
01.04.2021 - 13:21 Son Güncelleme: 02.04.2021 - 14:49

2021-2022 eğitim öğretim yılının hazırlıkları tüm okullarda başladı; ekranlarımız okul isimleriyle doldu; bursluluk sınavları çoktan ve ilk başladı (!), indirim teklifleri başladı, kampanyalar başladı, ilanlar başladı… Ve okul seçiminde de yeni bir dönem başladı. Anne babalar da öyle bir 2020-2021 yaşadı ki kayıt dönemi ve özel okulculukta kendi miladını yaşıyor.

Pandemi dönemini minimum zararla tamamlamak her organizasyon gibi eğitim organizasyonunun da yaşamsal bir parçası. Tabi zarar var zarar var. Eğer zarar salt eğitim işletmesi zararı ise anne-babalarla barışmak önemli çünkü duyurmak istedikleri sesi duymamak ya da bu sesi kısmak en kolay metodumuz oldu. Özel okul velileri 2020-2021’den değil (sonuçta onlar da biliyorlar bu yılın bir açık bir kapalı eğitim zamanları karmakarışık olmasına hiç kimse hazır değildi) ama 2021-2022 listelerinden üzüntü duyuyorlar. Herkes biliyor ki aile ve okul bütçesi bir olmazsa ve aile ve okul birbirini var etmek üzere orta yolu bulursa ikisi de ayakta kalacak.  Aksi takdirde ya okul kapanacak ya anne-baba özel okula küsecek. 

Okul seçiminden önce en önemli başlangıç noktamızın okul-ebeveyn diyaloğu olduğunun altını çizerek, bundan sonraki süreçte anne-babalar okul seçiminde neleri baz alarak ilerlemeli konusunda anne-babalar ve tabi ki okullar için bir listemiz var.  Odağımız “Okulumuz bu yüzyılın okulu mu?” arayışı. 

Artı not ise şu: O kadar bilinçli ve sorgulayıcı olmalıyız ki böylece hem arayışımız görüşme yaptığımız okulun yenilenme sürecini etkilemeli hem de bu süreç iyileştirici bir diyalogun temellerini atmalı; sonuçta her şey çocuğumuzun dünyaya katılımı ile ilgili.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Önce sayısal verilerden uzakta duralım. Okulunuzun değerleri ne ve neye inanıyorlar sorun!

1.	Önce sayısal verilerden uzakta duralım. Okulunuzun değerleri ne ve neye inanıyorlar sorun!

Okul kültürü ve ekosistemi nefes alınan en yaşamsal alan; bu kültür ancak değerler, ilkeler bütünüyle gerçek olabilir. Sizinle görüşme yapan kişi gerçekten görüştüğünüz okulun değerlerini ne olarak anlatıyor? Genel geçer dünya vatandaşı kelimesi mi kullanılıyor, sevgi saygı gibi yüzeysel kelime listesi mi sıralanıyor, mutlu, başarılı kelimeleriyle mi konuşma açılışı yapılıyor; yoksa gerçekten inandıkları bir değer mekanizması var mı? Çocuğunuz hangi değerlere sahip çıkılan bir ortamda kendi olmayı başaracak? Değer dediğimizde ilk değerler eğitimi değildir çünkü mevzu; 

bu okul ortamında güvenli iletişim midir esas olan, 

her sabah herkes birbirine günaydın demesi midir, 

ulaşılabilir iletişimi önemsiyorlar mı, 

birden 21. yüzyıl becerileri mi listeleniyor,

akademik başarıyı çıkarcı bir değer mi yoksa değerler çarkının doğal bir sonucu olarak mı görüyorlar? 

Değer mekanizması her zaman tercihin ve güvenin yol haritası, unutmayın.

2. Okulunuz ana söyleminde ya da eğitim kampanyasında ne diyor, mutlaka okuyun. Okuduğunuz cümlenin somut karşılığını sunan öğrenme deneyimine örnekler arayın.

Okulun sosyal medyasına ve web sitesine mutlaka bakın, eğitime dair hangi görüşü savunuyorlar, eğitim için ne söylüyorlar, çocuğunuz o okulda bulunması için sıraladıkları ve ön plana çıkardıkları anahtar kelimeler nedir, mutlaka not edin. Tek bir slogan cümleyle bir hareket etmişler yoksa sloganlarının o slogan olmasını sağlayan destek cümleleri kurabilmişler mi? Ya da o da var bu da var, her okulda olan her şey ve daha fazlası bizde var mı demişler? Bende hepsi var modeli odaklı ve güvenli mi, tekrar düşünün. Özetle; dijital pazarlama ve okulun yüz yüze kayıt ortamında kendini anlatım biçimi tutarlı bir bütünü yansıtmıyorsa bir yerde bir eksik vardır.

3. Okul binası tüm fonksiyonlarıyla kullanılıyor mu ya da nasıl kullanılıyor, dinleyin.

3.	Okul binası tüm fonksiyonlarıyla kullanılıyor mu ya da nasıl kullanılıyor, dinleyin.

Okul seçiminde bina seçimi hem doğru hem yanlış bir kriter; birincil olan çocuğunuzun fiziksel olarak bulunacağı alanların donanımlı ve kullanılabilir olması.  Büyük binalarda kilitli laboratuvarla varsa binanın eğitime bir katkısı yok demektir.

Ya da binanın içindeki en coşkuyla anlatılan vitrin alanları nasıl bir periyodik zamanlama düzeninde kullanılıyor, dinlemelisiniz çünkü çocuğunuzun o alanda hangi değerler bütünüyle deneyimleyerek öğreneceği ve öğrenmekten keyif alacağının önemsenmesi önemli. 

Bu arada okulun her metrekaresi aynı coşkuyla anlatılıyor olması da önemli. Okul binasını gezerken en çok koridora, bahçeye ve duvarlara bakmak gerekiyor, çünkü okul binasının çocuğunuzla olan uyumunu en çocukların zaman geçirdiği yerlerin özeninden anlayacaksınız.

4. Öğretmen kadrosunun sürekliliği önemli bir kriterdir, öğrenmeye çalışın.

“Önemli olan sistem, öğretmen değil” cümlesini hiç duymazsınız ümidiyle bu kriterin neden önemli olduğunu belirtmek lazım. Öğretmen her şeydir, bir çocuğun okul gibi yasal bir ortamda bir araya geldiği yetişkin çok ama çok önemlidir. Çünkü birincil derecede öğrenciyi sistemle bütünleştiren anne baba haricindeki diğer yetişkin grubu öğretmenlerdir. 

Öğretmenler odasındaki duygular bütünü öğrencilerin öğrenme deneyiminin esasıdır. Öğretmenin mesleki tutkusuna değer veren ve öğretmen kadrosundaki devamlılık oranını maksimumda tutan okulda bilin ki birçok şey yolunda gidiyordur. Okullar var oluşuna emek veren herkesi insani değerlerle kucaklıyorsa, bilmeliyiz ki sizi de ailecek aynı sıcaklıkta kucaklayacaktır

5. Okulun bir veli olarak sizden beklentisi nedir, bunu dinlemeyi özellikle tercih edin.

5.	Okulun bir veli olarak sizden beklentisi nedir, bunu dinlemeyi özellikle tercih edin.

Biz anne babalar ailemizi yuva yapmayı önemsediğimiz kadar okulun da aileleri çemberin dışında tutmama eğilimi emin olun çocuğunuz sosyal duygusal becerilerinin gelişimi için fazlasıyla mühim. Bu kapsamda da ebeveyn olarak sorumluluğunuz ödev takibi mi katılımcı iş birliği mi konusu önemli bir sinyal. Tabi ki zaman geçtikçe okul da çocuğunuzun okul yaşantısındaki verileriyle çocuğunuzu tanıyor olacak ancak her zaman en etkili adım okulun çocuğunuzu önce sizden dinlemek konusundaki olumlu tutumu olacaktır. Bu nedenle ailelere karşı kurallar mı var, aileleri süreçte aktifleştiren iş birliği daveti mi var öğrenin.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Popüler kavramların derinlikten uzak listelenmesinden uzaklaşın, hibrit eğitim hariç.

21. yy becerileriymiş, öğrenmeyi öğrenmekmiş, 

mutluymuş, başarılıymış, dünya vatandaşıymış, 

şu kadar birincilik varmış, ödevsiz gün yokmuş gibi bir listeyi anlatılırken genel geçer anlatıma değil, bu kavramı kurumun yorumlama biçimi ve bu hedefe ulaşmak için yaptıklarını sormak görüşmeyi uzatsa da önemli. Ççünkü anlatılabilen her şey genelde uygulanmış ve okulda anekdotu oluşmuş oluyor. Önemli olan okulun eğitim argümanlarını anlatırken eğitimin popüler kelimelerini konuşma metnine dahil etmek değil, o kelimelerin öğrenme kavramında ve okul yaşamındaki yerini içselleştirmiş olmak.

Gelelim hibrit eğitim gündemine.

Gelelim hibrit eğitim gündemine.

2021-2022, 2020-2021 döneminin bir uzantısı olacak.

Bu nedenle hibrit eğitimin görüşme yaptığınız okuldaki konumlanma biçimi seçiminizde etkin bir role sahip olmalı; hibrit eğitim online ile yüz yüzenin ortaya karışık versiyonu değil çünkü.

Hibrit eğitim uzaktan acil öğretim değildir.

Hibrit eğitim dijital kaynaklarımız var değildir.

Hibrit eğitim teknolojimiz var değildir.

Hibrit eğitim sabahtan akşama online derslerimiz var.

Hibrit eğitim çocuklar okula gelemiyor diye akşamın geç saatlerine kadar kulüplerle zenginleştirilmiş(!) okul ücreti karşılığı değildir.

Hibrit eğitim; 

online ve yüz yüze öğretimin 

öğrenci yaş gruplarının gelişimsel özellikleri dikkate alınarak

öğrenci ve öğretmenin öğrenme bağlılığını güçlendirmesi adına yapılandırılan;

Kimi zaman sağlığın, 

kimi zaman etkileşimin, 

kimi zaman sosyal duygusal becerilerin,

kimi zaman müfredat kazanımlarının,

kimi zaman teknolojik çözümlemelerin,

kimi zaman hümanist gelenekselliğin öznel iyi oluşa anlam kattığı;

insanî,

eşit,

çocuk-aile-eğitimci-yetişkin dostu yenilenme ve öğrenme standardıdır.

Sağlık ve güvenle,

Eğitimde yenilenme günlerine…

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın