onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünyanın En Hafif Blokzincirini Kullanan Potansiyeli Yüksek Bir Coin: MINA

etiket Dünyanın En Hafif Blokzincirini Kullanan Potansiyeli Yüksek Bir Coin: MINA

Geçtiğimiz aylarda ilk satışları gerçekleşen Mina Protocol, kripto para borsalarında da listelenmeye başlandı. Proje dünya çapında birçok yatırımcının ilgisini çekti. Özellikle Türkiye'de son zamanlarda popülerliğini arttıran Mina Protocol, kendisini “minimal” blok zinciri olarak tanımlıyor ve bilinen en hafif blok zinciri olma unvanına sahip. Bu önemli unvanı nasıl kazandığını gelin birlikte inceleyelim.

Bu içerik bilgilendirme ve eğlence amaçlı üretilmiştir. Herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

İlk olarak kuruluş sürecine bir göz atalım.

İlk olarak kuruluş sürecine bir göz atalım.

Piyasaya 2021 yılında sürülmüş olmasına rağmen Mina Protocol'un kuruluş süreci daha eskilere dayanıyor. İlk kuruluş tarihi ise Haziran 2017. İlk kurulduğu zamanlarda Coda Protocol ismi ile tanınıyordu. 2020 yılındaysa ismini şu an bildiğimiz ismi olan Mina Protocol'e çevirdi.

Şirketin CEO görevindeyse Evan Shapiro var. Daha önce Mozilla firmasında çalışmış olan genç CEO'nun mesleği bilgisayar programcılığı. Genç CEO'nun kariyer başlangıcı oldukça etkileyici.

Aynı zamanda Mina kurucu ekibinde Türk bir isim de yer alıyor. Yer alan Türk isimse Emre Tekişalp. Türkiye’de lisans eğitimini tamamlayan isim daha sonra Intel firmasında çalışmaya başladı. Şirkette çalışmaya başladıktan sonra ABD'ye taşınan başarılı isim 2015 yılında Ripple’da çalışmaya başlıyor. Ripple için çalıştıktan sonra yeni bir kuruluşun içinde bulunmak isteyen isim daha sonra Mina Protocol’ün ekibine katıldı.

Mina Protocol'ün amacı ve vizyonu.

Mina Protocol'ün amacı ve vizyonu.

Mina Protocol'un açıklamasına göre şirket blok zinciri teknolojisindeki üç önermeli durumu iyileştirmek amacıyla kuruldu ve O(1) Labs tarafından geliştirildi.

Peki üç önermeli durum nedir?

Peki üç önermeli durum nedir?

1. Tam merkeziyetsizlik  

2. Ölçeklenebilirlik 

3. Güvenlik özellikleri

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

İlk tanıtma kısmını geçtiğimize göre sıra özelliklerini anlatmakta.

İlk tanıtma kısmını geçtiğimize göre sıra özelliklerini anlatmakta.

Mina Protocol’ün en bilinen özelliği en az yer kaplayan blok zinciri olması. Şirket kendi internet sitesinde de kendinden ''ilk sıkıştırılmış block zinciri'' olarak bahsetmiş zaten ama biz bunu daha kolay anlaşılması için basit bir şekilde anlatalım. Mina'nın ağının toplam boyutu 22KB gibi düşük bir boyuttur. Bunu da basitleştirmek gerekirse attığımız bir tweet kadar ya da instagram gönderisi kadar boyutu var. Hadi gelin bir de ufak bir karşılaştırma yapalım. Bitcoin'in kapladığı alanın boyutu 350GB kadar yani Mina'nın 16 bin katına yakın.

Mina Protocol'ün kripto piyasasına yeni bir soluk getirdiğini söylersek yanlış yapmış olmayız. Ama bu denli az kaplayabilmesinin sebebini de ucundan biraz bilmemiz lazım. Gelin hafiften bu durumu da inceleyelim.

Mina Protocol'un bu denli az yer kaplayabilmesinin temel nedeni, zk-SNARKs isimli kripto grafik kanıt yöntemiyle çalışmasıdır. Ne zaman Mina ağı üzerinde yeni bir blok üretilse SNARK kanıtı yeni üretilen blokların onaylanmasını sağlar. Bu sistemi sayesinde projenin geleceği oldukça parlak görünüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
11
2
2
1
1
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Rendan34

MINA koyim öyle işin.

Bidolarbozukluk

Sonunda çıktı mına coin