Dünya Savaşlarının Bile Bitiremediği Bir Tarihsel Sürece Sahip Makyaj Sektörünü Bir Bilim Olarak Ele Alıyoruz!
Dünya Savaşlarının Bile Bitiremediği Bir Tarihsel Sürece Sahip Makyaj Sektörünü Bir Bilim Olarak Ele Alıyoruz!
Sonuçta makyaj malzemelerinin nelerden yapıldığı, hangi makyaj modellerinin hangi dönemlerde trend olduğu, kadınlara özgü bir kavram olmaktan çıkıp sahne sanatlarının da etkisiyle tüm topluma yayıldığı düşünülürse makyaj veya kozmetik sektörü uzuuun bir tarihsel sürece sahip diyebiliriz.
Kaynak: Bilim 101
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tarihi belgelere göre makyaj Antik Mısır'da hem medikal hem de estetik amaçlar doğrultusunda ortaya çıktı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Milattan önce 3000'li yıllarda Çinliler balmumu ve yumurta sarısını kullanarak tırnaklarını boyayarak ojeyi, Aztekler ise bazı böcekler yardımı ile ürettikleri kırmızı boyayla ruju keşfetmişlerdi.
Antik Mısır'dan sonra makyaj saraya girdi ve özellikle 1500'lü yıllarda yüzlerini daha beyaz göstermek için donuk ve mat şekilde boyayan saraylılar oldukça belirgin allıklar kullandılar.
Kleopatra kurşun, antimom ve bakır taşı gibi maddelerin yanı sıra kırmızı toprakla göz makyajları yapması ile biliniyordu.
Önceleri özellikle göz kalemi ve göz farı gibi kozmetik ürünlerinde kullanılan arsenik, insan DNA yapısını yok edecek güce sahip olduğu için artık kullanılmıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Fransız İhtilali'nden sonra makyaj saraydan çıktı ve halk da makyaj yapmaya başladı.
1800'lü yıllarda Amerikalı yazar ve aktivist Elizabeth Cady Stanton gibi isimlerin kadınların seçme ve seçilme hakkı olmayışını protesto ederken ruj sürmeleri makyaj ve kadının özgürlüğünü ilişkilendirdi.
1920'li yıllarda bronz ten ve yüzdeki bronz makyaj uygulamaları Coco Chanel tarafından popüler hale getirildi.
1920'lerde dumanlı göz makyajı ilk kez görülmeye başlanırken, 30'lu yıllarda en popüler makyaj malzemesi vazelindi. Çünkü vazelin mat farları parlatmak ve kaşları sabitlemek için kullanılıyordu.
İkinci Dünya Savaşı'nda büyük bir zarar gören kozmetik sektörü, 1950'li yıllarda endüstrileşme ve makyaj malzemelerinin üretiminin artması ile büyük bir dönüş yaptı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1950'li yıllarda film yıldızlarının günümüz makyajlarına yakın makyajlar yapması, filmleri izleyen halkın da makyaj yapıp film yıldızı gibi olmak istemesini ve dolayısıyla sektörün güç kazanmasını sağladı.
60'lı yıllarda makyajda gözler ön plana çıkıyor, kuyruklu eyeliner ve takma kirpikler hemen herkeste görülüyordu.
Özgürlük ve eşitlik kavramlarının ön plana çıktığı 70'lerde "disko makyajı" ön plana çıktı.
1980'ler disko müziği, farklılığı ve hedonizmi kutlayan Stüdyo 54 gibi yıldızlarla dolu kulüpleriyle kadınları makyajda farklı stiller aramaya yöneltti.
Bu yıllardan sonra artık tüm dünya değişti, artık makyajın cinsiyeti olmadığı gibi gelişimi ve erişimi arttı. Artık isteğe göre de şekilleniyor ve insan sağlığına etkisi kimya biliminden de yararlanarak daha kullanışlı bir hale geliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Videonun tamamını izlemek ve daha fazla bilgi almak isteyenler için videoyu şöyle bırakalım:
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Çocukluğumda başlayan 'yazma' sevgim tüm eğitim hayatım boyunca sürdü. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Adalet bölümlerinden mezun olduktan sonra Kentleşme ve Çevre Sorunları'nda yüksek lisans yaptım ve tüm bu süreç boyunca çeşitli mecralarda yazarlık yaptım.
Metin yazarlığı, editörlük, soru yazarlığı, hikaye yazarlığı üzerine çalıştıktan sonra 2024 yılı Mayıs ayından bu yana Onedio bünyesinde TV-Dizi/Sinema editörü olarak çalışıyorum.
Ekranlarda gördüğümüz tüm ilgi çekici olayları ve sosyal medyadaki etkilerini etik değerler içinde sizlerle en hızlı şekilde buluşturmayı amaçlıyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın