onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünya Liderleri G7 Zirvesi İçin Japonya'da

Dünya Liderleri G7 Zirvesi İçin Japonya'da

ATKN
26.05.2016 - 12:09

Japonya, 8 yıl aradan sonra yeniden dünya liderlerini ağırlıyor. Sanayileşmiş 7 ülkenin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi Japonya'nın ev sahipliğinde Kashikojima Adası'nda başladı. G7 Zirvesi'ne katılan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk mülteci krizinin çözümü için sanayi ülkelerinden destek istedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Dünyanın önde gelen yedi Batılı sanayi ülkesinden oluşan 7'ler Grubu (G7) Zrivesi Japonya'nın Kashikojima Adası'nda başladı. 

İki gün sürecek zirvenin en önemli gündem maddesini ekonomi ve ticaret oluşturacak. Küresel ekonomideki belirsizliklerin ve risklerin yanı sıra gelişmekte olan ekonomilerde yaşanan durgunluk, petrol fiyatlarındaki düşüş ve gerileyen ticaret hacimleri toplantı gündeminin üst sıralarında yer alıyor.

Dış politika başlıkları da toplantıda görüşülecek en sıcak konular arasında bulunuyor. Kuzey Kore'nin nükleer programı, Çin'in Doğu ve Güney Çin Denizi'nde egemenlik iddia etmesi, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler, sığınmacı krizi, terörle mücadele, Rusya'nın Ukrayna'daki faaliyetleri toplantıda görüşülecek en önemli dış politika konuları olarak dikkati çekiyor. Ev sahibi Japonya'nın, Pekin'e karşı işbirliği için fikir alışverişinde bulunması bekleniyor.

'Mültecilerin ülkelere dağıtımı ve kabulünde Avrupa yalnız bırakılmamalı'

'Mültecilerin ülkelere dağıtımı ve kabulünde Avrupa yalnız bırakılmamalı'

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk

Zirveye katılan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk G7 liderlerine mülteci krizini çözmek için daha fazla katkı sağlamaya çağırdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Tusk, 'Uluslararası toplum bunun dünya çapında bir kriz olduğunu kabul etmeli ve dayanışma içinde olmalıdır' dedi. Coğrafi konumundan ötürü en büyük sorumluluğun Avrupa'nın payına düştüğünü kaydeden Tusk, mültecilerin ülkelere dağıtımı ve kabulünde Avrupa'nın yalnız bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Japonya 8 yıl aradan sonra yeniden dünya liderlerini ağırlıyor

Japonya 8 yıl aradan sonra yeniden dünya liderlerini ağırlıyor

En son 2008'de Hokkaido'da yapılan G7 Zirvesi'ne ev sahipliği yapan Japonya, 8 yıl aradan sonra yeniden dünya liderlerini ağırlıyor. 

Ulaşım ve güvenlik açısından oldukça elverişli konuma sahip adacık Nagoya'daki Chubu Centrair Uluslararası Havaalanına 60 kilometre mesafede bulunuyor ve iki köprü ile asıl adaya bağlanıyor. 1929'a kadar kimsenin yaşamadığı ada bölgeye demiryolunun gelmesinin ardından inşa edilen otellerle turizme kazandırılmış. Toplantının güvenliğinin sağlanması için 23 bin polis görev yapıyor.

G7, ABD, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Kanada'dan oluşuyor. Grupta Avrupa Birliği de temsil ediliyor.

Terör ve siber suçlarla mücadele

Terör ve siber suçlarla mücadele

Göstericiler, zirve öncesinde Tokyo'da Maliye Bakanlığı önünde anti-fosil yakıt afişleri tuttu

Hükümet ve devlet başkanlarının katıldığı Japonya'daki G7 Zirvesi'nde terörizm ile mücadele ve internet üzerinden işlenen siber suçlardan korunma önlemlerine dair eylem planı imzalanacak. Yarın sona erecek olan iki günlük zirvede Suriye ve Ukrayna'daki savaşlarla, Avrupa'daki mülteci krizi, küresel ekonomik durgunluk, serbest ticaret ve iklimin korunması da ele alınacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İddialı ortak eylem planı

İddialı ortak eylem planı

G7'nin terör ve radikal şiddet ile ilgili eylem planında, teröristlerin para kaynaklarının kurutulması, silah ve teçhizat erişimlerinin zorlaştırılması ve hareket alanlarının daraltılması öngörülüyor. Devletlerin, terör örgütlerinin ve bireysel ‘hacker'lerin internet üzerinden yaptıkları saldırılarla daha etkili mücadele edilmesi de planda yer alıyor.

İnternet saldırılarının devletler hukuku ve Birleşmiş Milletler antlaşması çerçevesinde değerlendirilmesi benimsendiği takdirde siber saldırıya uğrayan ülke meşru müdafaa hakkını kullanarak karşı saldırı başlatabilecek. Dünya Güvenlik Konseyi de siber saldırılarla ilgili karar alabilecek.

Sanayi ülkelerinin liderleri arasındaki buluşmanın kapanış bildirisinde Çin, Rusya ve diğer ülkelerde uygulanan internet yasakları eleştirilerek, bilgi akışının engellenmemesi ve sınır aşırı bilgi akışına kısıtlama getirilmemesi talep edilecek. Çin hükümeti Google, Twitter, Facebook ve Youtube gibi internet platformlarına erişimi dilediği gibi engelleyebiliyor.

Rusya üçüncü kez zirveye katılmıyor

Rusya üçüncü kez zirveye katılmıyor

Rusya üçüncü kez önde gelen sanayi ülkelerinin zirve buluşmasına katılmıyor. Kırım'ın ilhak edilmesi üzerine Rusya 2014 yılında sanayi ülkeleri grubundan ihraç edilmişti. Münih Uluslararası Güvenlik Konferansı'nın organizatörü Wolfgang Ischinger, Rusya'nın zirveye davet edilmemesinin hata olduğunu söyledi. 

Ischinger Alman Haber Ajansı'na (dpa) yaptığı açıklamada ‘G7'nin dünyadaki büyük krizleri Rusyasız çözmesinin mümkün olmadığını' belirterek, ‘Ukrayna ve Suriye krizlerini Rusya'nın katkısı olmadan çözüme kavuşturulamayacağını', söyledi.

Wolfgang Ischinger mevcut şartlar altında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in müzakere masasına dönmesinin düşünülemeyeceğini, aksi takdirde G7'nin Ukrayna krizinde ağır yenilgiye uğramış sayılacağını dile getirdi. 

Ischinger, diğer taraftan uzun vadede Rusya'ya liderler zirvesine katılma şansı tanınması gerektiğini de sözlerine ekledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Japonya'daki 7'ler Grubu zirvesi sırasında NATO ve Avrupa Birliği üyesi Yunanistan'ı ziyaret edecek.

Deutsche Welle Türkçe ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın