Görüş Bildir
Haberler
Doğu Cephesi Komutanı Kimdir? Doğu Cephesi'nde Kimlerle Savaşılmıştır?

Doğu Cephesi Komutanı Kimdir? Doğu Cephesi'nde Kimlerle Savaşılmıştır?

Doğu Cephesi Komutanı'nın kim olduğu zaman zaman ödevlerde ve sınavlarda karşınıza çıkmıştır. Peki tarihimizde de önemli bir yere sahip olan Doğu Cephesi Komutanı kimdir? Doğu Cephesinde kimlerle savaşılmıştır?

İşte tüm detaylarıyla Doğu Cephesi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Doğu Cephesi'nde Kimlerle Savaşıldı?

Doğu Cephesi'nde Kimlerle Savaşıldı?

Doğu Cephesi, Kurtuluş Savaşı döneminde ülkemizde açılan birçok cepheden bir tanesidir. Doğu Cephesi'nin açılma sebebi ise Çarlık Rusyası'nın yıkılmasının ardından 1918 yılında Ermeni Devleti'nin ortaya çıkması ve bu devletin Türk sınırlarını tehdit eder hale gelmesidir. 

Bölgedeki Ermeni yayılmacalığını durdurmak, Kars ve çevresini geri almak amacıyla 1919 ile 1921 yılları arasında Ermeniler ile bir savaş yaşanmıştır.

Doğu Cephesi'nde Nerede Savaşıldı?

Doğu Cephesi'nde Nerede Savaşıldı?

Kurtuluş Savaşı'nın Doğu Cephesi Türkiye'nin Doğu sınırlarını da belirleyen bir cephe olmuştur. Bu sebeple Doğu Cephesi'nin nerede olduğunun bilinmesi önemlidir. 

Doğu Cephesi olarak adlandırılan bu cephe, Doğu Anadolu ve Güney Kafkasya bölgesindedir. Bugün bakıldığında, Ardahan, Kars, Sarıkamış, Artvin ve Gümrü'yü de içine alan bölgedir.

Doğu Cephesi Komutanı Kimdir?

Doğu Cephesi Komutanı Kimdir?

Doğu Cephesi komutanlığına TBMM Hükümeyi Kazım Karabekir Paşa'yı getirmiştir. Kazım Karabekir Paşa 15. Kolordu komutanıdır. Kazım Karabekir Paşa 9 Haziran 1920'de harekete geçmiştir.

 Kazım Karabekir komutasındaki ordu Ermenileri kısa sürede yenerek Doğu Cephesi'nde zafer kazanmıştır. Ardından Ermenilerin isteği üzerine Gümrü Antlaşması imzalanmıştır.

Doğu Cephesi'ndeki Savaşı Sonlandıran Antlaşma

Doğu Cephesi'ndeki Savaşı Sonlandıran Antlaşma

Yapılan savaşların ardından Ermeni güçleri geriye çekilmeye başladılar. Kazım Karabekir komutasındaki ordumuz ise Ermeni güçlerini Gümrü'ye kadar takip ettiler. Gümrü'de bir savaş başladı. Türk ordusunun zaferi ve Gümrü'ye girmesi üzerine Ermeni tarafı barış antlaşması imzalamak istedi. 

Barış isteği TBMM Hükûmeti tarafından kabul edildi. 2 Aralık 1920 tarihinde Gümrü Antlaşması imzalandı. Gümrü Antlaşması TBMM Hükümeti'nin uluslararası alanda kazandığı ilk siyasi ve askeri başarısı oldu.

Gümrü Antlaşması ile Neler Oldu?

Gümrü Antlaşması ile Neler Oldu?

İmzalanan antlaşmasının sonuçları aşağıdaki gibidir:

  • İmzalanan antlaşma ile Kars, Sarıkamış, Iğdır Türk Devleti'ne geri verildi. 

  • Türk-Ermeni sınırı bu antlaşmayla kısmen de olsa belirlendi. 

  • Büyük Ermenistan Devleti kurma hayallerinden vazgeçildi. 

  • Ermenistan Hükümeti Sevr Barış Antlaşmasını tanımayacağını kabul etmiş oldu. Böylece Sevr Antlaşmasının geçersizliği ilk kez uluslararası bir antlaşmada onaylanmış oldu.

  • Ermeni sorununa çözüm getirildi. 

  • Ermenistan TBMM'nin aleyhinde çalışmalar yapmayacağını kabul etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Doğu Cephesi Kahramanları

Doğu Cephesi Kahramanları

Kazım Karabekir Paşa komutasındaki Doğu Cephesi ordusu büyük başarılara imza atmıştır. Bu başarılarda ismi geçen diğer kahramanlarımız ise şu şekildedir:

  • Rüştü Paşa

  • Kazım Orbay

  • Osman Nuri Paşa

  • Deli Halit Paşa

  • Cavit Erdel

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
8
5
3
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın