Davos Zirvesi Başladı
İsviçre'nin Davos kasabasında bu yıl 46'ncı kez düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu başladı. Zirvede Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu temsil ediyor.
46'ncı Dünya Ekonomik Forumu’na yaklaşık 40 ülkeden devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra ekonomi dünyasının önde gelen isimleri ve bilim insanları olmak üzere toplam 2 bin 500 kişi katılacak.
Başbakan Davutoğlu'na Mehmet Şimşek de eşlik ediyor
Başbakan Ahmet Davutoğlu da zirveye katılmak üzere dün akşam saatlerine doğru İsviçre'nin Zürih kentine gitti. Davutoğlu, buradan helikopter ile Dünya Ekonomik Forumu'nun yapılacağı Davos kasabasına geçti. Başbakan Davutoğlu'na eşi Sare Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de eşlik ediyor.
Nightcap toplantısına katılacak
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Barack Obama ve Bill Clinton gibi devlet başkanlarının da geçmişte yaptığı ve Nightcap 'Gece buluşması' toplantısına katılacak. Suudi bankacı Khalid Abdallah-Janahi ve işadamı Mehmet Çelebi'nin yapacağı etkinlikte, moderatör CNN International programcısı Christiane Amanpour olacak.
Bu akşamki yemekli toplantıya, başvuran 150 yatırımcı, akademisyen, siyasetçi ve bürokrattan sadece 100'ü katılabilecek. Eski İsveç Başbakanı Carl Bildt, eski Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, ActionAid CEO'su Salil Shetty, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'nun yanı sıra Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden işadamlarının da aralarında bulunduğu isimler toplantıda yer alacak.
Davutoğlu, yatırımcıların sorularını yanıtlayacak
Davutoğlu, Dünya Ekonomik Forum Danışmanı Cüneyd Zapsu ev sahipliğinde verilecek, interaktif akşam yemeğinde yatırımcılarla bir kez daha bir araya gelecek. Yemeğe katılmak için başvuran 550 isimden, toplantının yapılacağı yerin fiziksel özelliğinden dolayı ancak 130'unun talebine olumlu yanıt verildiği öğrenildi.
Davos'ta Göbeklitepe tanıtımı
Forum kapsamında dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'nin tanıtımı yapıldı.
Dünya liderlerinin toplantılarını yaptığı kongre salonu yakınında Göbeklitepe'yi tanıtan buz heykellerden oluşan özel bir sergi alanı oluşturuldu. Ayrıca bölgedeki otobüslerin ve bazı binaların üzerindeki Göbeklitepe'yi tanıtan giydirmeler de dikkati çekti. Tanıtımın sponsorluğunu Doğuş Holding yapıyor.
Forum’un ilk akşamında Göbeklitepe'nin uluslararası liderlere ve yatırımcılara daha iyi tanıtılması amacıyla özel bir resepsiyon veren 'Şahenk İnisiyatifi', yaklaşık 12 bin yıllık tarihi olan alanın geliştirilmesi için yaklaşık 15 milyon dolar tutarında bir yatırımın yapılmasına karar verildiğini belirtti.
Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, 'Küresel liderler Davos'ta buluşmuşken, her birini gelecek nesillere ilham vermek için bir iz bırakmaları konusunda cesaretlendirmek istiyorum' dedi.
Göbeklitepe'nin dünya kültürel mirası için son derece önemli bir alan olduğuna işaret eden Şahenk, 'Bu Türk hazinesini Dünya Ekonomi Forumu'nun tam kalbine yerleştirdik. Çünkü tüm dünyanın burayı bilmesini istiyorum. Göbeklitepe insanlık tarihinin ortak değeridir, tarihimizin sıfır noktasıdır' ifadelerini kullandı..
Gündem sığınmacı krizi, terörle mücadele ve iklim değişikliği
Dört gün sürecek olan zirvede, son döneme damgasını vuran Avrupa'daki sığınmacı krizi, terörle mücadele, düşen petrol fiyatları ve iklim değişikliği gibi konuların ele alınması bekleniyor.
Forum, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Dünya Ekonomik Forumu'nun kurucusu ve başkanı Klaus Schwab'ın yaptığı konuşmalarla başladı.
Gauck, sığınmacı krizine değinerek, 'Gerçekten de Avrupa'ya barış ve refah getirmiş olan bu tarihi yapının çökmesini istiyor muyuz?' dedi.
Cameron sığınmacı krizini gündeme getirdi
İngiltere Başbakanı David Cameron, Davos zirvesi öncesi yaptığı açıklamada çok sayıda Suriyeli mülteci kabul eden Ürdün'ün AB tarafından daha güçlü şekilde desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Cameron, 'Düzenlemelerin değiştirilmesi üzerinde kısa bir süre içinde uzlaşmaya varmalıyız, böylelikle Ürdün ihracatını artırabilir ve yeni istihdam alanları yaratabilir' dedi.
Cameron, bölgedeki insanlara oldukları yerlerde daha fazla perspektif sunulması halinde Avrupa'ya gelme ihtimallerinin azalacağını kaydetti.
Cameron'un söz konusu öneriyi Davos'ta gündeme getirmesi bekleniyor.
Ürdün hükümetinin verdiği bilgilere göre, ülkede 1 milyon 400 bin Suriyeli sığınmacı bulunuyor.
Trudeau: "Göçmenler ekonomik geleceğimiz"
Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise özel oturumdaki konuşmasında, “Sığınmacılar ülkemize geldiğinde biz onları yeni Kanadalılar ve ülkemizin ekonomisinin geleceği olarak kabul ettik. Çeşitlilik yatırımların motor gücüdür; yaratıcılığı artırır ve dünyamızı zenginleştirir” ifadelerini kullandı.
İklim değişikliğine ilişkin adımların ekonomik büyümeye zarar vermeden atılabileceğinin altını çizen Trudeau, “Önümüzdeki endüstri devrimi ile emin olduğum tek şey tüm dünyaya devasa bir değişim getireceğidir” dedi.
Bazı politikacıların günümüzde ekonomik istikrar için kemer sıkma tedbirlerine başvurmayı seçtiğini belirten Trudeau, bunun yerine ülkelerin halkına ve altyapıya yatırım yapmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Şimşek: Ülkemle gurur duyuyorum
Forum kapsamında düzenlenen 'İnsani Yükümlülük, Küresel, Bölgesel ve Sektörel Yaklaşımlar' oturumuna katılan Başbakan Yardımcısı Şimşek, 'Ülkemle gurur duyuyorum, çünkü 2,5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapıyoruz ve onlara çalışma izni, eğitim sağlıyoruz. 700 bin Suriyeli çocuk okul çağında ve onlara eğitim imkanı sunmak son derece önemli. Aksi takdirde, cahil kalırlarsa terör ve şiddete yönelebilirler. Biz sığınmacılar için çok fazla şey yapıyoruz ve küresel anlamda da yapılması gereken çok şey var. Sığınmacılara ayrıca sağlık hizmeti ve kamu hizmeti veriyoruz' dedi.
Türkiye 8 milyar dolar harcadı
Birleşmiş Milletler'in daha fazla aktif olması gerektiğine dikkati çeken Şimşek, 'Suriye rejimi ve rejime destek veren ülkeler hava saldırılarına son verirse, yeni sığınmacı akını engellenebilir' diye konuştu.
Türkiye'nin, Suriyeli sığınmacılara yönelik açık kapı politikasını sürdürdüğünü ve şimdiye kadar 8 milyar dolar harcadığını belirten Şimşek, 'Uluslararası toplum sığınmacılar için daha fazlasını yapmalı, yapabilir de' ifadesini kullandı.
Hafızalara kazınan 'One minute' olayı
Erdoğan'ın sözleri ve salonu terk ettiği o anlar
Erdoğan panelde Filistin'e saldırılar konusunda İsrail'i eleştirmiş, Şimon Peres de Erdoğan'a yanıt yanıt vermişti. Erdoğan, daha sonra kendisini konuşturmadığı gerekçesiyle moderatöre kızarak salonu terk etmiş ve hafızalara 'One minute' krizi olarak kazınan olay yaşanmıştı.
Deutsche Welle Türkçe ve AA
Yorum Yazın
Hey gidi van minütlü günler...anılar canlandı bak...
Zamanında birisi, "Bir daha da Davos' a gelmem, böyle biline." demişti, şimdi yaverini gönderiyor.
Tayyip bir daha gelmem demişti. Yedek kaleciye forma şansı geldi. Umarım iyi değerlendirir :)