onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Damar Sertliği Nedir, Belirtileri Nelerdir? Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Damar Sertliği Nedir, Belirtileri Nelerdir? Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
24.11.2021 - 10:32

Damar sertliği kazanılmış kalp hastalıklarından biri olup, kalp damarlarının daralması ve kireçlenmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Kalp ve damar hastalıkları noktasında en çok görülen şikayetlerden biri olan damar sertliği, damarlarda kolesterol ve pıhtı birikimine yol açar. Bu duruma en çok yaşam tarzı alışkanlıkları stres ve kötü alışkanlıklar öncülük etmektedir. Belirtileri sessizce ilerleyen damar sertliği tedavisi, kişileri geri dönüşü olmayan durumlardan kurtaracak kadar büyük öneme sahiptir. O yüzden damar sertliği nedir, belirtileri nelerdir? Sorusunu ayrıntılı olarak ele alacağız. Damar sertliği teşhis ve tedavisi nasıl yapılır? Konusuna değineceğiz.  

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Halk arasında damar sertliği olarak bilinen arterioskleroz, özellikle 40-45 yaş üstü bireylerde görülüyor. Başta ailesinde damar sertliği öyküsü bulunanlar, kötü beslenme, sağlıksız yaşam ve tütün mamülleri kullanımının beraberinde yüksek tansiyon, kolesterol gibi birçok hastalık damar sertliğine zemin hazırlayabiliyor. Tüm vücudun işleyişini olumsuz etkileyebilecek damar sertliği belirtileri kalınlaşan atardamara göre farklı semptomlar gösterirken tedavi damarlardaki setliğin akıbetine göre değişiklik gösterebiliyor. Peki, damar sertliği nedir, belirtileri nelerdir? Teşhis ve tedavisi nasıl yapılır? Tüm detaylar bu yazıda…

Damar Sertliği Nedir?

Damar Sertliği Nedir?

Damar sertliği (Ateroskleroz) çeşitli sebeplerle damarın sertleşmesi sonucu esnekliğini yitirmesi durumudur. Arterlerde daralmalar kanın bu alanlardan geçişini zorlayarak damarlarda sertleşmeye neden olur. Dolayısıyla meydana gelen bu sorun kanın diğer organlara yeteri kadar ve zamanında ulaşmasını engellemiş olur. 

Damar sertliği kalp damarlarında tutulmaya yol açarsa kalp krizi, bacak damarları etkilendiğinde yürümede topallama ve ilerleyen evrelerde kangrene, beyin damarlarında ise inme gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmekte ve ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.

Damar Sertliği Belirtileri Nelerdir?

Damar Sertliği Belirtileri Nelerdir?

Arter damarları zaman içinde kalınlaşıp sertleşmeye başlasa da arterioskleroz semptomlarını geliştirmeyebilir. Hatta hafif vakalarda bazen hiçbir belirtiye rastlanmayabilir. Damar sertliği ilerlediğinde tıkanmış arterlerde kalp krizi, beyin kanması ve inme gibi ciddi hastalıkların görülme oranı oldukça yüksektir. 

Burun kanamaları, bilinç kaybı, sık terleme, göğüs ağrısı ya da basıncı, yürürken ağrı, yüksek kan basıncı, bilinç kaybı, aşırı baş ağrısı damar sertliği belirtileri arasında yer alır. Bazen de böbrek yetmezliği, damar sertliği sonucu ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Aynı zamanda baş ağrısı ile beraber baş dönmesi, düşünme ve öğrenme güçlüğü, sinirlilik hali, yüz kaslarında sarkma, konuşma gecikmesi ve zorluğu gibi pek çok belirti damar setliği nedeniyle ortaya çıkabilir.

Damar Sertliği Teşhisi Nasıl Konur?

Damar Sertliği Teşhisi Nasıl Konur?

Damar sertliği erken teşhis ile yönetilebilecek bir durumdur. Doktorunuz fiziksel muayenenin ardından çeşitli testler isteyebilir. Kolesterol ve kan şekerinin ölçümü için kan testleri istenecektir. EKG ile kalbin elektriksel aktivitesi ölçülebilir. Aynı zamanda damar sertliği tanısında günümüzde kullanılan aracı yöntemler bulunur. Bunlar; MRA, doopler ultrason, anjiyogram ve bilgisayarlı tomografi, gibi çeşitli teşhis prosedürlerini içermektedir.

Damar Sertliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Damar Sertliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Damar sertliği tedavisinde durumun seyrine göre uygun bir tedavi tercih edilir. Damar sertliğinin başlangıç aşamalarında ilaç tedavisine başlanabilir ancak ileri boyutta olan bir damar sertliği durumunda ameliyatlara gereksinim artar. 

Damar sertliği tanısı konan bireyler alkol ve sigarayı bırakmalı ve perhiz yapmalıdır. Tuz kısıtlamasının yanı sıra kişiler tereyağı ve yumurta gibi yiyeceklerden kaçınmalıdır. Mutlaka daha hareketli bir yaşam benimsenmelidir. Bazen tıkalı damarın açılması içim anjiloplasti, endarterektomi, stent veya bypass gerekebilir. Kullanılan ilaçlar ise genellikle kan sulandırıcılar kolesterol ve tansiyon ilaçlarını içermektedir. İlerleyen yaşla birlikte yapılacak bir basit bir check up ile meydana gelebilecek tüm riskler ortadan kaldırılabilmekte ve oluşacak sorunları önlemek açısından da son derece önemlidir.

Aşağıdaki Haberler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın