Görüş Bildir
Haberler
Daha Mutlu Bir Hayat İçin Arkanıza Bakmadan Kaçmanız Gereken Düşünceler

Daha Mutlu Bir Hayat İçin Arkanıza Bakmadan Kaçmanız Gereken Düşünceler

Tuğba Erdem
28.02.2020 - 08:00

Tahir olmak da ayıp değil, Zühre olmak da.. Hatta nutella kaşıklayıp ağlamak da ayıp değil ama nutella kaşıklamadan bunları yapmadığınıza emin olun.

Kaynak: 1

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ya hep ya hiç olarak düşünmek

Hayatta her şeyi siyah ve beyaz olarak görüyorsanız muhtemelen böyle düşünüyorsunuzdur. Biraz dikkatli düşününce kendimizde ve çevremizde hiçbir şey sadece iyi veya sadece kötü değildir. Süper iyi ve süper kötüler sadece Türk dizilerinde olur. Gri rengi unutmayıp grileri de kucaklayalım.

Aşırı genelleme yapmak

Tek bir olumsuzluğa bakarak bunun sürekli devam ettiğini düşünüyorsanız aşırı genelleme yapıyorsunuzdur. Yağmurlu bir havada yürürken yoldan geçen arabanın üzerinize su sıçratmasına 'işte bunlar hep benim başıma geliyor' diyorsanız şunu düşünebilirsiniz, en son böyle bir durumu ne zaman yaşadınız?

Zihinsel filtre uygulamak

Bir olay içerisindeki olumsuz ayrıntıyı seçip ona odaklanarak olumlu yanları kaçırabilirsiniz. Daha genel kullanımıyla algıda seçicilik de diyebiliriz buna. Bardağın hangi tarafını göreceğinizi sadece siz belirleyebilirsiniz.

Olumluyu geçersiz kılmak

Olumlu bir olaya kendi içinizde bahane üreterek bunu görmezden gelmeyi seçebilirsiniz. Övgülere, iltifatlara ve takdirlere her zaman içinizde bahaneler üretebilirsiniz ve bu konuda ısrarcı olursanız üzerinizde bir kara bulutla dolaştığınıza ikna olmanız çok kolay olur.

Akıl okumaya çalışmak

Etrafta olan olayların tamamının sizinle alakalı olduğunu düşünmenize neden olan bir yanılgıdır zihin okuma. Bundan dolayı insanların size ters davrandığını düşünebilir ve kendinizi kötü hissedersiniz ama muhtemelen karşınızdakinin sizinle hiç alakası olmayan bir sorunu vardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Falcılık yapmak

Olayların sürekli istemediğiniz şekilde sonuçlanacağını düşünüp bunun gerçekleşmesini bekliyor olabilirsiniz ama sihirli güçlerinizi kendi iyiliğiniz için de kullanabilirsiniz.

Etiketlemek

Etiketlemek

Biz insanız hatalar yapabiliriz ama hata yaptığımızda bu sadece bir hatadır. Bunun yerine kendinize dönüp 'ben bir aptalım' diyorsanız tebrikler kendinizi etiketlemeyi başardınız.

Kişiselleştirmek

Kişiselleştirmek

Sizin suçunuz olmayan durumlarda kendinizi suçlu ilan etmeniz bu duruma örnek olabilir. İnsanlara ilham verebilir, yardım edebiliriz ama onları kontrol edemeyiz. Herkes kendi hatasını yapmakta özgürdür.

Sıklıkla "-meli, -malı" cümleleri kurmak

Sıklıkla "-meli, -malı" cümleleri kurmak

Kendinize sürekli 'bunu yapmalıyım ya da yapmamalıyım' diyebilirsiniz. Her gün spor yapmalıyım buna bir örnek olabilir. Amacınız kendinizi motive etmek iken bunu gerçekleştiremediğiniz zaman da suçlu hissedebilirsiniz. İyi de size kim yapmak zorunda olduğunuzu söylemişti?

Duygusal karar almak

Duygusal karar almak

Kendinizi kandırmanın en garantili yollarından biridir. Hislerinize sebep olan düşüncelere yoğunlaşıp duruma objektif bakmak daha faydalı olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aşırı büyütmek

Kendi hayatınıza bakarken her şeyin çok kötü olduğunu düşünürsünüz ama bu eleştirel tavrınız başkalarının hayatına bakarken bambaşka bir hal alabilir. Başkalarının hayatı da tam aksine her şey yolundaymış gibi görünür. Bu duruma sosyal medyanın etkisi de kaçınılmaz elbette.

Yanılsama

Yanılsama

Kendinizi kötü hissettirmeye o kadar alışmışsınızdır ki bu duyguları gerçek sanabilirsiniz ama bu zihninizin sizi manipüle etme şeklidir.

Sosyal ispat

Sosyal ispat

Bazen de sürü psikolojisine kanabilirsiniz. İnsanların sizden beklediği gibi veya toplumsal olarak doğru kabul edilen şekilde davranmanız gerektiğini düşünürsünüz ama bunun size mutluluğu getirme ihtimali oldukça düşüktür.

Olumsuzluk

Olumsuzluk

Size acı verip mutsuz hissetmenize asıl neden olan şey düşünme şeklinizdir. Bazen neden öyle düşündüğünüze odaklanarak düşüncelerinizi takip edebilir ve daha iyi hissetmenizi sağlayabilirsiniz. Süleyman Demirel'in dediği gibi 'Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz.' Her zaman olmasa da bazen böyle düşünmekte fayda var.

Kararsızlık

Kararsızlık

Kararsız kaldıkça olaylara sürekli farklı açılardan yaklaşır ve durumu olduğundan zor bir hale getirirsiniz. Duygularınızı takip edemez ve kendinizi istemediğiniz bir duruma sokabilirsiniz. Genellikle en kötü karar bile kararsızlıktan iyidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Unutmayın! Ne hissedeceğimize sadece biz karar veririz, mutlu olmak elimizde :)

Unutmayın! Ne hissedeceğimize sadece biz karar veririz, mutlu olmak elimizde :)
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
59
6
6
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın