Daha Mutlu Bir Hayat İçin Arkanıza Bakmadan Kaçmanız Gereken Düşünceler
Tahir olmak da ayıp değil, Zühre olmak da.. Hatta nutella kaşıklayıp ağlamak da ayıp değil ama nutella kaşıklamadan bunları yapmadığınıza emin olun.
Kaynak: 1
Ya hep ya hiç olarak düşünmek
Aşırı genelleme yapmak
Tek bir olumsuzluğa bakarak bunun sürekli devam ettiğini düşünüyorsanız aşırı genelleme yapıyorsunuzdur. Yağmurlu bir havada yürürken yoldan geçen arabanın üzerinize su sıçratmasına 'işte bunlar hep benim başıma geliyor' diyorsanız şunu düşünebilirsiniz, en son böyle bir durumu ne zaman yaşadınız?
Zihinsel filtre uygulamak
Bir olay içerisindeki olumsuz ayrıntıyı seçip ona odaklanarak olumlu yanları kaçırabilirsiniz. Daha genel kullanımıyla algıda seçicilik de diyebiliriz buna. Bardağın hangi tarafını göreceğinizi sadece siz belirleyebilirsiniz.
Olumluyu geçersiz kılmak
Olumlu bir olaya kendi içinizde bahane üreterek bunu görmezden gelmeyi seçebilirsiniz. Övgülere, iltifatlara ve takdirlere her zaman içinizde bahaneler üretebilirsiniz ve bu konuda ısrarcı olursanız üzerinizde bir kara bulutla dolaştığınıza ikna olmanız çok kolay olur.
Akıl okumaya çalışmak
Etrafta olan olayların tamamının sizinle alakalı olduğunu düşünmenize neden olan bir yanılgıdır zihin okuma. Bundan dolayı insanların size ters davrandığını düşünebilir ve kendinizi kötü hissedersiniz ama muhtemelen karşınızdakinin sizinle hiç alakası olmayan bir sorunu vardır.
Falcılık yapmak
Olayların sürekli istemediğiniz şekilde sonuçlanacağını düşünüp bunun gerçekleşmesini bekliyor olabilirsiniz ama sihirli güçlerinizi kendi iyiliğiniz için de kullanabilirsiniz.
Etiketlemek
Biz insanız hatalar yapabiliriz ama hata yaptığımızda bu sadece bir hatadır. Bunun yerine kendinize dönüp 'ben bir aptalım' diyorsanız tebrikler kendinizi etiketlemeyi başardınız.
Kişiselleştirmek
Sizin suçunuz olmayan durumlarda kendinizi suçlu ilan etmeniz bu duruma örnek olabilir. İnsanlara ilham verebilir, yardım edebiliriz ama onları kontrol edemeyiz. Herkes kendi hatasını yapmakta özgürdür.
Sıklıkla "-meli, -malı" cümleleri kurmak
Kendinize sürekli 'bunu yapmalıyım ya da yapmamalıyım' diyebilirsiniz. Her gün spor yapmalıyım buna bir örnek olabilir. Amacınız kendinizi motive etmek iken bunu gerçekleştiremediğiniz zaman da suçlu hissedebilirsiniz. İyi de size kim yapmak zorunda olduğunuzu söylemişti?
Duygusal karar almak
Kendinizi kandırmanın en garantili yollarından biridir. Hislerinize sebep olan düşüncelere yoğunlaşıp duruma objektif bakmak daha faydalı olacaktır.
Aşırı büyütmek
Kendi hayatınıza bakarken her şeyin çok kötü olduğunu düşünürsünüz ama bu eleştirel tavrınız başkalarının hayatına bakarken bambaşka bir hal alabilir. Başkalarının hayatı da tam aksine her şey yolundaymış gibi görünür. Bu duruma sosyal medyanın etkisi de kaçınılmaz elbette.
Yanılsama
Kendinizi kötü hissettirmeye o kadar alışmışsınızdır ki bu duyguları gerçek sanabilirsiniz ama bu zihninizin sizi manipüle etme şeklidir.
Sosyal ispat
Bazen de sürü psikolojisine kanabilirsiniz. İnsanların sizden beklediği gibi veya toplumsal olarak doğru kabul edilen şekilde davranmanız gerektiğini düşünürsünüz ama bunun size mutluluğu getirme ihtimali oldukça düşüktür.
Olumsuzluk
Size acı verip mutsuz hissetmenize asıl neden olan şey düşünme şeklinizdir. Bazen neden öyle düşündüğünüze odaklanarak düşüncelerinizi takip edebilir ve daha iyi hissetmenizi sağlayabilirsiniz. Süleyman Demirel'in dediği gibi 'Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz.' Her zaman olmasa da bazen böyle düşünmekte fayda var.
Kararsızlık
Kararsız kaldıkça olaylara sürekli farklı açılardan yaklaşır ve durumu olduğundan zor bir hale getirirsiniz. Duygularınızı takip edemez ve kendinizi istemediğiniz bir duruma sokabilirsiniz. Genellikle en kötü karar bile kararsızlıktan iyidir.
Unutmayın! Ne hissedeceğimize sadece biz karar veririz, mutlu olmak elimizde :)
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın