Görüş Bildir
Haberler
Çocuklarda İştah Açmak İçin Ne Yapılmalı?

Çocuklarda İştah Açmak İçin Ne Yapılmalı?

Şebnem Sucu
03.09.2021 - 13:27

Çocuklarda iştahsızlık ebevynlerin en büyük problemleri arasında yer alıyor. Öyle ki neredeyse çocukların %25-40’ında iştahsızlık görülmektedir. İştahsızlık bazen idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan bazen de ebevynlerin beslenme konusundaki yanlış tutumlarından meydana geliyor. Hatta kimi zaman ailesinin dikkatini çekmek gibi ciddi olmayan sebeplerden kaynaklanabiliyor. Sonuç olarak altta yatan herhangi bir sağlık sorunu bulunmuyor ve fazla kilo kaybı gibi gelişim problemleri yaşanmıyorsa iştahsızlık büyütülecek bir sorun olarak görülmemelidir. Peki, çocuklarda iştah açmak için ne yapılmalı? İşte cevabı…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yemeğe karşı ilginin kesilmesi, kalori miktarında azalma ya da yemek seçiciliği şeklinde ifade edilen beslenme bozuklukları, sıklıkla bebek ve çocuklarda görülmektedir. Genellikle kulak, burun, boğaz ağrıları ve idrar yolu enfeksiyonu gibi bazı hastalıklar çocuklarda iştahsızlığı tetikleyen nedenler arasında yer alır. Bu gibi fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra iştahsızlığa yol açan diğer faktörler ise psikolojik etkenler ve ebevynlerin beslenme konusunda sergilemiş oldukları hatalardır. Çocuğun olası bir sağlık problemi haricinde çocuğun yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayacak yöntemler mevcuttur. Ancak eğer bir hastalık iştahsızlığa yol açıyorsa bu sorun hastalığın tedavisi ile ortadan kaldırılabilir. Peki, çocuklarda iştah açmak için ne yapılmalı? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

ÇOCUKLARDA İŞTAHSIZLIK NEDEN OLUR?

Ebevynlerin çocukları ile alakalı şikayetleri arasında en başta iştahsızlık sorunları gelmektedir. Gelişim problemi olmayan çocuklarda sorun olarak görülmemesi gereken iştahsızlık, çocuklarda altta yatan bir hastalığın sonucu olarak değil çinko eksikliğinden dolayı da meydana gelebilir. Aynı zamanda kendini birey olarak ispatlama çabaları ya da aile içi ya da dışında yaşadığı sorunlar çocuğun beslenmeyi reddetmesine yol açabilir. Ebevynlerin sergilemiş oldukları bazı tutumlar örneğin; ağzını zorla açmaya çalışmak, zorla yedirmek ya da televizyon ya da video karşısında oturtarak yedirmek gibi yöntemler çocuklarda iştahsızlığa sebep olan nedenler arasında yer alır. İştahsızlığın diğer bir önemli sebebi ise yemek saatlerinden önce meyve, kraker, çikolata, bisküvi gibi atıştırmalıkların verilmesidir.

ÇOCUKLARDA İŞTAH AÇMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Çocukların sağlıklı gelişimleri için doğru bir beslenme düzeni oluşturulmalı, yeterli ve dengeli beslenmeleri sağlanmalıdır. İştahsız çocuğunuz için aşağıda sıraladığımız önerileri dikkate alabilirsiniz.

SEBZELERİ ONUN DİKKATİNİ ÇEKECEK ŞEKİLDE HAZIRLAYIN

Genellikle çocuklar birçok sebzeye karşı önyargılı davranırlar. Çocuğunuza yemeği tattırmayı deneyin ama asla zorlamayın. Sebzeleri farklı formlarda hazırlayabilirsiniz. Bir gün sulu yemeğin içinde başka bir gün etin, makarnanın yanında garnitür olarak verebilirsiniz. Çizgi film karakterleri olan bir tabakta yemeklerini vererek dikkatini çekebilirsiniz.

YEMEKLERDEN ÖNCE BAZI BESİNLERİ VERMEKTEN KAÇININ

Çocuğunuza yemekten önce çikolata, şeker, cips gibi iştahını bastıracak yiyecekler vermekten kaçının. Karnı acıkan çocuklar için bu tür yiyecekler her zaman daha çekici gelir. Yemek öncesi aşırı su ve meyve suyu gibi içecekler vermekten de uzak durmanız gerekir.

ATIŞTIRMALIKLARI ORTALIKTAN KALDIRIN

Evinizde onun sağlığına zarar verecek yiyeceklere asla yer vermeyin. Bu nedenle muhafaza ettiğiniz alanlardan bu tür yiyecekleri kaldırın. Bunların yerine badem, fındık, fıstık, ceviz kuru üzüm gibi yiyecekleri evinizde bulundurarak zamanla alışmasını sağlayabilirsiniz.

YEMEĞİNİZİ BİRLİKTE YİYİN

Yemek masasına hep birlikte oturun. Bu sayede çocuğunuza rol model olabilir ve çocuğunuzun yemek yemesini sağlayabilirsiniz. Yemek yeme vaktini kısıtlı tutmaya çalışmamalı ve eğer çocuğunuz küçükse etrafı kirletmesinden korkmadan gerekirse döke saça yemesine izin verilmelisiniz.

BESİNLERİN YARARLARI HAKKINDA KONUŞUN

Çocuğunuza sunduğunuz yemeğin insan sağlığına olan yararlarından bahsedebilirsiniz. Asla ama asla sadece onun sevdiği yemekleri yapmayın. Alması gereken vitamin ve mineralleri ona çeşitli yiyeceklerle sunun. Israrcı davranmayın ve yemeği her zaman kendisinin yemesine destek olun.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın