Görüş Bildir
Haberler
Çocuklarda Bipolar Bozukluk Neden Olur? Bipolar Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi…

Çocuklarda Bipolar Bozukluk Neden Olur? Bipolar Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi…

Şebnem Sucu
03.02.2022 - 10:13

Çocukluk ve ergenlik döneminde meydana gelen bipolar bozukluk; öfke patlamaları, uykusuzluk, iştah değişimleri ve nedensiz ağlama gibi çeşitli duygu durum bozukları ile kendini göstermektedir. Bu hastalıkta hipomanik, manik ve depresif ataklar birbirini takip ederler. Ataklar esnasında yaşanan semptomlarda zaman zaman şiddetlenme ve hafifleme dönemleri gözlemlenebilir. Peki, çocuklarda bipolar bozukluk neden olur? İşte çocuklarda bipolar bozukluk nedenleri belirtileri ve tedavisi…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bipolar bozukluk oldukça karmaşık ve uzun süreli duygu durum hastalığı olarak tanımlanır. Tıbbi olarak manik depresif olarak da ifade edilen bipolar bozuluk, iki ayrı ruhsal bozukluk olarak değerlendirilir. Bunlar taşkınlık (mani) ve çökkünlük ( depresif bozukluk) şeklinde adlandırılır. Çocuklarda başlayan ataklar birkaç hafta sürebileceği gibi birkaç gün ya da birkaç haftalık zaman dilimine de yayılabilir. Çocuklar özellikle ergenler ruh hallerinde sıklıkla iniş çıkışlar yaşayabilir, ancak bipolar bozukluğu olan bir çocuğun ruh halindeki farklıklar ayırt edici nitelikler taşımaktadır. Peki, çocuklarda bipolar bozukluk neden olur? Bipolar bozukluk belirtileri ve tedavisinde nasıl bir yol izlenmelidir? İşte tüm sorularınızın cevapları…

Çocuklarda Bipolar Bozukluk Neden Olur?

Çocuklarda Bipolar Bozukluk Neden Olur?

Çocuk çağında ve ergenlik döneminde psikolojik rahatsızlıklardan biri olarak karşımıza çıkan bipolar bozuklukta genetik faktörlerin büyük rol oynadığı düşünülmektedir. Uzmanlar ailesinde duygu durum bozukluğu olan çocuk ya da bireylerin bipolar bozukluk geliştirme oranında % 10-25 arasında değişmekte olan bir artış olduğunun altını çizmektedir.

Aynı zamanda beyindeki kimyasal düzensizliklerin de bipolar bozukluğa yol açtığı düşünülüyor. Öyle ki beyindeki hücrelerde iletişimi sağlayan beyin fonksiyonlarını kontrol altına alan nörotransmiterlerde oluşabilecek bir dengesizlik ya da düzensizlik bipolar bozukluğa yol açabilmektedir. Bunlara ek olarak çocuğun yaşadığı cinsel istismar, sevdiklerinin ölümü, hastalık, yaşadığı üzücü ve ezici olaylar gibi bazı durumlar bipolar bozukluğa neden olabilmektedir. Bu gibi olaylar ağır travmalar bırakabileceği gibi bipolar rahatsızlığı gibi ciddi bir psikolojik problemlere zemin hazırlayabilirler.

Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda bipolar bozukluğun bazı belirti ve semptomları şöyle sıralanabilir;

• Uykusuzluk veya uyku ihtiyacının ciddi oranda azalması

• Her zamanki ruh hali değişimlerinden farklı olan şiddetli ruh hali değişimleri

• Saldırgan, hiperaktif, dürtüsel ya da sosyal açıdan uygunsuz davranışlar

• Daha büyük çocuklarda ve gençlerde intihar eylemleri ve düşünceleri

• Aşırı mutlu ve enerjik görünme

• Hızlı konuşma

• Konuşurken farklı olaylara atlama

• Kendini güçlü ve yenilmez hissetme

Çocuklarda Bipolar Bozukluk Tedavisi

Çocuklarda Bipolar Bozukluk Tedavisi

Çocuklarda bipolar bozukluk varlığında uzun süren bir psikoterapi uygulanarak hastalık ilaçsız tedavi edilmeye çalışılır. Ancak çoğu kişi için psikoterapinin yanı sıra ilaç tedavisi de uygun görülmektedir. Kullanılan ilaç manik atak döneminden geçen kişilerin aşırı enerjik ve tutarsız ruh hallerini kontrol altına almaya yardımcı olur. depresif atak yaşayan çocuklar ise mutsuz ve karamsar duygulardan ilaç yardımıyla çıkabilirler. Doktorunuz antipsikotik ya da antidepresan ilaçlardan herhangi birini muhtemelen reçete edecektir. Hastalığın ataklar şeklinde tekrardan ağır bir dönem yaşatmaması için ilaçların belirtildiği süre kadar kullanılması oldukça önemlidir. Ayrıca tedavi esnasında aile ve öğretmenlere zaman zaman psikoeğitim verilerek daha sağlıklı ve verimli bir yola adım atılabileceği düşünülmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın