Cesedi Parçalanarak Halka İlaç Olarak Satılan Osmanlı Sadrazamı Hezarpare Ahmed Paşa'nın Hikayesi
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Cesedi Parçalanarak Halka İlaç Olarak Satılan Osmanlı Sadrazamı Hezarpare Ahmed Paşa'nın Hikayesi
Merhabalar. Bu içerikte Sultan İbrahim'in sadrazamı Hezarpare Ahmed Paşa'nın hangi olaylar yüzünden katledildiğini ve başına neler geldiğini aktardım. Kendisi Sultan İbrahim gibi müsrif harcamaları yüzünden öldürülmüş ve cesedi parçalara ayrılarak halka ilaç olarak satılmıştır.
İyi okumalar dilerim.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Osmanlı Devleti 1600'lı yıllarda siyasi, ekonomik ve toplumsal olarak gerilemeye başlamıştır. Devletin dış dünyadaki askeri yenilgileri, saray içindeki olaylar, yeniçerilerin ayaklanmaları ve halkın isyan etmesi bu gerilemeyi hızlandırmıştır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu yazıda 1640'lı yılların İstanbul'una yolculuk yapıyoruz. Osmanlı Devleti'nin başında 1648'e kadar 8 yıl hüküm süren 18. Osmanlı padişahı İbrahim var. Sultan İbrahim, şehzadeliği döneminde kapalı bir saray hayatında yetişmiştir ve erkek kardeşleri 4. Murad tarafından öldürüldüğü için öldürülmekten korkmuştur.
Sultan İbrahim dönemi devletin iç ve dış karışıklığa sürüklendiği yıllar. Fethedilen topraklardaki yönetimler, 4. Murad'ın ölümünü fırsat bilip yıkıcı propagandalar yapıyor, Malta şövalyeleri sürekli Türk tacirlerin gemilerine saldırıyordu.
Sultan İbrahim psikolojik ve fiziksel olarak hasta bir adamdı. Zaten tarihte lakabı "deli" idi. İbrahim'in dikkati, baş ağrıları ve fiziksel zayıflık nöbetleri nedeniyle sık sık dağılırdı. Annesi Kösem Sultan tarafından sürekli harem kızlarıyla ilgilenmesi için teşvik edildi.
İbrahim, haremin hanımı Şekerpare Hatun ve padişahın fiziksel hastalıklarını tedavi ediyormuş gibi görünen şarlatan Cinci Hoca gibi çeşitli uygunsuz kişilerin etkisi altına girdi. Dostları iktidardayken, İbrahim'in abartılı eğilimleri kontrolsüz kaldı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sekiz cariyeyi ayrıcalıklı haseki konumuna getirdi ve her birine zenginlik ve toprak verdi. Cariye Telli Haseki ile yasal olarak evlendikten sonra bu kadın, İbrahim Paşa'nın sarayının samur kürklerle kaplanmasını ve kendisine verilmesini emretti.
Ancak İbrahim döneminin en dikkat çeken olayı, padişahın kontrolsüz harcamaları ve Sadrazam Tezkerici Ahmed Paşa olaylarıdır. Ahmed Paşa, güzel yazı yazdığı için katiplikte ilerleyen bir devlet adamıdır. Zamanla Sultan İbrahim'in dikkatini çektiği için kendisine 1646'da defterdarlık verilmiştir. 1 sene sonra da sadrazam olmuştur.
Sultan İbrahim, samur kürkü ve ambere merak salmıştı. Diğer mücevher eşyalarının alımında da oldukça savruk davranıyordu. Bu savrukluğu mücevher işlemeli yeni bir saltanat kayığı yaptırması isteği ile daha da arttı. O dönem saray, masrafları karşılamak için esnaftan, ulemadan, yeniçerilerden ve devlet görevlilerinden ek vergiler istedi.
İstanbul'da Sultan İbrahim'in harcamalarını karşılamak için sadrazam zenginlerin mallarını müsadere etmeye koyuldu. Sadrazamın adamları İstanbul'un zengin esnaflarından ek vergi geliri toplamak için onlara baskı yapıyordu. Ancak müsadere edilen mallardan sadrazam kendi de pay alıyordu.
Annesi Kösem Sultan, bunun bir ayaklanmaya yol açacağını söylese de oğlu İbrahim Sultan tarafından sürgün edildi. Tezkerici Ahmed Paşa ise tıpkı padişah gibi aşırı derecede harcama yapmaktaydı. Kendi oğlunun düğün eğlencesi için yaptığı harcamalar devlet ve halk gözünde tepki çekmiştir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Nihayetinde 1648 yılının Ağustos ayında yeniçeri ağasının liderliğinde ulema kapıkulu ocak ağaları Fatih'te toplanarak padişahın koyduğu amber ve samur vergisine karşı ayaklandılar. Ayaklanma haberinden korkan Sadrazam Tezkerici Ahmed Paşa korktuğu için saklandı.
Ayaklanmanın başladığı akşam sadrazam askerler tarafından konağında yakalandı ve burası yağmalandı. Tezkerici Ahmed Paşa, Fatih Camii'nde cellat Kara Ali tarafından boğularak idam edildi.
Cesedi bir ata bağlanıp Atmeydanı'na getirildi. Cesedi çınar ağacının altına atıldı ve yeniçeriler tarafından parça parça edildi. Tarihçiler sağlığında "Tezkerici Ahmed Paşa" ismini kullanmışken, bu tarihten sonra Farsça "bin parça" anlamına gelen "Hezarpare" lakabıyla anmıştır.
Bir rivayete göre de, öldürüldükten sonra, çok şişman bir kimse olan sadrazamın yağları mafsal ağrılarına iyi gelmektedir lafıyla parça parça edilip, cahil ahaliye para karşılığı satılmıştır. Bu olaydan sonra da kendisine "bin parça" anlamına gelen "Hezarpare" lakabı takılmıştır.
Sadrazamın katledilmesinden sonra, Sultan İbrahim tahttan indirilmiş, yerine onun oğlu olan ve Osmanlı tahtında otuz dokuz yıl hüküm sürecek, 4. Mehmed geldi. 4. Mehmed'in tahta çıkışından sonra yeni sadrazam Sofu Mehmed Paşa, şeyhülislamdan İbrahim'in idamı için fetva istedi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Şeyhülislam "Eğer iki sultan var ise birini öldürün." diyerek Sultan İbrahim'in katline fetva vermişti. Sultan İbrahim'in kapatıldığı odaya iki cellat gönderildi. 18 Ağustos'ta İbrahim boğularak katledildi.
Böylelikle hem padişah hem de onun son sadrazamı Hezarpare Ahmed Paşa, devlet yönetimi tarafından ağır vergiler koydukları ve aşırı masraf yaptıkları için canlarından olmuştur.
Siz bu olaylar hakkında ne biliyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
2016 yılında Balıkesir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Daha sonra Marmara Üniversitesi'nde Avrupa Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler alanında tezli yüksek lisansa başladım. Bu süre zarfında siyasi alanda akademik makaleler ürettim. Ajanslarda içerik editörlüğü ve sosyal medya yazarlığı yaptım. 2022 yılından bu yana Onedio'da sinema ve dizi kategorisinde içerikler yazıyorum. Bu alandaki gündemi anbean yakından takip edip sizlere en eğlenceli şekilde sunuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
ağır vergiler mallara el koymalar lüks harcamalar vs vs. neden osmanlı torunu olmayı seçtikleri belli oldu
Hikayeler ayni, kisiler farkli...zaman da bile halk ayaklaniyormus gidisati degistiriyormus...