Görüş Bildir
Haberler
Bütün Acı Veren Anlara Son: Nörologlar Bir Anıyı Silmek İçin Beyninizin Neye İhtiyacı Olduğunu Açıkladılar!

Bütün Acı Veren Anlara Son: Nörologlar Bir Anıyı Silmek İçin Beyninizin Neye İhtiyacı Olduğunu Açıkladılar!

Rinascita
17.03.2019 - 21:26

Hayatta yaşanan kötü şeyleri kim hatırlamak ister ki? Bu kötü anları düşünmemeye, aklımızdan çıkarmaya çalışırız. Hatta bir şey olsa da hafızamızdan silinse gitse diye düşünürüz. Belki de tam tersini yapmalıyız. Araştırmacılar da tam olarak bunu söylüyorlar. Detayları Science Alert'tan sizler için derledik.

Kaynak: https://www.sciencealert.com/to-forge...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Teksas'taki bilim insanları tarafından yürütülen bir çalışmada bilinçli olarak unutmanın, söz konusu istenmeyen bilgiler ile artan beyinsel etkileşimle bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Yani bir şeyi unutmak için tam olarak ona odaklanmak gerekiyor.

Teksas'taki bilim insanları tarafından yürütülen bir çalışmada bilinçli olarak unutmanın, söz konusu istenmeyen bilgiler ile artan beyinsel etkileşimle bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Yani bir şeyi unutmak için tam olarak ona odaklanmak gerekiyor.

Teksas Üniversitesi'nden psikolog Tracy Wang konu hakkında bazı açıklamalarda bulundu: ''Orta düzeyde bir beyin aktivitesi unutma mekanizması için kritik önem taşır. Güçlü beyin aktivitesine sahip olanların hafızası güçlüdür. Zayıf beyin aktivitesi olanlar bu durumu değiştiremezler.''

İstenmeyen anıları unutmaya çalışmak beynin aşırı yüklenmesini engellemeye yardımcı olur.

Acı verici anıların ve duyguların üzerine giderek yoluna devam edebilen insanlar en sonunda hatırlamamayı başarabilirler.

Araştırmacılardan Jarrod Lewis-Peacock açıklamada bulunan başka bir isimdi: ''Travmatik anılar gibi uyumsuz tepkileri tetikleyen durumları zihnimizden atmak isteriz. Böylelikle yeni deneyimlere daha uyumsal yollarla tepki verebiliriz. Yıllarca süren araştırmalar bilinçli olarak bir şeyleri unutabilme yeteneğine sahip olduğumuzu göstermiştir. Fakat beynimizin bunu nasıl yaptığı hala bulunamamıştır.''

Yeni yapılan bilinçli unutma araştırmalarından çok daha önce yapılan araştırmalar prefrontal korteksteki beyin aktivitesine ve beynin hafıza merkezindeki hipokampüse odaklanmıştır.

Yeni çalışmada araştırmacılar beynin, görsel uyaranları işlememize ve kategorize etmemize yardımcı olan ventral temporal korteks denilen bölümünü incelediler.

24 sağlıklı genç insan üzerinde yapılan deneyde katılımcılara bazı görüntülerden ve insanların yüzlerinden oluşan fotoğraflar gösterildi. Sonrasında katılımcılara gördükleri her şeyi hatırlamaları ve unutmaları için talimatlar verildi.

Deney sırasında katılımcıların beyin aktiviteleri, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) makineleri ile izlendi.

Araştırmacılar ventral temporal korteksteki aktiviteyi incelediklerinde, unutma eyleminin hatırlama eylemine göre daha fazla beyin gücü kullandığını buldular.

Bu durum raporlara şu şekilde geçti: ''Gösterilen resimlerden sonra bir unutma talimatının, hatırlama talimatına göre ventral temporal kortekste daha yüksek seviyeli bir işlem olduğu görüldü. Süreçteki bu yükseliş, özellikle orta düzey beyin aktivitesindeki ögeler için daha fazla unutmaya yol açtı.'' 

Tabii ki, gerçek dünyada yaşanan olaylar sonucu acı verici veya travmatik anılara sahip olmak, bir laboratuvar deneyinde talep üzerine belirli görüntüleri unutmaktan çok daha farklıdır. Fakat araştırmacıların söylediğine göre işe yarar mekanizma aynı olabilir. Şu an için tam olarak bilinmese de bu mekanizmanın nasıl çalışacağını öğrenmek dünyadaki bütün insanlara büyük bir fayda sağlayacaktır.

Bulgular, doğal sezgilerimize meydan okuduğuna göre unutmak istemediğimiz bilgilere daha az önem göstermeliyiz!

Wang açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Unutmaya niyetlenme hafızanın aktivasyonunu önemli bir şekilde arttırır. Bu aktivasyon orta düzeydeki en etkili noktaya vuruşlar gerçekleştirdiğinde aklımızdan çıkarmak istediğimiz anılar unutulur.''

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
101
42
27
19
17
11
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın