onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Burçak Yüce Yazio: Mucize Adam Stephen Hawking’den 10 Öğüt

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Burçak Yüce Yazio: Mucize Adam Stephen Hawking’den 10 Öğüt

Burçak Yüce
03.11.2021 - 20:43 Son Güncelleme: 09.11.2021 - 17:29

Öğütlerinin kıymetini bilmek için gelin öncelikle bu meşhur bilim insanını kısaca tanıyalım. (Hayatı hakkında bilgi sahibiyseniz yazımın sonundaki öğüt kısmına geçiniz.)

Stephan Hawking bir biyolog olan anne ve babanın ilk çocuğu olarak 1942’de Oxford da doğdu. Meşhur fizikçilerin makûs talihi midir bilinmez o da lisede okurken vasat bir öğrenciydi. Yazısı fevkalade bozuk ve elinden bir iş gelmeyen sakar bir çocuktu. 17 yaşındayken Oxford Üniversitesi’ne babasının tıp tahsil etmesi arzusuna direnerek teorik fizik tahsil etmek üzere girdi ve okulu üç yılda hem de yüksek dereceyle bitirdi.

Kendisi bu sakarlığın gitgide arttığını fark etmekteydi. Hatta ortada hiçbir görünür sebep yokken ve durup dururken birkaç kere de yere düşmüştü. Henüz 21 yaşındaki Hawking’in adelelerinin kontrolünü gitgide zayıflatan ve hiçbir çaresi de bulunmayan hastalığı ALS idi. Bu hastalığa yakalananlar genellikle bir ya da iki yıl yaşadıklarından doktorlar Hawking’e de pek şans tanımıyorlardı.

Buna rağmen hastalığı hekimlerin tahmininden yavaş ilerledi. Hastalığına rağmen 1965 yılında bir üniversite öğrencisiyle evlendi. Bu evlilik onu üç evlat sahibi yaptı.

Hawking 1966 yılında Cambridge Üniversitesi’ne atandı. 

1977’de ise üniversitede Gravitasyon Fiziği profesörü oldu. 

1979 yılında da Cambridge Üniversitesi’nin Lucasian kürsüsüne atandı.

Hawking’in hayat hikâyesini yazanlar bu olayı hep: “Galileo Galilei’nin ölümünün tam 300. yıldönümünde doğmuş olan adam şimdi artık bir zamanlar Newton işgal etmiş olduğu kürsüyü işgal etmekteydi“ gibi barok bir cümleyle tasvir etmektedirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Hawking olgunluk yıllarında birçok kitap yazmıştır.

Hawking olgunluk yıllarında birçok kitap yazmıştır.

Evrenin Geniş Ölçekli Yapısı başlıklı kitap 1973’te yayınlanmıştır. 

Genel Rölativite: Einstein‘ın Eserleri Hakkında 100. Yıl Kuşbakışı da 1979 yılında yayımlandı.

Fakat bu süreçte sağlığı gitgide bozuluyordu. Konuşması zorlaşmıştı. Konuşmasını anlamak için özel bir gayret sarf etmek gerekmekteydi. Artık koltuk değnekleri de kar etmiyordu; tekerlekli koltuğa mahkûm olmuştu. Fakat bütün bu sıkıntıların yanında güzel şeylerde oluyordu. 

1974 yılında ve daha henüz 32 yaşındayken bir İngiliz bilim adamı için en büyük şeref demek olan Royal Society’ye seçildi. 

1975-1976 döneminde RAS’ın Eddington madalyasına; Hopkins, Dannie Heinemann ve Maxwell ödüllerine layık görüldü. 

1977 yılında Cambridge de kendine bir Gravitasyon Fiziği Kürsüsü ihdas edildi. 

1978’de Albert Einstein ödülü verildi. 

1979 yılında ise Newton’un da işgal etmiş olduğu kürsüye atandı. 

1981 yılında kraliçe ikinci Elizabet ona “Britanya imparatorluğu kumandanı” unvanını verdi. 

1982’de Leicester, New York, Princeton ve Notre Dame üniversitelerinden şeref doktoru payesini aldı.

1981 yılında Süper Uzay ve Süper Gravitasyon, 1983’te de Evrenin Çok Erken Dönemi başlıklı kitapları yayınlandı. Bu ilmi kitapların pek bir getirisi yoktu. Oysa sağlık durumu ağırlaştıkça masrafı da artıyordu. Bunun için getirisi olabilecek popüler bir kitap yazmayı kafasına koydu ve Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere başlıklı kitabının projesi böylece gelişti.

Kitap Türkçe de dâhil olmak üzere 33 dile çevrildi ve 10 milyondan fazla sattı. Tarihte henüz bu satışa ulaşan bir başka popüler ilim kitabı yoktu. Bu kitap tam 237 hafta boyunca The Sunday Times gazetesinin en çok satan kitaplar listesinde kaldığından 1998 yılı Guinness rekorlar kitabına geçti.

Geçirdiği bir zatürree sonrasında nefes alması zorlaşan Hawking’e zaruri olarak yapılan trakeotomi yani nefes borusuna delik açma ameliyatı onun hayatını kurtardı ama sesini de tamamen yitirdi. Yaşadığı tüm bu zor durumlar kendisine 25 yıl tahammül gösteren eşini mutsuz kıldığından çift 1990 yılında boşandı, Hawking bundan 5 yıl sonra hasta bakıcısıyla ikinci evliliğini yaptı.

Hawking’in Uzayın Ve Zamanın Mahiyeti 2000 yılında, ikinci popüler kitabı olan ve Türkçeye de çevrilen Ceviz Kabuğundaki Evren 2002 yılında yayınlandı.

2014 yılında henüz hayattayken Her Şeyin Teorisi (izlemeyenler varsa tavsiye ediyorum) isimli filmle hayatı anlatılan ve doktorlara inat uzun yıllar yaşayan dünyaca ünlü fizikçi ve yazar Stephen Hawking 2018 yılında 76 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.

Çevresiyle iletişimi ufak bir monitörden ibaret ve gençlik yıllarından itibaren tekerlekli sandalyeye mahkûm kalan, yaşadığı tüm zorluklara rağmen azmiyle dünyada sayılı insanların ulaşabildiği başarı ve statüye ulaşan bu meşhur bilim insanının tavsiyelerine kulak verelim şimdi de.

Çevresiyle iletişimi ufak bir monitörden ibaret ve gençlik yıllarından itibaren tekerlekli sandalyeye mahkûm kalan, yaşadığı tüm zorluklara rağmen azmiyle dünyada sayılı insanların ulaşabildiği başarı ve statüye ulaşan bu meşhur bilim insanının tavsiyelerine kulak verelim şimdi de.

1. Ayaklarınız altına değil, yıldızlara bakmayı unutmayın.

2. Aşkı bulacak kadar şanslıysanız, onun da olduğunu hatırlayın ve başınızdan atmayın.

3. Çalışmayı asla bırakmayın. Çalışmak size bir anlam ve amaç verir, bunlarsız bir hayat boştur.

4. Eğer uzaylılar bizi ziyaret ederse sonuç; Kolomb Amerika'ya ilk ayak bastığında Yerli Amerikalıların durumu nasılsa, bizim de durumumuz öyle olur. Bu yüzden istenmeyen durumlarla karşılaşmamak için, kendimizi daima geliştirmeliyiz.

5. Engelli bir bireyseniz, büyük ihtimalle bu sizin suçunuz değildir fakat insanlardan acıma beklemenin ya da dünyayı suçlamanın bir yararı da yoktur. Olumlu bir tavır takınmalı ve içinde bulunduğunuz durumu en iyiye döndürmeyi bilmelisin. Fiziksel bir engeliniz varsa, bunu psikolojik bir engele dönüştürmeyin. Bana göre, fiziksel engelli biri, kendisine fazla engel teşkil etmeyecek fiziksel aktivitelere yönelmeli. Sanırım, Paralimpik Olimpiyat Oyunları pek ilgimi çekmiyor. Bana söylemesi kolay, çünkü atletizm oldum olası ilgimi çekmemiştir.

Diğer yandan bilim, engelli insanlar için çalışabilecekleri uygun bir alan. Çünkü olayın çoğu zihinde bitiyor. Elbette, deneysel çalışmalar biraz problem çıkartabilir ama teorik düşünmek de oldukça ideal. Benim engellerim, çalışma alanım olan teorik fizikte bana büyük bir sorun teşkil etmiyor. Aslına bakarsanız bana faydaları da dokundu. Derslerden ve yönetimsel işlerden muafım. Engellilik hayatım boyunca karımdan, çocuklarımdan, iş arkadaşlarımdan, öğrencilerimden aldığım yardımı es geçemem. İnsanların size yardım etmeye hazır olduklarını anladım. Yeter ki, yardımlarının işe yarayacağına dair bir şeyler gösterin onlara. Elinizden gelenin en iyisi yapın.

6. Öyle ya da böyle, bizler tamamen kendi kendine yeterli ve bir başlangıcı veya bir sonu olmayan bir evrende yaşadığımıza inanıp inanmayacağımızı birkaç yıl içinde öğrenmiş olacağız.

7. Birisi bir daha size hata yapmanızdan şikâyetçi olursa, ona bunun iyi bir şey olabileceğini söyleyin. “Ne sen, ne ben hatasız bir şekilde var oluruz.” Deyin.

8. Sessiz insanlar en gürültülü zihinlere sahiptir.

9. I.Q. seviyesiyle övünen insanlar zavallıdır.

10. Kadınlar tam bir muamma. 

Sanıyorum bu son cümlede kadınları çözmek yerine anlamayı öğütledi :)

Facebook

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
99
35
16
5
4
3
2
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mky

10. Madde çok iyi 😬

Burçak Yüce

Bence de ✌️