Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Bu Yıl Arılar Az Bal Yaptı, Uyanıklar Şifa Niyetine, Ölüm Satıyor
Bu Yıl Arılar Az Bal Yaptı, Uyanıklar Şifa Niyetine, Ölüm Satıyor
Giresun Arıcılar Birliği Başkanı Kubilay Elevli, Giresun'da bu yıl bal üretiminin yüzde 99 düştüğünü, vatandaşın sahtecilere karşı dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Giresun Arıcılar Birliği Başkanı Kubilay Elevli, geçen yıllarda kestane balı rekoltesi 600 ton olduğunu ama olumsuz hava şartları ile Karadeniz Bölgesi'nde bu yıl kestane balı üretiminin istenilen düzeyde gerçekleşmediğini, bu durumu fırsata çevirmek isteyenlerin olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.
BALDA YÜZDE 99 KAYIP
Konuyla ilgili bilgiler veren Giresun Arıcılar Birliği Başkanı Kubilay Elevli, 'Geçtiğimiz yıllarda 500 ile 600 ton arasında olan Kestane Balı rekoltesi bu sene toplamda 1-2 ton olmaz. Yaşanan olumsuz hava şartları nedeni ile yüzde 99 ürün kaybımız var.
AFET KAPSAMINA ALINDILAR
Bu nedenle, il ve ilçelerde afet komisyonu oluşturup bal hasarının yüzde 30 ve yüzde 50 olduğunu yüzde 90'lara vardığını afet komisyonları ile tespit ettik. 2015 yılında almış oldukları devlet destekli arıcılık kredileri var. Ziraat Bankaları ve Tarım Krediler'den bunların ertelenmesi için bir komisyon kuruldu. Gıda Tarım İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüklerince, en azından afet kapsamına aldık, bir nebze olsun arıcımızın kredi borcunu 1 yıl erteletmeyi başardık.' dedi.
GÜRCİSTAN'DA DA BAL YOK
Son dönemde 'Gürcü Balı' adı altında piyasada bal satıldığına dikkat çeken Elevli 'Gürcistan'dan Türkiye'ye hayvansal ürünlerin hiçbirinin girişi yok. Eskiden Gürcistan'a geçenler yanlarında 1-2 bal getiriyorlardı. Bugün ise 1 kilo girmesi dahi yasak. Aynı iklim, aynı kuşaktayız aynı yağış Gürcistan'da da oldu ve orada da bal yok.
'GÜRCİSTAN DİYE SATILIYORSA KESİN GLİKOZDUR'
Yani kestane balı, Gürcü balı diye getiriyorlarsa bu satılan ballar kesinlikle merdiven altında glikoz dediğimiz tatlandırıcılarla, kestane aromaları verilerek ve renklendiricilerle yapılan, arı ile alakası olmayan ballar.
'BAL DİYE ŞURUP SATILIYOR'
Özellikle tüketicilerimize sesleniyoruz bal arıcıdan alınır, arıcı olmayandan bal almayınız. Marketler de de özellikle dikkat edilmesini istediğimiz şey Tarım Bakanlığı'ndan izin alınmış balların etiketlerini iyi okusunlar çünkü bal aromalı şuruplar var bunlara dikkat etmek gerekiyor.
'İNSAN SAĞLIĞI İÇİN TEHLİKELİ'
Glikozun nişasta bazlı şekerlerin insan sağlığına tehlikesi çok büyük. Dünyadaki kotaları Avrupa Birliği'nde yüzde 2, yüzde 3'lerdeyken Türkiye'de yüzde 15'lere çıkartmaya çalışıyorlar. Şifa niyetine alınan bir bal; hastasınız, grip oldunuz, bir kaşık sahte bal yediğiniz an bir saatliğine bütün vücut sisteminiz deplase oluyor bu demektir ki ölüme gidiyorsunuz. Şifa niyetine alınan bal ölüm saçabiliyor.
'CAMİİ ÖNLERİNDEKİ SATICILARA DİKKAT'
O yüzden mutlaka ve mutlaka tüketicilerden ısrarla rica ediyorum bilmedikleri ve özellikle semt pazarlarında ellerinde bidonlar, cami kapılarında ve köylerde ellerinde kestane balı, şeker balı satan seyyar satıcılardan kesinlikle bal almayınız. O bal bal değil sahte baldır.' ifadelerini kullandı.