onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bu Listeye Dahil Olmak İstemeyiz: Sosyal Medya Yasağı Uygulanan Ülkeler

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bu Listeye Dahil Olmak İstemeyiz: Sosyal Medya Yasağı Uygulanan Ülkeler

02.07.2020 - 14:21

Sosyal medya ve internet yasakları, maalesef belirli dönemlerde ülkemizde de gündeme geliyor. Bazı ülkeler büyük ölçüde sosyal medyayı yasaklamış durumda, bazıları ise sadece belirli içerikleri yasaklıyor. Ayrıca kullanıcıların tüm eylemlerini denetleyen devletler de mevcut...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Kuzey Kore

1. Kuzey Kore

Kuzey Kore'de sadece sosyal medya değil tamamen internet yasak. Ülkede yaklaşık 30 siteye erişime izin veriliyor. Sadece bazı hükûmet üyeleri ve askeri personel internet kullanabiliyor. Sınırlı sayıda vatandaş ise devlet tarafından onaylanmış intraneti kullanabiliyor.

2. Çin

2. Çin

Çin'de internet erişimi oldukça yaygın. Ancak sosyal medyaya çok yoğun bir şekilde sansür uygulanıyor. Genellikle batı kökenli sosyal medya sitelerine erişimi engelleyen Çin'de; Facebook, Twitter, Google, Instagram'ın yanı sıra New York Times ve Çince Wikipedia'ya erişim sağlanamıyor.

3. Suudi Arabistan

3. Suudi Arabistan

Suudi Arabistan'da yaklaşık yarım milyon site, islami değerlere aykırı olduğu için kapatılmış. Twitter ve Facebook'un yaygın olarak kullanıldığı ülkede, Youtube içerikleri hükümet tarafından denetleniyor. Wikipedia ve Google Çeviri'ye ise erişim yasak.

4. İran

4. İran

İran 2013 yılında; YouTube, Twitter, Facebook'a erişimi yasaklandı. Ayrıca ülkede batı kökenli pek çok haber kaynağına da erişim yasak. Kasım 2019'dan itibaren ülkenin bazı bölgelerinde yasaklar kademeli olarak kalkmaya başladı.

5. Suriye

5. Suriye

Suriye, sosyal medyada hükûmete karşı yapılan yayınları yasaklıyor ve bu yayınlara erişenleri de tespit edip tutukluyor. Ayrıca sosyal medya üzerinden yapılan mesajlaşmalar izleniyor, yayınlanan videolar ise düzenli olarak denetleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Bangladeş

6. Bangladeş

Bangladeş hükûmeti, sosyal medyada sakıncalı bulduğu içerikleri anında kaldırıyor. Son 5 yılda ülkede belirli dönemlerde Facebook'a erişim yasaklandı. Ayrıca ülkede blog platformu olan Somewherein.net ve Google Kitaplar'daki yayınların bir kısmına erişim de yasak.

7. Tunus

7. Tunus

Tunus'ta tüm internet sağlayıcıları, internet kullanıcılarının IP adreslerini ve kişisel bilgilerini hükûmete bildirmek zorunda. Ayrıca sosyal medyada sakıncalı bulunan içerikler anında silinebiliyor, ancak son yıllarda ülkede sosyal medya yasakları büyük ölçüde azalmış durumda.

8. Vietnam

8. Vietnam

Vietnam'da; Gmail, Yahoo, Msn gibi batı kökenli mail servislerini kullanan kullanıcıların yazışmaları takip ediliyor. Ayrıca Vietnam hükûmeti sosyal medya sakıncalı bulduğu içerikleri kaldırma yetkisine de sahip.

9. Türkmenistan

9. Türkmenistan

Türkmenistan'da da hükûmet mail yazışmalarını takip edebiliyor. Ayrıca Türkmenistan hükûmeti, ülkedeki tek internet sağlacıyısı konumunda bulunuyor. Bu sayede 'tehlikeli' bulduğu yayınları önleyebiliyor.

10. Küba

10. Küba

Küba'da internete sadece devletin kontrolündeki belirli merkezlerde erişilebiliyor. Facebook ve WhatsApp kullanımının yaygın olduğu ülkede, kullanıcıların sosyal medya faaliyetleri devlet tarafından izlenebiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Hindistan

11. Hindistan

Hindistan'ın durumu diğer ülkelerden biraz daha farklı. Çin ile yaşanan gerginliklerden sonra, Çin menşeli Tiktok ve diğer 58 uygulama ülkede tamamen yasaklandı.

Bu ülkelerin dışında; Myanmar, Özbekistan, Etiyopya, Sudan, Irak, BAE, Katar da belirli sosyal medya yasaklarının uygulandığı ülkeler arasında.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
130
33
17
10
9
7
4
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın