Görüş Bildir
Haberler
Boyutu İki Katına Çıkan, Kaptan Taşıp Evi Ele Geçirmeye Çalışan Mayalı Hamur Hayal Değil!

Boyutu İki Katına Çıkan, Kaptan Taşıp Evi Ele Geçirmeye Çalışan Mayalı Hamur Hayal Değil!

R.G.
23.11.2020 - 12:02

Hiç pişi yapmaya çalışırken kendinizi asla kabarmayan ve içine doğru çöken bir hamurla baş başa buldunuz mu? Merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Dünyada hamur mayalamaya çalışırken bir türlü tutturamayan bir sürü insan var!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sıvılar ılık olmalı!

Sıvılar ılık olmalı!

Mayalama sırasında kullanılan sıvıların sıcaklığı çok önemli.

  • Mayalı hamur yaparken kullanacağınız su, süt gibi sıvı malzemeler ılık olmalı. Yani, bu malzemeler biraz kaynamış sonrasında soğumuş bir şekildeyken kullanılmalı.

  • Doğru sıcaklığı nasıl anlayacağız derseniz de, şöyle söyleyelim: Parmağınızı rahatlıkla sıvıya sokabiliyor olmalısınız. Yani eliniz yanmamalı ama suyun sıcaklığını hafiften hissetmelisiniz.

Hangi maya, nasıl kullanılır?

Hangi maya, nasıl kullanılır?

Önceden sadece yaş mayalar vardı ama artık instant mayalar da çıktı. Ve bu iki maya çeşidinin kullanımı birbirinden farklı.

  • Yaş mayanın önce ılık su ya da süt ile açılması ve biraz aktifleştirilmesi gerekiyor. Bu noktada bir önceki maddede bahsettiğimiz sıcaklık parametresine dikkat etmek önemli.

  • Kuru maya direkt olarak kuru malzemelere karıştırılıp kullanılıyor. Sonrasında karışıma ılık sıvılar ekleniyor.

Elenmiş, taze un kullanın

Elenmiş, taze un kullanın

Mayalı hamuru ana kahramanlarından biri, tabii ki un. Bu noktada kullanacağınız unun taze ve ince olması önem taşıyor. Topak topak olmuş un mayayla tamamen özdeşleşemediği için istenilen kıvamı tutturmak mümkün olmuyor. Bu nedenle elenmiş ya da ince taneli ve taze un kullanmak şart.

Karışıma mutlaka glikoz içeren bir malzeme ekleyin

Karışıma mutlaka glikoz içeren bir malzeme ekleyin

Mayanın kabarması için glikoz şart. Bu nedenle hamur mayalarken şeker, bal ya da pekmez gibi glikoz içeren bir malzeme eklemek gerekiyor. Tabii bal ve pekmez hem renk değişimine sebep olabilir hem de sıvı dengesini bozabilir. Eğer bu durumlardan çekiniyorsanız toz şeker kullanabilirsiniz. Bir tatlı kaşık kuru maya için bir tatlı kaşığı şeker yeterli.

Yoğurma aşamasını kısa kesmeyin

Yoğurma aşamasını kısa kesmeyin

Mayanın tamamen aktifleşmesi ve hamurun bir bütün olarak kabarması için yoğurma adımına özen göstermek gerekiyor. Tüm malzemeler birbiriyle özdeşleşene kadar hamuru düzgünce yoğurmalısınız. İşin sonunda elinizde içinde pütürler bulunmayan, pürüzsüz bir hamur olmalı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hamura dinlenmesi için zaman tanıyın

Hamura dinlenmesi için zaman tanıyın

O kadar yoğurdunuz, hamuru yordunuz. Şimdi biraz dinlenmesi, kendine gelmesi ve mayanın coşması için hamura zaman tanıyın! Bu noktada hamuru temiz bir kaba aktarın ve üzerini hava almayacak şekilde bez ya da streç film ile örtün. Sonrasında oda sıcaklığında, ne çok soğuk ne de çok sıcak, bir yerde 1 saat kadar bekletin. Bekleme süresinde kesinlikle hamurun üzerini açmayın, sabırlı olun!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın