BM'den İsrail Kararı: Derhal ve Tamamen Durdurun
İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasadışı tüm yerleşim faaliyetlerini 'derhal ve tamamen' durdurmasını talep eden ancak oylanması ertelenen karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yeniden oylamaya sunuldu. Karar, ABD'nin ilk defa çekimser oy kullanmasının ardından kabul edildi.
ABD, 2011’de BMGK'da İsrail'in yasa dışı yerleşim birimlerini kınayan karar tasarısını veto etmişti.
Trump aradı, Sisi geri adım attı
Karar tasarısını çarşamba günü BMGK'ya taşıyan Mısır, daha sonra tasarının istişare edilmesi için oylamanın ertelenmesi talebinde bulunmuştu.
Mısır'ın geri adımı, Trump ile Sisi arasındaki görüşmenin ardından gelmişti. Trump, Mısır’ın BMGK’da oylamaya sunacağı karar tasarısının İsrailliler açısından adil olmadığı gerekçesiyle Obama yönetiminden, karar tasarısını veto etmeye çağırmıştı.
Mısır’ın bu hamlesi üzerine tasarı, destek veren Yeni Zelanda, Malezya, Venezuela ve Senegal tarafından BMGK'ya getirildi.
İsrail'den tepki
Kararın ardından İsrail Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, 'İsrail, BM'deki bu utanç verici İsrail karşıtı kararı reddediyor ve şartlarına uymayacak' dendi.
Açıklamada 'Obama yönetimi sadece İsrail'I korumakta başarısız olmakla kalmadı, aynı zamanda BM'deki bu örgütlenmeye perde arkasından destek verdi' dendi.
Açıklamada 'İsrail seçilmiş başkan Donald Trump ile çalışmayı dört gözle bekliyor' ifadeleri de yer aldı.
İsrail'in BM Büyükelçisi Danny Dannon ise Güvenlik Konseyi kararının barış olasılığını zedeleyeceğini savundu:
'Kararın lehine oy vererek aslında 'hayır' oyu verdiniz. Müzakerelere 'hayır', ilerlemeye 'hayır', İsrail ve Filistinlilerin daha iyi bir yaşam şansına 'hayır' oyu verdiniz. Ve barış ihtimaline 'hayır' dediniz.'
ABD'nin BM Büyükelçisi Samantha Power, 'Yerleşim sorunu o kadar kötü bir hale geldi ki iki devletli çözümü tehlikeye sokuyor' demişti.
Power, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu yerleşimleri savunması nedeniyle eleştirmiş ve şöyle konuşmuştu:
'Bir kişi, aynı anda hem yerleşimleri genişletip hem de çatışmayı bitirecek iki devletli çözüme destek veremez.'
Power, ABD'nin Güvenlik Konseyi kararına neden destek vermediği konusunda gerekçe olarak yerleşim konusunun kararda 'çok dar bir bakış açısıyla' ele alınmış olmasını gösterdi.
Kaynak: Al Jazeera, AFP, BBC Türkçe ve AA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın