Bir Keresi Bile İnsanı Çıldırtıyorken Ayda İki Kere Olmak mı? Ayda İki Kere Adet Olmanızın 8 Olası Sebebi
Ayda bir kez adet görmek bile kötüyken, iki kez görmek hiçbirimizin isteyeceği bir şey değil. Panik yapmadan önce, döngünüzün neden düzensiz olduğuna dair birçok mantıklı açıklama olduğunu bilmelisiniz. Yani bunun oldukça basit bir nedeni olabilir. Diğer yandan, altta yatan bir tıbbi sorununuz da olabilir. Doğru teşhis almak ise adet döneminizin daha hızlı düzelmesine yardımcı olabilir. Peki, ayda iki kere adet olmanızın sebebi ne olabilir?
Bu içerik bir öneri niteliği taşımamaktadır. Yaşadığınız ya da yaşayacağınız herhangi bir sağlık sorununda mutlaka bir hekime danışınız.
Ayda iki kere adet almak normal midir?
Ocak veya Ağustos gibi bir ayı düşünün. 1 Ocak'ta adet görüp, ardından 29 veya 30 Ocak'ta tekrar adet görmek, her ne kadar ideal olmasa da tamamen normal bir durum olacaktır.
Hormonal doğum kontrol hapları: Herhangi bir hormonal doğum kontrolü kullanmaya başlamanın, adet döngünüzü etkileyeceğinin farkındasınızdır. Dr. Chambers. "Günlük, haftalık veya aylık alınan doğum kontrol hapları, genellikle kanamayı tetikleyen plasebo haftası veya çekilme periyodu içerir." diyor.
Spiral: Doğum kontrol hapları gibi, doğum kontrol yöntemlerinden biri olan spiral kullanmak da adet döneminizi değiştirebilir.
Ertesi Gün Hapı: Ertesi gün hapının nasıl işlediği hakkında hızlı bir özet vermek gerekirse, Dr. Chambers'a göre, ertesi gün hapı, ovulasyonu geciktirerek gebeliği önleyebilir ve bu da adet döngünüzün bozulmasıyla sonuçlanabilir.
Polikistik Over Sendromu (PCOS): Çok düzensiz ve aşırı kanama, PCOS'un bir işareti olabilir.Temel olarak, hormonlarda bir dengesizlik olabilir ve bu, yumurtlama sırasında yumurtaların düzenli olarak salgılanmasına izin vermez ve adet döngünüzü tamamen bozar.
Kanama Bozukluğu: Vücudunuzun kanamayı durdurması zor olduğundan, bir kanama bozukluğunuz olması mümkündür.
Özellikle ayda bir kezden fazla veya yedi günden daha uzun süren ve pıhtılı adet dönemi yaşıyorsanız kanama bozukluğunuz olabilir. Kadın Sağlığı Ofisi'ne göre, kanama bozukluğu yaklaşık on kişiden birinin başına geliyor. Doktorunuz size bazı ilaçlar vererek yardımcı olabilir. Bazı seçenekleriniz arasında hormonal doğum kontrolü, diğer hormonal ilaçlar ve demir takviyeleri bulunur.
Adenomiyoz teşhisi: Tam adı biraz korkutucu gelse de, adenomyosis genellikle rahmi kaplayan dokunun rahim duvarında büyümesi sonucu oluşur. Bu da duvarın daha kalın ve süngerimsi hale gelmesine neden olur.
Dr. Pastor-Carvajal'a göre, 'Duvar daha kalın olduğu için, kanama daha yoğun ve bazen daha sık olur.' Bu, adet döneminiz geldiğinde atılacak daha fazla 'duvar' olduğu anlamına gelir. Adenomyosis tanısı en iyi ultrason ile konulur ve doktorunuz bu teşhisi doğruladıktan sonra, hem ağrılı krampları hem de kanamayı azaltmak için antienflamatuar ilaçlar veya doğum kontrolü önerilebilir.
Rahim fibroidleri: Dr. Pastor-Carvajal'a göre fibroidler rahmin duvarı veya astarında büyüyen ve süper yoğun ve sık adet kanamalarına neden olan doku kütleleridir. Genellikle 30'lu yaşlarınızda ortaya çıkarlar.
Fibroid belirtileri olduğunu düşünüyorsanız hemen kadın doğum uzmanınızla iletişime geçmekten çekinmeyin. Fibroidler için ciddi müdahaleler, ameliyatlar gibi çözümler bulunur, ancak doktorunuz kanamanızı azaltmaya yardımcı olmak için hormonal bir spiral gibi bir yöntem de önerebilir.
Günlük stres faktörleri: Stres ve hayatınızdaki diğer şeyler adet döngünüzü etkileyebilir. Dr. Chambers, "Stres ile ilişkilendirmeden önce, anormal adet döngülerinin daha endişe verici nedenlerini listeden elenmeli." diyor.
Doktorunuz ayda birden fazla adet görmeye veya düzensiz adetlere neden olabilecek diğer olası nedenleri elemişse, stresli bir yaşam değişikliği, çok fazla seyahat veya alışıldığın dışında bir zaman diliminde bulunmak, 24 saatlik uyku-uyanıklık döngünüz olan sirkadiyen ritimlerinizi etkileyebilir. Chambers, ”Adet döngüsünü sıfırlamanın en iyi yolu, sağlıklı ve güvenilir bir rutini yeniden kurmaktır' diye ekliyor. Kendinize düzenli bir uyku / yeme / egzersiz programı oluşturduğunuzda, adet döngünüzün de normal haline geri döndüğünü görebilirsiniz.
Yorum Yazın