onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bir Fikir Etrafında Bir Araya Gelen Girişimciler İçin 5 Ortaklık Modeli

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bir Fikir Etrafında Bir Araya Gelen Girişimciler İçin 5 Ortaklık Modeli

Ema
22.10.2022 - 16:33

Girişim fikri içinde büyük riskler de barındırdığı için cezbedici olduğu kadar zorlayıcı. Bu riskleri paylaşabileceğiniz bir ortağınızın olması koşulları kolaylaştırıyor. Bu ortaklık modellerinden altısını sizin için derledik!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Kollektif Şirket!

1. Kollektif Şirket!

Türk Ticaret Kanununda kollektif şirket şöyle tanımlanmış: ''Ticari bir işletmeyi, bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla gerçek kişiler arasında kurulan ve ortakların hiçbirinin sorumluluğu şirket alacaklarına karşı sınırlanmamış olan şirkettir.'' Yani her ortak şirket yönetiminden sorumludur. Ayrıca ortakların belli bir sözleşmede yer almadığı sürece ortaklıktan ayrılması mümkün değildir. Yeni bir ortak şirkete dahil olacak ise bunda tüm mevcut ortakların onayı olması gerekir ve şirketin kar veya zararı ortaklar arasında eşit olarak bölüşülür.

2. Komandit Şirket!

2. Komandit Şirket!

Komandit şirketlerin en öne çıkan özelliği, ortakların bir kısmının sorumluluğunun sınırlı, diğer kısmının sorumluluğunun sınırsız olmasıdır. Bu sayede doğrudan ticaretle uğraşmadan kazanç elde etmek gibi bir olanak sağlandığı gibi, yeterli sermayesi olmayan kişiler için de ticaretle uğraşma olanağı elde edilmiş olur.

3. Anonim Şirketi!

3. Anonim Şirketi!

Belli bir konuya ve amaca sahip olan anonim şirketler en az 5 tüzel veya gerçek kişi tarafından kurulmalıdır. Bu şirketlerde temel sermaye için yıllık olarak değişkenlik gösterebilen gerekli bir mininum tutar bulunur. Anonim şirketlerde sermaye bölünmüştür ve ortakların alacaklarına karşı sorumlulukları sağladıkları sermaye ile sınırlıdır.

4. Limited Şirketi!

4. Limited Şirketi!

Limited şirketlerde 2 ile 50 kişi arasında gerçek veya tüzel ortak bulunur. Ortaklar şirkete sağladıkları sermaye ölçüsünde sınırlı sorumluluğa sahiptir. Anonim şirkette olduğu gibi, her yıl değişkenlik gösterebilse de temel sermaye için minimum bir tutar bulunur. Ortakların pay oranıyla paralel aldıkları pay da farklılık gösterir.

5. Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket!

5. Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket!

Bu şirket türünde sermaye paylara bölünür. Ortakların bir veya birkaçı şirket alacaklarına karşı kollektif şirket sorumluluğuna sahipken, diğer ortaklar anonim şirket sorumluluğuna sahiptir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın