Bilenlerin Hep Konuştuğu Bilmeyenlerin Biliyormuş Gibi Yaptığı Kuantum Fiziği Hakkında Bilmeniz Gerekenler!
Bilenlerin Hep Konuştuğu Bilmeyenlerin Biliyormuş Gibi Yaptığı Kuantum Fiziği Hakkında Bilmeniz Gerekenler!
Arkadaş buluşmalarında ya da herhangi bir sohbette konu bir şekilde kuantum fiziğine gelebiliyor. Bu konuşmalardan geri kalmak istemeyenler ve kuantum fiziği nedir öğrenmek isteyenler için bu kuramı detayları ile açıkladık. Keyifli okumalar!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kuantum, Latince “quantus” yani ne kadar, ne büyüklükte sözcüğünden gelir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kuantum mekaniği ya da kuantum fiziği atom altı parçaları inceleyen temel bir fizik dalıdır. Kuantum mekaniği; moleküllerin, atomların ve bunları ortaya çıkaran elektron, proton, nötron gibi parçacıkların özelliklerini açıklamaya çalışır.
Kuantum mekaniğinin temelleri 20. Yüzyılın ilk yarısında Max Planck, Albert Einstein, Niels Bohr gibi bilim insanları tarafından atılmıştır.
Newton mekaniği, makro ölçekte olan kısımları açıklamak için kullanılırken mikro evreni açıklamaya gelindiği zaman yetersiz kalır.
Kuantum fiziğini en basit şekilde açıklamak gerekirse şöyle söylenebilir; Mutlak doğrular yoktur, tecrübeler ile elde edilen doğrular vardır. Kuantum fiziği olasılığı yöntem olarak belirleyen bir kuram olarak da açıklanabilir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kuantum mekaniğinin savunduğu bir başka durum ise bir varlığı gözlemlerken o varlığın mutlaka bir değişime uğruyor olmasıdır. Yani kurama hâkim olan düşünce objektif gözlem bile kendi içerisinde objektif değildir düşüncesidir.
Klasik fizik, insanın dışarıdan gözlem yapabildiği bir bilimdir. Kuantum fiziğinde insan bütünün bir parçası olarak bulunur ve insan gözlemin içerisinde yer alır. Bu nedenle de anlaşılması oldukça zordur.
Kuantum mekaniği, bilinç olmadan maddenin varlığını kabul etmez. Yani bu teoriye göre aslında var olan her şey soyuttur ve birbirleri ile etkileşim halindedir.
Bu durumu da şöyle açıklayalım: Aynı kaynaktan çıkıp karşı doğrultulara ilerleyen iki fotonun oluşturduğu foton çiftinin bağlaşımlı davranışlarını örnek olarak gösterebiliriz. Bu çiftlerden biri üzerinde yapılan ölçümün çiftin diğeri üzerinde de etkileri olduğu görülebilir bir gerçektir.
Kuantum mekaniğinin tek bir insan tarafından geliştirildiği düşünülse de bu düşünce yanlıştır. Kuantum mekaniği birden çok insanın bir araya gelmesi ile ortaya çıkmıştır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kuantum fiziği, son zamanlarda sinema sektörünün de ilgi alanına girmiştir. Kuantum mekaniğinin metafizik ve felsefe ile aynı alanlarda birleştirilmesiyle kurgulanan pek çok filmin temelinde kuantum mekaniğinin ortaya koyduğu yasalar yer alır.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın