Beren Saat Ailelere Seslendi: 'Ülkede Huzur İstiyorsanız, Çocuklarınızı Feminist Yetiştirin'
Fransız gazetesi Le Figaro'ya konuşan oyuncu Beren Saat, 'Çocukları olan arkadaşlarıma 'Eğer ülkenin huzuruna katkı sağlamak istiyorsanız çocuklarınızı feminist yetiştirin. Feminizmden korkmayın' diyorum' ifadelerini kullandı.
Beren Saat, Fransız gazetesi Le Figaro'dan Reyhan Atay'ın sorularını yanıtladı. Saat, #MeToo hareketiyle gelişen tepkiler, feminizm ve cinsel istismar gibi konulardaki görüşlerini açıkladı.
"Özgecan'ın ardından bu barbarlığa karşı yazmaya ve gösterilere katılmaya karar verdim"
Beren Saat, Hollywood yapımcısı Weinstein'ın taciz ve tecavüz skandallarının ortaya çıkmasının ardından başlayan #MeToo hareketiyle ilgili soruya yanıt verdi. Saat, #MeToo hareketiyle ilgili görüşlerini şöyle açıkladı:
'Tüm o kadınların dayanışmasına hayranım. Birkaç yıl önce psikoloji öğrencisi Özgecan'ın ölümüyle benzer bir hareketi Türkiye'de de yaşadık. Benzeri görülmemiş bu barbarlığın ardından bu genç kız hakkında yazmaya ve gösterilere katılmaya karar verdim. Ardından yavaş yavaş kendi deneyimlerimden sosyal medyada bahsetmeye başladım: Bir TV yöneticisinin cinsel tacizde bulunmuş olması veya setlerde benimle eğlenmek isteyen aktörlerin yaptığı manevralar. İtirafımdan sonra fark ettim ki birçok kadının dili çözüldü ve 'Ben de mağdurum,' demeye başladılar. Dünyadaki kadınların hareketi beni onurlandırıyor ve en önemlisi de sonucu: Kadınların bir araya gelmesi, tüm bu direnişin birlikte projelere öncülük etmesi. Eşitliği tadacağımızı da umuyorum.'
"Feminizmden korkmayın"
Röportaj da feminizme de değinildi. Feminizm gibi izm'le biten bazı kelimelerden korkulduğunu vurgulayan Saat, 'Çocukları olan arkadaşlarıma 'Eğer ülkenin huzuruna katkı sağlamak istiyorsanız çocuklarınızı feminist yetiştirin. Feminizmden korkmayın' diyorum' diye konuştu.
"Cinsel tacize karşı dünyada ve Türkiye'de mantalite değişikliğine tanık oluyoruz"
Dayanışmanın bütün toplumlarda elle tutulur bir hale geldiğini ifade eden ünlü oyuncu, 'Geçmişte Türkiye'deki kadınlar acılarını dışa vuramıyorlardı. Belli kültürel kodlardan dolayı korkuyorlardı. Ama bugünlerde işler ve mantalite değişti. Cinsel tacizi rapor edebileceğiniz mobil uygulamalar, risk durumundaki kadınlara sahip çıkan 7/24 açık olan merkezler var. Türkiye'de ve dünyanın geri kalanında büyük bir sosyolojik ilerlemeye ve mantalite değişikliğine tanık oluyoruz. Ama bu, ürkütücü bir gerçeği unutturmuyor: Birçok kadın sessiz kalmaya devam ediyor. Bizim savaşımız da bunu kırmak ve tüm kadınları korumak için' dedi.
Yorum Yazın
Belkide sorun kadınların aşağılandığı, hor görüldüğü diziler çekmektir, bu dizilerde oynayıp bu düzene katkıda bulunmaktır. Zira bu dönemde çocukları anadan,... Devamını Gör
Ülkede Huzur İstiyorsanız, Çocuklarınızı Erkek/Kız Gibi Degil, INSAN gibi Yetiştirin'
Bir zamanlar babam "ben koyu bir feministim" dediğinde etraftakiler hunharca gülüp "abiii sen kadın değilsin ki hasdfhshdn" demişlerdi. Görüyorum ki durum ha... Devamını Gör