Görüş Bildir
Haberler
Belek'te Bir 'Kaplumbağa Terbiyecisi'

etiket Belek'te Bir 'Kaplumbağa Terbiyecisi'

Batuhan
15.08.2016 - 16:54 Son Güncelleme: 15.08.2016 - 20:43

Yüksek lisans öğrencisi Fatih Polat, Akdeniz ülkeleri arasında 2 bin 500 yuva ile caretta carettaların en fazla yuvalama alanına sahip olan Belek Turizm Bölgesi'nde, 5 yıldır yaz aylarında gönüllü çalışıyor. Polat, diğer gönüllü öğrencilerle yılda yaklaşık 10 bin yavru kaplumbağanın denizle buluşmasını sağlıyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

25 yaşındaki yüksek lisans öğrencisi Fatih Polat, Antalya'da yaşıyor. Beş yıldır her yaz, Akdeniz ülkeleri arasında 2 bin 500 yuva ile caretta carettaların en fazla yuvalama alanına sahip olan Belek Turizm Bölgesi'nde gönüllü olarak çalışıyor. Kendisi ile birlikte çalışan diğer gönüllü öğrencilerle yılda yaklaşık 10 bin yavru kaplumbağanın denizle buluşmasını sağlıyor.

Polat'ın mesaisi her sabah 04:00'te başlıyor.

Polat'ın mesaisi her sabah 04:00'te başlıyor.

Polat'ın amacı nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan caretta carettaların popülasyonunun artırılmasına yardımcı olmak. Deniz Kaplumbağaları İzleme ve Koruma Projesi kapsamında bölgede kamp kuran ekipte gönüllü olarak çalışan Polat'ın mesaisi her sabah 04:00'te başlıyor.

Mayısın 15'inden Ekim başına kadar her sabah gönüllü üniversite öğrencileriyle sahaya çıkan Polat; Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında ergin kaplumbağaların izleriyle yuvaların yerlerini tespit ediyor. Yuvaların üzerine bilgiler yazan çubuk yerleştiren ve GPRS ile işaretleme yapan Polat, arazide elde ettiği bilgileri kamptaki veri tabanına giriyor.

Polat, yumurtadan çıkış döneminde de yavruların denize ulaşıp ulaşmadıklarını kontrol ediyor

Polat, yumurtadan çıkış döneminde de yavruların denize ulaşıp ulaşmadıklarını kontrol ediyor
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tilki ve köpeklerden korumak için bazı yuvaları kafese alan Polat, yumurtadan çıkış döneminde de yavruların denize ulaşıp ulaşmadıklarını kontrol ediyor ve yuvalarında sıkışan kaplumbağaları kurtarıyor.

Yuvadaki yumurtaları tek tek sayan, yumurta ile yavruların istatistikleri tutan Polat, bazı yavru kaplumbağaları da kutulara koyup martı ve yengeç gibi saldırganların daha az bulunduğu sahillere götürerek denize ulaştırıyor.

"5 yıldır buradayım ve severek çalışıyorum"

"5 yıldır buradayım ve severek çalışıyorum"

Yaşıtları gezerken kendisi ve gönüllü öğrencilerin gece gündüz sahilde çalıştığını anlatan Polat, haber ajansı AA'ya konuştu:

'5 yıldır buradayım ve severek çalışıyorum. İnsanlar olarak bazı canlıların doğasına giriyoruz ve onların yaşam alanlarını yok ediyoruz. Buraya ilk geldiğimde 'Bu kadar küçük bir yavru nasıl olur da yaklaşık 1 metre boyuna gelip tekrardan doğup, büyüyüp denize girdiği sahile gelip yumurtalar bırakıyor?' diye şaşırdım. Bu durum çok ilgimi çekti. Yaşam alanları insanlarca yok edilen bu canlılara adeta kendimi adadım ve onlara yardım etmeye başladım.'

"Bu hayvanların korunması gerekiyor"

Bölgeye gelenlerin, kendisine 'carettaların ebesi', 'kaplumbağa terbiyecisi' şeklinde lakaplar taktığını aktaran Polat, 'Bu durum beni rahatsız etmiyor. Bu hayvanların korunması gerekiyor' dedi.

Anadolu Ajansı, Al Jazeera

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
221
103
9
3
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Marbling

Bi kalp bırakıp gidicektim <3

Ahmetcan Oral

El-cezire Türk bu tür haberleri çok iyi yakalıyor yav.