Görüş Bildir
Haberler
Atılgan Davranışlarla İnsanları Etkilemenin 10 Yolu

Atılgan Davranışlarla İnsanları Etkilemenin 10 Yolu

Atılganlık, girilen ortamın favorisi olmaktır. Hep özlenen o kişiler vardır ya sebebi bilinmeden sevilirler. Kendilerini fark ettirirler. Sahi ya bunlar ne yapıyorlar da fenomen oluveriyorlar?

Atılganlık, duygu ve düşüncelerin net ve açık bir şekilde ifade edilmesidir. Atılgan kişilerden haklarını net olarak ifade edebilmeleri ve başkalarının haklarını da saygı göstermeleri ve gerektiğinde savunmaları beklenir.

Atılgan olmak, toplumca beklenen bir takım sosyal becerilerin vücut bulmuş halidir.

Atılgan olmak, hayatınızı geliştirir.

Her neyse bu kadar sloganvari cümle, giriş için yeterlidir umarım.

Peki, girilen ortamlarda atılganca davranmak için neler yapılmalı?

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kendinizi tanıyın.

Atılgan davranış biçimlerini sergilemeden önce kişi, öncelikle geliştirmesi gereken yanlarını tespit etmeli, kendisinin doktoru olmalıdır. Gelişim üzerine en iyi adım değişime karar vermekle başlar. Bunun için kişisel gelişim testleri veya uzman danışmanlıklar tercih edilebilir.

2. Modelleme yapın.

Modelleme yapmak atılgan davranışlar sergilenmesinde önemli adımlardandır. Modellemenin iyi bir gözlemle yapılması gerekir. Bunun için bireyler, çevrelerindeki her şeyi ama her şeyi dikkatle gözlemlemelidir. İnsanların yürüyüşü, gülüşü, konuşması vb.

Bunların sonucunda kişi kendine modelleyeceği en uygun davranışı uyarlayarak adeta üzerine giymelidir. Bu evrede modelleyeceği davranışın yapmacık görünmemesinden emin olmalıdır.

3. Rekabeti değil, birlikteliği önemseyin.

Atılgan bireyler çevreleri ile rekabete girmekten kaçınırlar. Onlar için birlikte yapılan işlerde kazanmak ya da kaybetmek önemli değildir. Paylaşmak, bir işi yapıyor olmak sonuçtan çok daha önemlidir.

4. Kendinize ve çevrenize güvenin.

Atılgan kimseler, kendilerine ve çevrelerine güvenen kimselerdir. Onlar, insanların yüreklerine dokunurlar. Samimi ve içten davranışlar kişinin hem kendisine olan güvenini, hem de başkalarına olan güvenini artırır.

5. Düşüncelerinizi muhakkak ifade edin.

Atılgan bireyler duygu ve düşüncelerini net olarak ifade ederler. Başkalarını incitmekten, toplum içerisinde reddedilme korkusundan, kabul görememe durumlarından sıyrılarak, düşüncelerini ifade ederler. Ve en önemlisi kendilerinden talep edilen yerine getirmek istemedikleri istekleri insanları incitmeden reddedebilirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Empati kurmayı öncelik edinin.

Empati kurmak karşılıklı ilişkilerin sağlığı açısından önem arz eder. Genellikle birbirleri ile duygu ve düşüncelerini paylaşan insanlar anlaşılmak, değer verilmek ister. Eğer empati sürecini iyi bir şekilde yönetebilirseniz, doğal yollardan samimi arkadaşlıklar edinirsiniz.

7. İletişim sürecinde ben dilini kullanın.

İnsanlarla konuşurken ''ben'' dilini kullanmak atılgan bireylerin iletişim sürecinde öncelikle dikkat ettiği bir durumdur. Ben dili suçlayıcı değil, yapıcıdır. Arkadaşınıza '‘Senin yüzünden işimi yapamıyorum’' demek yerine, ‘'Odadaki gürültü işime odaklanmamı engelliyor’' demeniz tam da atılganca bir tutum olur.

8. Etkin dinlemeye özen gösterin.

Etkin dinleme, karşınızdaki insanın problemini sadece dinlemeye yönelik, ekstra yorum içermeyen bir süreçtir. İnsanları dinlerken vereceğiniz tek cevap söylenileni aynı cümlelerle onaylamaktır. Etkin dinleme iletişim sürecinde derdini dile getiren kişilerin rahatlamasını sağlar.

9. Beden dilinizin ne anlattığına dikkat edin.

Atılganlar, beden dilinin duygu ve düşünceler ile entegre olmasına özen gösterir. Öncelikle beden dili ile ilgili detaylı bir bilgi sahibi olmak ve sonrasında kişinin kendi beden dilinin farkında olarak davranışlarını sergilemesi, kişiyi atılgan yapar.

10. Öz değerlendirme yapın.

Özellikle davranışa dönüştürmeye gayret edilen her durum sonucunda öz değerlendirme yapmak şarttır. Kişinin gelişim sürecini gözler önüne sermesi, onu başarıya ulaştırmada motive edici bir yol gösterir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
37
6
4
4
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın