Görüş Bildir
Haberler
Aslında Hiçbiri Doğru Değil! Şimdiye Kadar Hepimizin Gerçek Olduğuna Son Derece İnandığı 12 Bilgi

Aslında Hiçbiri Doğru Değil! Şimdiye Kadar Hepimizin Gerçek Olduğuna Son Derece İnandığı 12 Bilgi

Rinascita
25.03.2020 - 07:45

Son yıllarda gelişen teknoloji, bir şeyleri o kadar güzel değiştiriyor ki hepimiz gerçekliğine inanıyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Avustralya yangınlarında bulutların görüntüsü

1. Avustralya yangınlarında bulutların görüntüsü

Gerçek olmayan: 2020 yılında çekilen bu fotoğraf Avustralya yangınından sonra kırmızıya dönen bulutları gösteriyor. 

Gerçek olan: Pembe bulutların fotoğrafı 2018 yılında internette dolaşmaya başladı. O zamanlar açılan başlıklarda, Kaliforniya'da çıkan yangınların görüntüsü olduğu yazıyordu. Aslında bu fotoğraf meteorolog Owen Shieh'in Hawai'de yakaladığı gün batımını gösteriyor. Yani son yıllarda olan orman yangınlarıyla hiçbir alakası yok.

2. Bukalemunlar çevrelerine göre renk değiştirirler.

2. Bukalemunlar çevrelerine göre renk değiştirirler.

Gerçek olmayan: Bukalemunlar çevrelerine adapte olmak için renk değiştirirler. Ağaç ve bitkilerle aynı renk olur. 

Gerçek olan: Bukalemunlar çevrelerine uyum sağlamak için renk değiştirmezler. Bunun yerine stres, ruh hali değişiklikleri, hava durumu, ısı ve ışığa göre renk değiştirirler.

3. Kayıp ilanı vermek için 24 saat beklemek zorundasınız.

Gerçek olmayan: Kayıp şüphesi olan kişiyi bildirmek için 24 saat beklemek zorundasınız. 

Gerçek olan: Birinin kayıp olduğundan şüphe duyuyorsanız mümkün olan en kısa sürede bildirmeniz gerekmektedir. Duruma göre polisler soruşturma yapmaya başlamadan önce bekleyip beklememek konusunda karar verecektir. Fakat polisin durumu bilmesi, beklemekten daha iyidir.

4. Köpekler renk körüdür.

4. Köpekler renk körüdür.

Gerçek olmayan: Köpekler renk körüdür. 

Gerçek olan: Köpekler insanların gördüğü kadar fazla olmasa da renkleri görebilirler. Köpeklerin görme yetisi aslında insanların görme yetisine benzer. Yalnızca yeşil ve kırmızı rengi insanların gördüğü kadar net görmezler.

5. Beynimizin yalnızca %10'unu kullanıyoruz.

5. Beynimizin yalnızca %10'unu kullanıyoruz.

Gerçek olmayan: İnsanlar beynin yalnızca %10'unu kullanır. Eğer kalan %90'u kullanabiliyor olsaydık, çok daha büyük şeyler yapabilir durumda olurduk. 

Gerçek olan: İnsan beyni farklı bölümlere ayrılmıştır ve her bir bölüm belli bir şeyden sorumludur. Bu nedenle, beynimizin tamamını aynı anda kullanamayabiliriz fakat beynimizin tamamını kullanıyoruz aslında.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Avustralya yangınından kurtarılan bir koalanın fotoğrafı (2019)

6. Avustralya yangınından kurtarılan bir koalanın fotoğrafı (2019)

Gerçek olmayan: Bu görüntüler, Avustralya yangınından kurtarılan bir koalayı gösteriyor. 

Gerçek olan: Bu fotoğraf Avustralya'da yangından kurtarıldıktan sonra tedaviye alınan bir koalayı gösteriyor. Fakat bu fotoğraf 2019-2020 yangınında değil, 2015'te gerçekleşen yangından sonra çekildi. Fotoğraf 2015 yılı Ocak ayında paylaşıldı. Jeremy isimli bu koalanın ikinci derece yanıklardan ötürü tedaviye alındığı belirtildi.

7. Sakız vücutta 8 yıl boyunca kalır.

7. Sakız vücutta 8 yıl boyunca kalır.

Gerçek olmayan: İnsan vücudu sakızı sindiremiyor. Bu nedenle de sindirim sisteminde 8 yıl boyunca kalıyor. 

Gerçek olan: İnsanlar sakızı sindiremiyorlar fakat midede de kalmıyor bu sakızlar. Çünkü mide düzenli olarak atıkları ince bağırsağa gönderir ve oradan da diğer besinlerle beraber kolona giderek vücuttan atılır.

8. Uyurgezerleri asla uyandırmayın.

Gerçek olmayan: Uyurgezerleri uyandırmak tehlikedir. Çünkü ani bir şekilde uyandırıldıkları zaman kalp krizi geçirebilirler, şoka girebilirler veya beyinlerinde hasar meydana gelebilir. 

Gerçek olan: Uyurgezerleri uyandırmak onları strese sokabilir fakat Kaliforniya Uyku Bozukluğu Merkezi'ne göre tehlikeli değildir. Uyurgezer birini uyandırdığınız zaman onların kafaları karışabilir fakat bunun ötesinde bir durum gerçekleşmez. Aslında uykularında gezerken kendilerine zarar verme ihtimalleri daha tehlikelidir.

9. Japon balıklarının 3 saniyelik hafızası vardır.

9. Japon balıklarının 3 saniyelik hafızası vardır.

Gerçek olmayan: Japon balıklarının 3 saniyelik hafızası vardır. 

Gerçek olan: Japon balıkları her şeyi 5 aya kadar hatırlayabilir. İsrail Teknoloji Enstitüsü bilim insanları genç balıkları bir ay boyunca beslenme zamanı bir sesle eğittiler ve aynı sesi 5 ay boyunca tekrar ettiler. Japon balıklarının sesi hatırlamaya devam ettiğini gördüler.

10. Tuzlu su daha hızlı kaynar.

10. Tuzlu su daha hızlı kaynar.

Gerçek olmayan: Suya tuz eklemek, suyun daha hızlı kaynamasını sağlar. 

Gerçek olan: Bir miktar tuz eklemek suyun daha hızlı veya yavaş kaynamasına sebep olmaz. Tuz aslında suyun kaynama noktasının artmasına neden olur. Bu da kaynama sürecinin yavaşlamasına neden olur. Fakat daha belirgin bir fark için daha fazla tuz eklemeniz gerekir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kurbağalara dokunduğunuz zaman siğil çıkar.

11. Kurbağalara dokunduğunuz zaman siğil çıkar.

Gerçek olmayan: Kurbağalara dokunmak siğil çıkmasına neden olur. 

Gerçek olan: Alabama Üniversitesi araştırmalarına göre hiçbir sürüngen siğile neden olmaz. Bu şekilde düşünülmesinin nedeni kara kurbağalarının derisinden kaynaklanır. Pürüzlü derileri aslında bezeleridir ve bazı kara kurbağaları kendilerini vahşi doğada korumak için toksinler salgılarlar.

12. Marilyn Monroe'nun IQ seviyesi 168'dir.

12. Marilyn Monroe'nun IQ seviyesi 168'dir.

Gerçek olmayan: 5 Ağustos 2013 tarihinde yayınlanan bir gönderi Marilyn'nin sarışınlar konusundaki algıyı bozduğu, zeka seviyesinin 168 olduğu söylenmişti. 

Gerçek olan: Monroe'nun böyle bir test yaptırmış olması muhtemel lakin bu testlerin bu kadar popüler olmadığı zamanlarda bu testi yaptırmasına inanmak için hiçbir sebep yok. Yetişkinler için bu testler 1955 yılında oluşturuldu. O zamanlar Marilyn 30 yaşındaydı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
149
30
26
16
9
8
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tuana

Bu yanlis bilgilerin veren yine onedio degil mi

Hipergrafi

#5 Prensese mektuplar isimli bir blog sayfası insan beyniyle ilgili son derece şaşırtıcı bilgiler paylaşıyor. Orada bu beynin yüzde onunu kullanma durumunun ... Devamını Gör

Hipergrafi

Y Korteksi tükürük salgınızı yavaşlatmaya başladı ve ağzınızda kuruluk oluştu. Bunun üzerine bilincinizi yöneten Z korteksinizde 'Susadım' düşüncesi belirdi.... Devamını Gör

Oktay Özdemir

Editör aptal mı acaba ? 2 de gerçek olan diye yazdığı şeylerin hepsi adaptasyonun bir parçası