Görüş Bildir
Haberler
'Aşılama Nasıl Olacak?' Sorusunun 6 Adımda Yanıtı

'Aşılama Nasıl Olacak?' Sorusunun 6 Adımda Yanıtı

Emre Ordu
14.01.2021 - 11:08 Son Güncelleme: 14.01.2021 - 12:47

Türkiye genelinde koronavirüse karşı aşılama bugün başlıyor. Vatandaşın kafasındaki en önemli soru ise aşı sırasının ne zaman geleceği ve randevunun nasıl alınacağı. Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, aşılama sürecinin nasıl işleyeceğini anlattı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Hürriyet'ten Meltem Özgenç'e 6 adımda aşılamanın nasıl yapılacağını şöyle aktardı:

1) E-Nabız yükleyin

1) E-Nabız yükleyin

Vatandaşlarımız aşı olup olmayacaklarını, sıralarının ne zaman geldiğini öğrenmek ve randevu alabilmek için bilgisayar veya akıllı telefonlarına Sağlık Bakanlığı’nın e-nabız uygulamasını yüklemeli.

2) 'Randevu al'a tıklayın

2) 'Randevu al'a tıklayın
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

E-nabızda ‘randevu al’ seçeneği var. Tıkladığınızda Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) karşınıza geliyor. MHRS’de mavi butona bastığınızda, bağlı bulunduğunuz aile hekiminden randevu alabiliyorsunuz. Kırmızıya bastığınızda hastanede bulunan kliniklerden randevu alıyorsunuz.

3) Hastane, tarih ve saat seçin

3) Hastane, tarih ve saat seçin

‘Randevu al’ı tıkladığınızda COVID-19 aşı düğmesi karşınıza çıkıyor. Bunu tıkladığınızda eğer öncelikli gruptaysanız, size aşı randevusu oluşturma imkânı veriyor. Ama bu arada diyelim ki siz temaslısınız, o zaman ‘Şu anda temaslısınız, 10 gün içerisinde temasınız kalktığında tekrar sorgulayın’ denilecek. Tekrar sorguladığınızda aşı sıranızın geldiğini gördükten sonra bu sefer sistem üstünden randevu alacaksınız. Öncelikli grupta değilseniz yeni gruplar eklendikçe durumunuzun yeniden değerlendirileceği bilgisini alıyorsunuz. Eğer öncelikli gruptaysanız ve aşı sıranız gelmişse, ‘Hastane randevusu al’a tıkladığınızda size en uygun hastaneyi seçebiliyorsunuz. Bir hastane seçerken de, COVID-19 aşı uygulama kliniğini seçmeniz gerekiyor. Hastaneyi seçince karşınıza tarih ve saat çıkıyor. Ondan sonra aşı günü belirleniyor ve gidip aşınızı oluyorsunuz.

4) Alo 182'yi arayın

4) Alo 182'yi arayın

Yoğunlaşmaya yol açmamak için randevu sistemi kullanılıyor. Aşamalar ilerledikçe kişiler, aşılama sırasının kendilerine gelip gelmediğini, e-nabız üzerinden görebilecek. Tıpkı grip aşılarında olduğu gibi. Akıllı telefonunuz veya bilgisayarınız yoksa, mevcut telefonunuzda 182’yi arayarak randevu oluşturabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

5) Aşılamaya en fazla iki kişi gidin

5) Aşılamaya en fazla iki kişi gidin

Kalabalık ortam oluşturmamak açısından aşı olmaya tek gelinmeli. Ama kişi kendi işini kendi göremiyorsa yanında bir kişi ile de gelebilir. 

Aşı olduktan sonra 15 dakika beklemek gerekiyor. Bu tüm enjeksiyonlardan sonra uygulanan bir kural. Çünkü kişinin tansiyonu düşebilir, beklenmedik alerji gelişebilir. Bu arada sistem ikinci doz için randevu oluşturacak.

6) Mesajınızı kontrol edin

6) Mesajınızı kontrol edin

Aşıyı yaptırdığınızın ertesi günü şikâyetiniz olup olmadığına, problem yaşayıp yaşamadığınıza ilişkin otomatik bir mesaj alacaksanız. Bu mesajı takip edin ve şikâyetiniz varsa sağlık merkezine başvurun.

Öncelik kimlerde?

Öncelik kimlerde?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Aşılar öncelikle sağlık personeline yapılacak. Türkiye’de kamuda, üniversitede ve özel hastanelerde olmak üzere 1 milyon 119 bin 886 sağlık insan gücü bulunuyor. 

İlk etapta 3 milyon doz aşının yarısı, 28 gün sonra da diğer yarısı sağlık personeline uygulanacak. Geriye kalan aşıların ise kronik rahatsızlığı bulunan 65 yaş üstü vatandaşa uygulanması planlanıyor. Bu plan arasında toplu ve kalabalık yerde kalan yaşlı ve engelliler de bulunuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
3
2
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
H Mert Fırtına

onay verilmemiş bir aşıyı olmak, bilmiyorum siz karar verin.

Komutan Logar

Aşı olmayıp hastalanmak ve hastalığı yaymak, sağlık sistemi ve sağlık çalışanları üzerindeki yükü arttırmak, yakınlarının ölümüne sebep olmak ve hatta kendi ... Devamını Gör

ahmet

e nabiz calismiyor ki aq. daha ilk adimda tikandik