Görüş Bildir
Haberler
Araştırmacılar Çalışmaya Başladı: Uçak Tasarımında Büyük Farklar Yaratabilecek Uğur Böceği Kanadı

Araştırmacılar Çalışmaya Başladı: Uçak Tasarımında Büyük Farklar Yaratabilecek Uğur Böceği Kanadı

Rinascita
25.05.2017 - 01:11

Uğur böceklerinin kanat yapısının gelecekte uçak tasarımı konusunda yardımcı olacağına dair söylentiler ve araştırmalar başladı. Araştırmanın detaylarını ve çıkış noktasını ATI aracılığıyla sizler için derledik.

Kaynak: http://all-that-is-interesting.com/la...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir uğur böceğinin arka kanatları, vücudunun dört katıdır.

Bu kanatları, benekli dış kanatlarının altında toplamak için ise origami ustalarının bile kafasını karıştıran bir katlama tekniği kullanıyorlar. Kanatlar şaşırtıcı derecede güçlüler, doğrusunu söylemek gerekirse bu kanatlar uğur böceklerinin saatte 60 kilometre kadar uçabilmesini, Empire State Binası'nın üç katı yüksekliğe kadar çıkabilmesini ve havada iki saatten daha uzun süre kalabilmesini sağlıyorlar.

Daha da etkileyici olanı ise, bütün bu katlama ve yayma işlemi saniyenin onda biri kadar bir sürede gerçekleşiyor.

Doğanın bu akıl almaz mucizesini araştırmak için Japonya'daki bilim adamları yeni bir çalışmaya başladılar. Mühendisler için yardımcı olabileceğini düşündükleri dersler hazırladılar.

"Uğur böcekleri diğer kın kanatlılara göre uçma konusunda daha iyiler."

'Çünkü bir gün içerisinde uçma ve iniş eylemini defalarca tekrarlıyorlar. Kanatlarının harika bir dönüşüm sistemine sahip olduğunu düşünüyorum.' dedi Tokyo Üniversitesi uzay mühendislerinden Kazuya Saito.

Daha önce bu kanatların gizeminin çözülememesinin nedeni ise, uğur böceklerinin bu katlama işlemi sırasında olanı biteni saklıyor olmaları.

Bu yüzden Saito ve takımı küçük bir araştırma yürüttü. Uğur böceğinin imzası niteliğindeki görüntüsünü sahte şeffaf kanatlarla değiştirdiler. Sonrasında bu gizemi çözmek için yüksek hızlı kameralar ve 3 boyutlu X-ray sistemleri kullandılar.

Karın bölgesi kanatları toplamak için yukarı ve aşağı hareket ettiğinde, kanatları bir arada tutmak için bir sürtünme kuvveti oluşuyor.

Bu süreçte kanatlar, dönmeyi ve yeniden uçma zamanı geldiğinde kanatların açılmasını sağlamak için Z şeklini alıyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bulguların sonuçları henüz tam olarak bilinmese de, Saito mühendislerin uçak tasarımlarını değiştirmek için bundan yararlanabileceğini söyledi.

'Bu kanat katlama sisteminin 1.000 yıldan uzun süredir değişmeyen şemsiye tasarımını değiştirme potansiyeli var.' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
101
47
20
5
4
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın