Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
'Amann Boş Ver Düşünme Bunları' Tavsiyesinden Bıkanlara: Aşırı Düşünmekten Kurtulmak İçin En Etkili Yollar
Bazen düşünceler bizi boğar ve üstesinden gelemeyiz. Bu zamanlarda uygulayabileceğiniz bazı yöntemler var...
Kaynak: Beyhan Budak
Geçmişte yaşadığımız şeyleri, gelecekte başımıza gelebilecekleri, verdiğimiz kararları ve daha birçok şeyi sıklıkla düşünürüz.
İşe 'Bende aşırı düşünme problemi var mı?' sorusunun yanıtını bulmakla başlamanız gerekiyor...
Düşünme eylemini 1 ila 10 arasında bir derecelendirmeye tabi tutarsak, 5. dereceye kadar pek bir sorun yok. Hatta düşünmek hayattaki problemleri çözmemiz için yardımcı olur, ilk seferde göremediğimiz çözüm yollarını keşfederiz. Ama düşünerek çözüm üretmek bir yana, düşünmenin kendisi bile stres veren bir hal alıyorsa aşırı düşünme probleminiz var demektir.
Aşırı düşünme problemi yaşayan insanlar yediğinden, konuştuğundan, yaşadığından, yaptığından hiçbir şey anlamaz; zihni tamamen içe dönmüş durumdadır.
Ancak fark etmedikleri bir şey vardır, bir mevzuyu çok fazla düşünüyor olmak o mevzuyu kolayca çözebilecekleri anlamına gelmez. Hatta insan bir mevzuyu, bu mevzu isterse dünyanın en olumlu mevzusu olsun, çok fazla düşünmeye başladığı zaman olumsuz hale getirmeye başlar.
Peki olumsuz şeyleri çok sık düşündüğümüzde ne oluyor?
Stres seviyesi had safhaya çıkar, kendini gergin ve huzursuz hissedersin. Gerginlik ve huzursuzluk vücudumuzdaki adrenalin hormonunun daha fazla salgılanmasına sebep oluyor. Adrenalin hormonu fazla salgılandığında da kişinin çözüm ve yaratıcılık becerileri kötü etkileniyor. Yani, çok fazla düşünmeye başladığında kolayca çözebileceğin bir problemi bile çözemez hale geliyorsun.
Aslında sağlıklı bir birey bir problemle karşılaştığında 3-5 sefer düşününce ortalama bir çözüm yolu bulabilir...
Ancak aynı mevzuyu 150 kere düşündüğünüzde sadece ilk 3 sefer işe yarıyor, kalan 147 seferin seni sıkıntıya sokmaktan başka hiçbir anlamı yok.
İnsanı aşırı düşünmeye iten iki soru kalıbı bulunuyor: 'Öyle olsaydı ne olurdu?' ve 'Neden?'
Yaşadığınız bir olaydan sonra farklı senaryolar üretmek ve 'Bu neden benim başıma geldi?' cümlesini kurmak aşırı düşünme halini tetikliyor. Bir şeyin senin başına gelmesinin sebebini bulmaya çalışmak sonuç vermeyen bir çabadan ibaret. Her şeyin bir anlamı olmak zorunda değil, hayatta bazen olan şeyler sadece oluyor.
Kendini sorgulamayı bırakmak ve sürekli düşünmeni engellemek için kendine hatırlatman gereken bir şey var...
Elinden geleni yaptın. O zamanki tecrüben, o zamanki deneyimin, bilgin buna el veriyordu. Ve sen bunu yaptın. Başka bir imkanın olsaydı o an yapardın ve eğer yapabileceğin başka bir şey var da yapamamışsan bunun da bir anlamı vardır. Bu cümleler mucizeler yaratmıyor ama seni olumsuz düşüncelerden çok daha iyi yapacağından emin olabilirsin.
Uygulayabileceğin bir yöntem daha var: düşündüğün konuları sınırlandırmak.
Küçüklü büyüklü birçok şeyi düşünürken o konudan bu konuya atlarız, sonunda elimizde hiçbir şey kalmamış olur. Bunu yaşamamak için zihnini meşgul eden düşünceleri sınırlandırmalısın. İlk olarak düşüneceğin konuyu enine boyuna düşünmek için bir saat dilimi belirle ve o saat gelene kadar konuyu düşünmeyi ertele. Saati geldiğinde konuyu her açıdan düşün ve zaman dolduğunda da düşünmeyi bırak.
Eğer ki düşünceler yastığa başını koyduğunda seni ele geçiriyorsa onun için de çözüm var...
Düşüncelerle savaşmak yerine yer değiştirme taktiğini uygulaman daha iyi olacaktır. Düşünmekten uyuyamıyorsan, yataktan kalkıp bir şeyler okumaya, izlemeye veya kafanı dağıtacak şeyler yapmanı gitmeni öneririz. Uykun geldiği an da tekrar yatağa dönüp uyumayı denemelisin. Bunu yapmayıp uykuyla savaşırsan hem o düşünceler seni yoracaktır hem de uyuyamadığın için stres olup iyice uykudan uzaklaşmış olacaksın.
Sizi aşırı düşünmekten kurtaracak bir başka yol da çevrenizdeki insanlara yardımcı olmak...
Yaşadığınız probleme şu anda bir çözüm bulamıyorsanız sizi o bataklıktan çıkaracak olan şey kendinizden biraz uzaklaşmaktır. Bunu yaparken başka insanların sorunlarıyla ilgilenip onlara yardımcı olmak kendinizi çok daha iyi hissettirir. Onların neler yaşadığını azıcık bile fark edip gözlemci olursan kendi dertlerine yeni bir perspektifle bakarsın. Kendi derdini çözemiyorsan, bazen başkasının derdini çözmek en iyi çözüm yöntemidir.
Yorum Yazın
ihtiyacım vardı, teşekkürler.