Alt Yapı Sorunları, Ses Kirliliği ve Çöp Dağları: Türkiye'nin Turizm Merkezi Çeşme'de Neler Oluyor?
Uzun zamandır balık çiftlikleri, rüzgar enerji santrali, taş ocakları, yüksek katlı yapılaşma, sit alanlarının imara açılması tartışmalarıyla gündemde olan Çeşme, alt yapı denetimsizliği nedeniyle turizm değerini gittikçe kaybediyor.
Alt yapının yetmediği Çeşme'de lağım suları yollara akıyor, müşterilere fahiş fiyatlar uygulayan işletmeler ses sınırlarını aşıyor ve çöp dağları bölgeyi kaplıyor...
Denetimsizlik sonucu ortaya çıkan sorunlar Çeşme'nin turizm değerini düşürüyor.
Sözcü gazetesinden Yunus Emre Çınar'ın haberine göre, Çeşme'nin en önemli turizm merkezlerinden olan Alaçatı Mahallesi bir dizi sorun nedeniyle marka değerini kaybetme riski altında. Seyyar satıcı ve dilencilerin kol gezdiği Alaçatı'daki gürültü kirliliği turizm merkezinin huzurunu kaçırıyor.
Dar sokaklardan oluşan ve yoğun kalabalık sebebiyle güçlükle yürünebilen Alaçatı'da acil durumlar karşısında alınan etkili önlem yok.
Çeşme'nin kanalizasyon alt yapısı iflas etmek üzere.
Her yaz mevsiminde milyonlarca turistin akın ettiği Çeşme'nin kanalizasyon alt yapısı yoğunluğu taşıyamıyor. Kirli atıklar yağmur suyu kanallarına veriliyor. Alaçatı, Şifne ve Ilıca Mahalleleri ile Yıldızburnu mevkii başta olmak üzere ilçenin birçok noktasından kanalizasyon atıkları rögar kapaklarından taşarak sokaklara, derelere ve denize akıyor. Hatta bazı yerlerde kanalizasyon atıkları borular ile doğrudan denize akıtılıyor. Etrafı lağım kokusu kaplıyor.
Denetimsizlik gürültü kirliliğinin önünü açıyor.
Alaçatı'da kaymakamlık ve belediye öncülüğünde alınan kararlarla müzik yayınını sonlandırma saati 01:00, ses desibel sınırı da 75 olarak belirlenmişti. Fakat işletmelerin büyük kısmı bu yasaklara uymuyor. Müzik yayınları saat 03:00'e kadar sürerken, ses sınırı da aşılıyor. Habere göre, vatandaşların ihbarı da dikkate alınmıyor.
TOKİ konutları bölgesinde alt yapı yok.
Şifne Mahallesi'nde iki yıl önce tamamlanan ve yaklaşık 1500 hanenin yer aldığı TOKİ konutları bölgesinde ise alt yapı sistemi hiç yok. Su ve kanalizasyon sisteminin yapılmadığı bölgede su ilkel yöntemlerle artezyen kuyularından temin ediliyor. Mutfak ve kanalizasyon sıvı atıkları denize veriliyor.
Çöp toplama işlemleri yetersiz.
Alaçatı'da özellikle işletmelerin önünde biriken çöpler de çevre ve halk sağlığını tehdit ediyor. Küçük boyutlu çöp toplama araçlarının seyrek aralıklarla girdiği Alaçatı'da, çöp toplama işlemleri yetersiz kalıyor. İşletmelerin önlerinde yığılan çöp dağları saatlerce toplanmayı beklerken etrafı pis kokular, sinek ve böcekler sarıyor.
Yorum Yazın
Evet aşağıda ki okuduğum bazı yorumlara göre, İzmirli vatandaşlar çok temiz, dikkatli ve çevreci insanlar ortalığın mına koyan oraya dışarıdan gelenler ç... Devamını Gör
izmirliler temiz mi değil mi o mu temiz bu mu temiz bilmem de dışardan göç alan şehirler zaman içinde bozuluyor bu da bi gerçek.herkes aynı şeyi söylüyor esk... Devamını Gör
Eğitim sorununu acilen çözmemiz gerek 😡
Belediyeden kaynaklı bir sorun, 40 bin nüfus var diye tüm önlemlerini ona göre alamazsın, senin ilçene her yıl yüz binler geliyor, en yoğun zamanlarda temizl... Devamını Gör
Belki oranın halkı da diğerleri gibi alnı secdeye değdiği için oy veriyorum mun, Atatürk'ü andığı için oy veriyordur. Ne var bunda ?