Görüş Bildir
Haberler
Aklınızı Başınızdan Alacak 15 Kitap

Aklınızı Başınızdan Alacak 15 Kitap

GittiGidiyor
24.06.2014 - 10:49 Son Güncelleme: 26.04.2022 - 17:36

Bazı kitaplar vardır, sizi daha okumaya başladığınız anda etkisi altına alır. Bitirdikten sonra bile olayların, mekanların içine hapseder, karakterleriyle yakınlaştırır. Yazarını ayakta alkışladığımız bu kitaplar işte bu usta kalemlerin provoke eden anlatımı ve sınır tanımayan hayal gücü ile hayatınıza girer; aklınızı başınızdan alır!

Dünyaca ünlü eğlence ve paylaşım sitesi Reddit'in kullanıcıları da 'Aklınızı başınızdan alacak kitapları' oylamış. Gerçekten dikkate alınacak bir liste. Ama bu kitapların sizi mutlu ettiği kadar, rahatsız da edebileceğini unutmayın…

1. Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1984) - George Orwell

1. Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1984) - George Orwell

George Orwell'in yazdığı distopik romandır. 2000'li yılların dünyasında yaşadıklarımıza ayna tutar. İnsanların nasıl apolitikleştirildiklerini, nasıl her şeyden korkan bireyler haline geldiklerini çok iyi anlatır. Okurken her satırı içinize işleyeceğinden etkisinden kurtulmanız da kolay olmaz. Hikayeye katılan 'aşk hikayesi' ise işin tuzu biberi olur.

2. Ender'in Oyunu - Orson Scott Card

2. Ender'in Oyunu - Orson Scott Card

Halen yazılmakta olan (en son 12. yazıldı galiba)  Orson Scott Card'ın bilim kurgu serisinin ilk kitabı. 

'11 yaşındaki bir çocuk, 'Kimse kendi hayatını kontrol edemez; elinden gelenin en iyisi sana iyi insanlar, sevdiğin insanlar tarafından verilen rolleri yerine getirmeyi sevmek,' diyebiliyorsa, onun Dünyayı kurtarması şaşırtıcı olmasa gerek.'

3. Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley

3. Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley

Romanın kurgusu Londra'da 26. yüzyılda geçmektedir ve distopik bir atmosfer mevcuttur. Romanda üreme teknolojisi, öjenik ve hipnopedi (uykuda öğretim) sayesinde toplum değiştirilmiştir. Aslında tanımlanan dünya bir ütopya olarak da gözükebilir, fakat ironik bir ütopya; zira insanlık sağlıklı, teknolojik açıdan gelişmiş, savaşlar ve yoksulluk yok edilmiştir; tüm ırkların eşit olduğu ve herkesin mutlak olarak mutlu olduğu bir dünya vardır. Fakat, ironik biçimde, tüm bu gelişmeler birey için çok önemli olan birçok değerin yok edilmesi, kaldırılması ile başarılmıştır; aile, kültürel çeşitlilik, sanat, edebiyat, din ve felsefe artık yoktur. Ayrıca salt zevki önüne gelenle seks yapmada ve uyuşturucu kullanımında bulan toplum hazcı (hedonistik) bir topluma dönüşmüştür.

4. Seçilmiş Kişi - Lois Lowry

4. Seçilmiş Kişi - Lois Lowry

Zaman, kitapta net olarak belirtilmezken, gelecek zamanda bir toplulukta geçtiği anlaşılabilmektedir. Kitap, Jonas'ın eskiden yaşamakta olduğu ve herkesin işinin belli olduğu gelişmiş bir köyde geçer. Eğitim çok gelişmiştir ve herkes kendi özellikleri ve yetenekleri doğrultusunda iş sahibi olurlar.

5. Guguk Kuşu - Ken Kesey

5. Guguk Kuşu - Ken Kesey

Kült filmler listelerini hep en başlarında olan Guguk Kuşu filminin orijinal öyküsüdür. Günümüz insanının toplumla çelişkilerini ortaya koyan bir roman. Kimin dediği olacak? Toplumun mu, gönlüne göre yaşayanın mı? Bir akıl hastanesindeki özgür ruhlarla disiplin sağlamaya çalışan yönetim arasındaki mücadeleyi olağanüstü bir ustalıkla anlatan Ken Kesey, bu ilk yapıtıyla Amerikan 'karşıt-kültürünün' efsanelerinden biri oldu.

6. Zamanın Kısa Tarihi - Stephen Hawking

6. Zamanın Kısa Tarihi - Stephen Hawking

Bir editörün tavsiyesi üzerine, kitapta E=mc² dışında hiç bir formüle yer verilmemiştir. Hawking, kavramların daha kolay anlaşılabilmesi için metinleri resim, grafik gibi görsellerle zenginleştirerek, konuları basitleştirmeye çalışmıştır.Herkesin anlayabileceği bir dille yazılmıştır. Bu kitap okuyucunun bilime ilgisini arttırır ve asla karmaşık bir anlatımı yoktur.

7. Dövüş Kulübü - Chuck Palahniuk

7. Dövüş Kulübü - Chuck Palahniuk

Çoğumuzun filmini izlediği Fight Club aslında Palahniuk'un bu romanından uyarlanmıştır. Yeraltı edebiyatının yetkin örneklerinden olan kitap, tüketim kültürüne, hırs ve üstünlük duygusuna, güzellik idealine ve iş dünyasına zehir zemberek bir eleştiri yöneltiyor. Palahniuk, karanlık bir mizahla desteklediği güçlü ve çarpıcı üslubuyla, yaşadığımız dünyanın çirkin suretine ayna tutuyor.

8. Yüzyıllık Yalnızlık - Gabriel Garcia Marquez

8. Yüzyıllık Yalnızlık - Gabriel Garcia Marquez

Romanla ve edebiyatla uğraşan çoğu kişi tarafından mutlaka ilk 10'da gösterilen bu kitabı tanımlayan tek kelime: Şaheser. Nobel ödüllü Marquez'in dili, büyülü gerçekçiliği, fantastik atmosferi sizi çok şaşırtacak. Ayrıca kitap tam 16 yıllık emeğin ürünüdür. 'Bu kitabı okumayan kendine roman okudum demesin!' cümlesini duymak istemiyorsanız, kitaplığınıza ekleyin.

9. Karamazov Kardeşler - Dostoyevski

Saygın kitap eleştirmenleri ve yazarlara göre dünyanın en üst metni. Hatta Hemingway'in intihar etmesinin nedeni 'hiçbir zaman böyle bir kitap yazamayacağım' düşüncesi olduğunu söylerler (Tamamen edebi bir dedikodu olabilir!). Kısaca 'insan'ı anlatıyor diyebiliriz. Ama her türden, gerçek, canlı kanlı insan...

10. Sahilde Kafka - Haruki Murakami

10. Sahilde Kafka - Haruki Murakami

Kafka Tamura 15 yaşına girdiği gün evden kaçar. Uzun zamandır planladığı bu kaçışın nedeni babasının yıllar önce dile getirdiği uğursuz kehanettir. Ama babasının bir düzenek gibi içine yerleştirdiği kehanet gölge gibi peşindedir. Kafka ilk kez aşkı ve tutkuyu yaşarken gizemli bir cinayetle kehanetin ve kaderinin düğümleri çözülmeye başlar.

11. Mahşer - Stephen King

11. Mahşer - Stephen King

Stephan King'siz liste olmaz tabii ki. Dünyanın tartışmasız en iyi bilim kurgu romancısı Stephan King'in bu en ünlü romanının konusu şöyle: Biyolojik denemeler yapılan bir kuruluştan kaçan biri, kısa süre sonra domino etkisiyle insanların yüzde 99'unu yok edecek mutasyona uğramış ölümcül bir grip mikrobunu yaymaya başlar. Hayatta kalmayı başaran korku ve şaşkınlık içindeki bir avuç insan kendilerini kurtaracak bir lider arayışı içine girer. Ve iki aday ortaya çıkar... Colorado'da bir halkevi kurmakta ısrar eden 108 yaşındaki hayırsever rahibe Abagail ve kötülükten başka bir şey düşünmeyen, kargaşadan mutlu olan şiddet yanlısı 'kötü adam' Randall Flagg...

12. Madde 22 - Joseph Heller

12. Madde 22 - Joseph Heller

2.Dünya Savaşı sırasında Amerikan ordusunda bombardıman pilotu olarak görev yapan Yossarian'ın öyküsü, çivisi çıkmış bir dünyanın küçücük bir modeli aslında. Okurken bugün yaşananlarla kitaptaki öykü arasındaki bağlantıyı kurup aslında ne kadar absürd, çılgın, ürkütücü ve kin dolu bir dünyada yaşadığınızı fark edeceksiniz.

13. Süper İyi Günler - Mark Haddon

13. Süper İyi Günler - Mark Haddon

Esrarengiz bir cinayet ve bu cinayeti aydınlatmaya çalışan, dünyanın en dikkatli dedektifi: Christopher John Francis Boone. 15 yaşındaki dedektifimiz, yaşadığı sokaktan öteye tek başına hiç gitmemiş ama astronot olmak istiyor, dünya üzerindeki bütün ülkeleri ve onların başkentlerini sayabiliyor bir de 7.507'ye kadar bütün asal sayıları... Sıradan bir insanın süper kahraman olmasının hikayesidir kısaca.

14. Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok - E.M. Remarque

14. Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok - E.M. Remarque

Savaşın dehşetini, beraberinde getirdiği yıkımı, insanoğlunu birbirine nasıl yabancılaştırdığını birinci ağızdan, çarpıcı bir şekilde dile getiren Remarque, savaşla ilgili bildiğimizi sandığımız gerçekleri sorgulamamızı sağlarken, edebiyatın ne kadar güçlü ve ölümsüz bir kaynak olabileceğini de bir kez daha kanıtlar.

15. Uçurtma Avcısı - Khaled Hosseini

15. Uçurtma Avcısı - Khaled Hosseini

Emir ve Hasan, Kabil'de monarşinin son yıllarında birlikte büyüyen iki çocuk... Aynı evde büyüyüp, aynı sütanneyi paylaşmalarına rağmen Emir'le Hasan'ın dünyaları arasında uçurumlar vardır: Emir, ünlü ve zengin bir işadamının, Hasan ise onun hizmetkârının oğludur. Üstelik Hasan, orada pek sevilmeyen bir etnik azınlığa, Hazaralar'a mensuptur. Çocukların birbirleriyle kesişen yaşamları ve kaderleri, çevrelerindeki dünyanın trajedisini yansıtır. Sovyet işgali sırasında Emir ve babası ülkeyi terk edip Kaliforniya'ya giderler. Emir böylece geçmişinden kaçtığını düşünür. Her şeye rağmen arkasında bıraktığı Hasan'ın hatırasından kopamaz.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
117
33
20
13
12
12
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sarah Jane

Uçurtma avcısı ağlatır..

"Eğer okuduğumuz bir kitap bizi kafamıza vurulan bir darbe gibi sarsmıyorsa, niye okumaya zahmet edelim ki?" diyor Franz Kafka... Bir kitap aklımı başımdan a... Devamını Gör

Ömer Aslan

Adam Fawer yok mu bu listede? Empati, Olasılıksız. Bilim kurgu romanı olarak tek geçerim.