onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Akıllı Telefonlarda Biyometrik Doğrulama

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Akıllı Telefonlarda Biyometrik Doğrulama

Normal is Good
05.11.2014 - 10:04 Son Güncelleme: 05.11.2014 - 11:45

Bir sonraki akıllı telefonunuz neden parmak izi, yüz tanıma veya sesle tanıma özelliğine sahip olmalı?

Akıllı telefon kullanıcılarının neredeyse yarısının telefonu kilitleme özelliğini kullanmaktan imtina etmeleri oldukça şaşırtıcı bir gerçek. Üstelik bir kaç numara tuşlama ile güvenlik açısından elde edilecek kazanç ortada iken. Yapılan bir araştırmaya göre kullanıcıların %44’ü şifre ile tuş kilitleme özelliğinin zahmetli olduğunu belirtmiş. Kullanıcıların %30’u mobil güvenlik konusunu ya önemsemiyor ya da konu hakkında bilgi sahibi değil. 4 haneli olarak belirlenebilecek on bin şifre kombinasyonu var. Yaklaşık 3,5 milyon tuş kilidi şifresi incenlenmiş. Kullanıcıların %10’undan fazlasının şifre olarak “1234” rakamlarını belirlediği çarpıcı bir şekilde ortaya çıkmış.

Geçen yıllar içerisinde kullanıcıların daha kullanışlı, daha az zaman harcayacakları yani daha pratik bir çözüme ihtiyacı olduğu ortaya çıktı. Aslında bu ihtiyaçlara cevap verebilecek objeler vücudumuzda mevcut. Ekran üzerinen kullanılacak parmak izi, yüksek çözünürlüklü kameralar ile yapılacak yüz taraması veya ses izlerinin toplanması ile uygulanabilecek sesli tanıma (ses imzası ya da sesli imza) bu derde deva olabilecek çözümler olarak karşımıza çıkıyor.

Kaçınılmaz olarak hemen hemen tüm kişisel ve özel bilgilerimizi telefonlarımıza depoluyoruz. Mobil dünyada güvenliğin sağlanabilmesi için bir çok düzenleme ve kurallar oluşturulmaya başlandı. Artık şirketlerin en fazla zorlandıkları konuların başında güvenlik sorunu geliyor.

Yüz tanıma ve ses ile tanıma artık uygulaması kolay birer yazılımdan ibaret. Gerekli yazılımı yüklerseniz, zaten telefonunuzda mevcut bulunan yüksek çözünürlüklü kamera veya mikrofon sayesinde bu biyometrik doğrulama özelliklerini kullanabilir hale gelebilirsiniz.

Parmak izi tanıma geçen yıllarla beraber oldukça gelişti. Dizüstü bilgisayarlarımızda bile artık bu özelliği kullanabiliyoruz. Bir kaç şirket şimdiden telefon ekranını kullanarak parmak izi tanıma özelliğini nasıl kullanabileceklerini çözdüklerini açıkladı bile. Örneğin CrucialTec firması telefonunuzu parmak izinizle kilitlemenizin yanı sıra, elinizin her parmağına ayrı bir uygulama tanımlamanıza ve ilgili uygulamayı tek parmak dokunuşuyla kısa yoldan açmanıza imkan tanıyan bir buluş gerçekleştirdi.

Gün geçtikçe telefonlarımıza daha fazla kişisel bilgi yüklüyoruz. Telefonlarımız yakın gelecekte sağlık, lokasyon, kamu işleri gibi özel  bilgilerimize her an ulaşılabilecek bir mecra haline gelecek. Hiç bir biyometrik uygulama yüzde yüz güvenli değil. Hiç bir zaman da olmayacak çünkü dünya üzerinde hack edilemeyen hiçbir sistem bulunmamakta. Lakin kullanılabilecek bir çok biyometrik güvenlik katmanı mevcut. Sadece 4 haneli bir şifre kullanmak yerine bahsettiğimiz biyometrik çözümlerden bir veya bir kaçını kullanmanın çok daha güvenli olduğu çok aşikar.

Kaynak: http://www.normalisgood.net/akilli-te...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Normal is Good Gösterişsiz mütevazı blog. Normal olan iyidir. www.normalisgood.net
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam