onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Akademisyenden Tepki Çeken Öneri: 'Yunusları Avlayalım, Ciddi Şekilde Hamsi Tüketiyorlar'

etiket Akademisyenden Tepki Çeken Öneri: 'Yunusları Avlayalım, Ciddi Şekilde Hamsi Tüketiyorlar'

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mehmet Kocabaş, popülasyonu tehlike altında olan hamsi ile ilgili tepki çeken bir öneride bulundu. Kocabaş, av yasağı nedeniyle sayıları giderek artan ve yetişkini günde 70 kilo hamsi yiyen yunusların avlanması istedi. Yunusların ağlarını parçaladığını söyleyen balıkçılar da Kocabaş'a destek verdi. 

Sosyal medya kullanıcıları ise büyük küçük demeden kontrolsüzce avlanan balıkçılar yerine yunusların suçlanmasına tepki gösterdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Tarım ve Orman Bakanlığı Karadeniz ve İstanbul Boğazı'nda avlanan hamside yasal avlanabilir boy uzunluğunun altındakilerin oranının artması nedeniyle hamsi avına 10 gün süreyle yasak getirmişti.

Detaylar 👇

Avı yasaklanan hamsinin neden küçük kaldığı tartışılıyor

Avı yasaklanan hamsinin neden küçük kaldığı tartışılıyor

Küresel iklim değişikliğinin etkisi ile Karadeniz’de yaşanan kuraklıkla kuruyan derelerdeki hamsi yemi olarak bilinen planktonların denizlere ulaşamadığı, beslenemeyen hamsinin de bu nedenle küçük kaldığı değerlendiriliyor.

"Nesli tükenme tehlikesi altında"

"Nesli tükenme tehlikesi altında"

Türkiye’de 9 santimetrenin altında avlanması yasak olan hamsinin Karadeniz’e komşu kuzey ülkelerde ise 7 santimetreye kadar avlandığına da dikkat çeken balıkçılar, hamsinin neslinin tükenme tehlikesi ile de karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

Bu tartışmalar sürerken uzmanlar ve balıkçılardan hamsi popülasyonunu tüketerek tehdit ettiği öne sürülen yunus balıklarının kontrollü avlanması önerisi gündeme geldi.

"Ciddi miktarda hamsi tüketiyorlar"

"Ciddi miktarda hamsi tüketiyorlar"

KTÜ Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Kocabaş, 1970'li yıllardan beri uluslararası anlaşmalar gereği avlanması yasak olan yunusların Karadenizli balıkçıların ağlarını parçalayarak zarar verdiğini söyledi. Doç. Dr. Kocabaş, “Yunuslarla ilgili çalışmalar yeterli değil. Biz yunus popülasyonunu ciddi şekilde takip edemiyoruz. Ama biliyoruz ki yunuslar ciddi bir şekilde balık tüketiyor ve balıkçıların ağlarını parçalayarak kullanılamaz hale getiriyor. Popülasyon çalışması yapılması kontrollü bir şekilde avlanması ve popülasyonunun yönetilmesi gerekiyor. Hamsi popülasyonlarının azalmasına aşırı avcılık, kirlilik ve doğal ölüm dediğimiz dışarıdan av baskısı yapan predatörlerin etkisinin çok olduğunu biliyoruz. İstavrit, mezgit, tirsi, kalkan, palamut bunlar da hamsi tüketiyor. Ama onun dışında ciddi şekilde hamsi tüketenlerden bir tanesi de yunuslar. Yunuslar kendi ağırlıklarının yüzde 10’u kadar bir balık tüketiyor. Bu da 70 ila 100 kilo arasını bulabiliyor. Ama ne kadar yunus popülasyonumuz var? İşte bununla ilgili bir bilgi yok” dedi.

"Kontrollü yunus avına izin verilmeli"

"Kontrollü yunus avına izin verilmeli"

Sahilden bakıldığı zaman çok ciddi yunus sürüleri görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Kocabaş, “Biz bunun en büyük serzenişini de balıkçılardan duyuyoruz. ‘Benim ağlarımı parçaladı’ diyorlar. Balıkçılar 1 kilometrelik ağda 5 kilo balıkla geri döndüklerini söylüyor. Ağları vurup, parçalayıp, orada bulunan balıkları da telef ediyor. Yunusun avlanmamasıyla popülasyonu anormal bir şekilde arttı. Karadeniz'de canlı yaşamının normal düzeye çekilmesi için anormal bir şekilde artan yunus miktarının dengelenebilmesi için kontrollü yunus avına izin verilmesi gerekmektedir' diye konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

"Denizi ele geçirdiler"

"Denizi ele geçirdiler"

Trabzonlu balıkçı Salih Usta, “Yunuslar denize serdiğimiz ağlarımızda bulunan balıkları gördüğü zaman gidip, ağlara saldırıyor. Ağlarımızı parçalıyor, delikler açıyor. Yeni ağlarımızı paramparça ediyor. Benim kadar yunusları seven yoktur. Çok sevimliler. Ama ağlarımı parçaladığı zaman gözüm bir şey görmüyor. Zaten ağın bir parçasının maliyeti bin lirayı buluyor. Çektiğim ağın içinde balık olmadığını ve paramparça olduğunu gördüğüm zaman bende yunus sevgisi falan kalmıyor. Buna bir önlem alınsın. Karadeniz’de yunus azdı. Ama şimdi yıllardır tutulmadığı avlanmadığı için denizi ele geçirdiler. 10 yıl sonra denizde yunuslar haricinde başka bir canlı da kalmayacak. Karadeniz yunuslara kalacak, günde 70- 80 kiloya yakın balık yiyor zaten. Artık dayanacak ne ekonomik gücümüz kaldı ne de psikolojimiz” dedi.

Balıkçı Yılmaz Sakallıoğlu ise, “Yunuslar, ağlara çok zarar veriyor. Yeni yaptığımız sıfır ağları akşamdan serip, sabah paramparça alıyoruz. Tamir edilecek şekilde de olmuyor ağlar. Mecbur, kaldırıp çöpe atmak zorunda kalıyoruz ağlarımızı. Bize maddi olarak çok zararı var. Bizim ekonomik gücümüz bu yükü kaldıramaz oldu. Kan ağlıyoruz resmen” diye konuştu.

Habere sosyal medyadan gelen tepkiler 👇

Habere sosyal medyadan gelen tepkiler 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
169
54
22
6
6
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

çernobil'in etkileri bunlar. zamanında çıkıp çay filan içtiler ama demek ki aptallık ve yaşadığı yere düşmanlık gibi etkileri varmış fark edemedik.

Ziya Akbaş

Yok, Çernobil sonrası denize döktüğümüz radyasyonlu çayı içen vejeteryan yunuslar, mutasyon geçirip hamsi yemeye başladılar, o yüzden sıkıntı yaşıyoruz... :J

Pasif Kullanıcı

Balıkçılar serçe parmağından küçük hamsileri bile avlıyor, denetleyen yok. Yunuslar insanlardan daha fazla mı yiyebilecek sanki? İnsanların günahını hayvanla... Devamını Gör

Bozkurt

Şu laf ağızdan çıktığı anda geri dönüşü yok işte. İçindeki barbarlığı türlü bahanelerin arkasına saklanıp (tavuklara havlıyor, ekinleri yiyor, etrafı pisleti... Devamını Gör