onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
AİHM'den Ergenekon Kararı

AİHM'den Ergenekon Kararı

ATKN
16.06.2015 - 15:08
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ergenekon operasyonları kapsamında 2009’da tutuklanan ve hükümeti zorla ve şiddet yoluyla devirme amaçlı aktivitelere dahil olmakla suçlanan SAT komandosu emekli binbaşı Levent Bektaş’ın 2010’da açtığı davada Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti.

Türk yargısının çok sayıda serbest bırakılma talebini geri çevirdiği ve buna gerekçe olarak da suçlamaların niteliği, kaçma riski, delillerin karartılması ihtimali ve tutukluluk haline alternatif yöntemlerin cezai süreçlere katılımı sağlamada yetersiz kalabileceği gerekçesiyle reddedilen Bektaş, konuyu 2010’da AİHM’e taşıdı.

Levent Bektaş

Bektaş, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) güvenlik ve özgürlük hakkını garanti altına alan 5. maddesinin makul sürede yargılanmayı düzenleyen 3. fıkrası ile kısa sürede karar verilmesini şart koşan 4. fıkrasını ihlal ettiği tezini işledi. Savcının serbest bırakılma talebine karşı çıkan mütalaasına erişememekten yakınan Bektaş, AİHS’nin özel ve aile hayatına saygı hakkıyla ilgili 8. maddesinin de ihlal edildiğini savundu. 

'İç hukuk yolları tüketilmedi'

Hürriyet'ten Güven Özalp'in haberine göre Bektaş’ın bu maddeler çerçevesindeki şikâyetlerini değerlendiren AİHM, iç hukuk yolları tüketilmediği için 5. maddenin 3. fıkrasına dayandırılan şikâyeti kabul edilemez bulurken 8. madde temelinde yapılan şikâyeti de inceleme gereği görmedi.

'Silahların eşitliğine aykırı'

AİHM, savcının mütalaasına erişim olmamasını ve bu yüzden iddialara cevap verme olanağının yaratılmamasını silahların eşitliği ilkesine aykırı bularak Türkiye’nin 5. maddenin 4. fıkrasını ihlal ettiğine karar verdi. İlgili maddede, “Yakalanma veya tutulma yoluyla özgürlüğünden yoksun kılınan herkes, tutulma işleminin yasaya uygunluğu hakkında kısa bir süre içinde karar verilmesi ve eğer tutulma yasaya aykırı ise serbest bırakılması için bir mahkemeye başvurma hakkına sahiptir” deniyor. 

Bektaş’ın 160 bin 900 euro tutarındaki tazminat talebi ise AİHM tarafından geri çevrildi. AİHM, ihlal bulunmasının “adil tazmin” oluşturduğuna karar verdi. AİHM kararı Ergenekon ve Balyoz kapsamında açılan davalara emsal oluşturacak olması nedeniyle büyük önem taşıyor. 

Bektaş, Ergenekon kapsamında Poyarzköy’deki kazılarda ele geçirilen mühimmatla ilgili davada yargılanmış ve yaptığı savunmada gayrimüslimlere yönelik bir dizi eylem içerdiği belirtilen Kafes Eylem Planı’nı hayatında görmediğini ifade etmişti. AİHM, 2012’de Bektaş’la ilgili ara karar almış bazı şikâyetleri reddetmiş, bazılarını ise ileri bir tarihte karara bağlamak üzere dosyayı açık tutmuştu. Bektaş, Ocak 2014’te tahliye edildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam