onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ağız Yaraları Nasıl Geçer?

Ağız Yaraları Nasıl Geçer?

Şebnem Sucu
21.09.2021 - 10:42

Çocuklarda ve yetişkinlerde sık görülen sorunlardan biri de ağız yaralarıdır. Farklı lezyonlara sahip olan ağız yaraları kimi zaman aft, kimi zaman ise herpes simplex adı verilen uçuk nedeniyle meydana gelebilir. Bebeklerde ise çoğu zaman ağrısız lezyonlardan biri olan pamukçuk görülmektedir. Yara bölgesinde şişkinlik, lezyonda iltihaplanma, kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Özellikle bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar ağız yarası gelişimine katkıda bulunmaktadır. Aynı zamanda Behçet hastalığının en temel belirtileri arasında ağız yaraları yer almaktadır. Ancak yaygın görülen ağız yaralarını her zaman bir hastalığa bağlamak doğru değildir. Peki, ağız yaraları nasıl geçer? İşte bu sorunuzun yanıtı…

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Ağız yaraları konuşma, çiğneme ve yutkunmada zorluklara neden olduğundan bu sorundan muzdarip vatandaşlar ağzı yarası nasıl geçer? Sorusuna bir cevap araştırmaktadır. Hemen hemen herkesin yaşamının bir bölümünde ortaya çıkan ağız yaraları, özellikle mevsim geçişleri ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak gelişebilir. Yaralar bazen ağız içinde görülür ve kısa sürede ortadan kaybolurlar. Bazen de bir ya da birden fazla aftlar ağızda gelişir ve ağrıya sebep olur. Basit tedaviler ağız yaralarında etkilidir, ancak devamlı tekrarlaması halinde bu durum farklı sağlık sorunlarının bir göstergesi olabilir. Peki, ağız yaraları nasıl geçer? İşte detaylar…

AĞIZ YARASI NEDİR?

Ağız yaraları meydana geldiğinde genellikle ilk birkaç gün şiddetli hissedilirler. Yemekten, konuşmaya varıncaya kadar her şey zor bir hal alır. Dudak, damak, dil, dilaltı, yanakların iç kısmı ve diş etlerinde mukosal hasarlar; yanlışlıkla ısırma, sıcak yiyecek ya da içeceklerin tüketimi gibi basit nedenlere bağlı gelişebileceği gibi aft, uçuk veya aftöz ülser şeklinde bazı patolojilerden kaynaklı ortaya çıkabilir.

AĞZI YARALARI NEDEN OLUR?

Ağız yaralarının meydana gelmesine neden olabilen bazı sebepler şöyle sıralanabilir…

• Pamukçuk

• Enfeksiyon

• Uçuk

• Zona, suçiçeği

• Çiğnemelik tütün kullanımı

• Vitamin eksiklikleri

• Hormonal değişiklikler

• Bazı ilaçlar

• Sistemik bozukluklar

• Piercing nedeniyle meydana gelen tahrişler

AĞIZ YARALARI NASIL GEÇER?

Ağız yaraları asitli yiyecekler,  baharatlı yiyecekler nedeniyle de ortaya çıkabilir. Ancak her ne sebeple gelişirse gelişsin önemli olan bu yaraları tedavi etmektir. Hayatınıza ağrısız sızısız bir şekilde devam edebilmek için olası enfeksiyonu durdurmak ve yarayı iyileştirmek gerekir. 

Ağız yaraları çoğu zaman tıbbi müdahaleye ihtiyaç duymaz ve evde uygulanan bazı yöntemler zamanla yaraların iyileşmesine yardımcı olur. İşte ağız yaralarına iyi gelecek uygulamalar aşağıda yer almaktadır;

• Ağız yaralarını evde rahatlamanın en etkili yöntemlerinden biri adaçayı tüketmektir. Ada çayını demledikten sonra ılık vaziyette tüketerek yaraların iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Ağız içinde bekletip tüketmek daha faydalı olacaktır. İsterseniz ağzınızı adaçayıyla gargarada yapabilirsiniz.

• Bir miktar karbonat ile suyu karıştırıp macun kıvamına getirdikten sonra yaranın üzerine sürülebilir. Bir süre sonra durulanmalıdır. Bu şekilde iltihapları yatıştırabilirsiniz.

• Tuzlu su ile gargara yapmak ağız yaralarının hafiflemesine yardımcı olur. Tuz ve su bir bardakta karıştırılır ve günde birkaç kez 15-30 dakika gargara yapılır.

• Karanfil yağı aft gibi ağız yaraları için oldukça etkilidir. Ağrıları dindirir ve yaraları iyileştirir. 

• Uçuk ve aftlara aloe vera jelini direkt olarak sürdüğünüzde ağrıyı azaltabilir ve yaranın daha hızlı iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

• Ağız yaralarının tedavisinde krem ya da jel kullanımı da oldukça etkilidir. Ancak bunlar doktorunuzun tavsiyesi üzerine kullanılmalıdır.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
5
2
2
1
1
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın