1- Her iki şirket türünün de en az bir ortakla kurulabilmesi mümkündür. Anonim şirketlerde azami olarak; halka açık ise sınırsız kişi, halka açık değil ise 500 kişi ortak olabilmekte. Limited şirkette ise azami ortak sayısı 50 kişidir.
2- Anonim şirkette iki sermaye sistemi bulunmaktadır: Esas sermaye sistemi ve kayıtlı sermaye sistemi. Esas sermaye; şirket kurulurken ortaya koyulması taahhüt edilen toplam sermayedir. Esas sermaye sisteminde bu sermaye arttırılamaz. Kayıtlı sermaye sisteminde ise şirket ana sözleşmesinde esas sermayenin hangi rakama kadar arttırılabileceği ve çıkarılmış sermayenin miktarı hususunda ana sözleşmeye hüküm konularak esas sermaye daha sonra arttırılabilmektedir. Anonim şirketteki esas sermaye sisteminde ortaya konulabilecek asgari sermaye 50 bin TL, kayıtlı sermaye sisteminde ve halka açık olmayan anonim şirketlerde en az 100 bin TL’dir. Limited şirkette kayıtlı sermaye sistemi uygulanmamakta, yalnız esas sermaye sistemi kullanılmaktadır.
3- Limited şirketlerde devirler noter aracılığıyla yapıldığı için ekstra masraf oluşmaktadır. Bu sebeple pay devri hususunda anonim şirket daha avantajlıdır.
4- Anonim şirketlerde kıymetli evrak niteliğini haiz nama veya hamiline yazılı pay senedi çıkarılabilir ancak limited şirketlerde pay senedi çıkarılabilse de bu senet nama yazılı olsa dahi kıymetli evrak niteliğini haiz değildir, adi senettir.
5- Anonim ve limited şirketlerin ikisinde de kural olarak taahhüt ettiği esas sermaye miktarını getiren ortağın şirkete borcu kalmamıştır. Şirket borçlarından da bu getirdiği sermaye ile sorumludur. Ancak limited şirketlerde birtakım vergi borcu SGK primi gibi kamu borçlarından dolayı da ortakların sermaye payları oranında sınırlı sorumlulukları bulunmaktadır.
6- Anonim şirketlerde şirketin yönetimini yönetim kurulu yürütmektedir. Limited şirketlerde ise ortaklardan bir tanesi müdür olmak durumundadır ve müdür ya da müdürler kurulu şirketi temsil etmektedir.
7- Esas sermayesi en az 250 bin tl olarak belirlenmiş anonim şirketlerde Avukatlık Kanunu sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu öngörmüştür. Limited şirketlerde böyle bir uygulama söz konusu değildir.
8- Anonim şirketlerde ortakların şirkete getirmeyi taahhüt ettikleri esas sermaye tutarının dörtte biri şirketin ticaret siciline tescilinden önce ödenip bloke edilir. Geriye kalan dörtte üçü ise 24 ay içerisinde ödenmelidir. Ancak limited şirketlerde tescil öncesi böyle bir ödeme söz konusu değildir. Limited şirketlerde taahhüt edilen meblağın tamamı 24 ay içerisinde şirkete getirilebilir.
9- Anonim şirketlerde genel kurul toplantılarında temsilde sermaye oranına göre çoğunluk esası uygulanırken, limited şirketlerde sermaye oranı ve ortak sayısına göre çoğunluk ilkesi uygulanmaktadır.
10- Bir diğer fark ise yönetim kurulu üyeleri ve müdürler açısından gündeme gelmektedir. Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerinin azami görev süresi 3 yıldır. Aksi esas sözleşmede kararlaştırılmadığı takdirde yönetim kurulu üyelerinin tekrar seçilmeleri mümkündür. Limited şirketlerde ise, müdürler süresiz olarak seçilmişlerse yeni müdür seçilene kadar belirsiz bir süre müdürün görevi devam eder. Süreli seçilmişler ise bu süre bitene kadar görev yaparlar.
11- Anonim şirketlerin genel kurul gündemlerinde sermaye artırımı veya azaltımı, birleşme, bölünme, konu değişikliği gibi şirketin niteliğinde önemli değişikliklere sebep olacak hususlar yer alıyorsa söz konusu genel kurula bakanlık bir temsilci atamak durumundadır. Bakanlık temsilcisi olmadan bu genel kurullar toplanamaz. Limited şirketlerde ise toplantılarda hiçbir konu için bakanlık temsilcisinin bulunması gerekliliği öngörülmemiştir.
12- Anonim şirketlerdeki hisse senetlerinin halka arz yöntemiyle dağıtılması mümkünken limited şirketlerde halka arz yöntemini kullanmak mümkün değildir.
Instagram
Linkedln
Facebook
Yorum Yazın
Ltd Şti az çaldığı için AŞ olamamış, tek fark bu
şirk koşmaktan şirket😁