Görüş Bildir
Haberler
90 Yaşında Hayata Gözlerini Yuman Devrimci Lider Fidel Castro ve Sosyal Medyadan Tepkiler

etiket 90 Yaşında Hayata Gözlerini Yuman Devrimci Lider Fidel Castro ve Sosyal Medyadan Tepkiler

Küba'nın efsanevi devrimci lideri Fidel Castro bugün 90 yaşında aramızdan ayrıldı. Peki kimdi bu Fidel Castro? 90 yıllık yaşamına ne gibi şeyler sığdırdı ve dünya tarihine nasıl yön verdi?

İçeriğin Devamı Aşağıda

13 Ağustos 1926'da Küba Mayari'de dünyaya geldi.

13 Ağustos 1926'da Küba Mayari'de dünyaya geldi.

Babası aslen İspanyol olan bir göçmen annesi ise aşçıydı. Çiftçilikle uğraşan babası şeker kamışı üretimi yapıyordu. İlköğrenimini dini temelli okullarda geçiren Fidel Castro 1945 yılında Havana Üniversitesi'ne girdi ve burada hukuk eğitimi almaya başladı.

Uluslararası bir devrimci.

Uluslararası bir devrimci.

Fidel Castro henüz öğrenciliği devam ederken 1947 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde sağcı askeri cuntaya karşı bir devrimci harekete katıldı fakat bu hareket başarısız oldu. 1948'de Kolombiya'nın başkenti Bogota'daki kent ayaklanmalarına katıldı. Bu sırada Küba Halk Partisi'ne katıldı. 1950 yılında ise okuldan mezun oldu.

Gerilla hareketi...

Gerilla hareketi...

1950-1952 yılları arasında avukatlık yapan Castro Temsilciler Meclisi seçimleri için Küba Halk Partisi'nden adaylığını koydu. Ama 10 Mart 1952'de iktidardaki Carlos Prío Socarrás hükümetini deviren Küba'nın eski başkanlarından General Fulgencio Batista seçimleri iptal etti. Bunun üzerine Batista diktatörlüğünü yıkmak isteyen Fidel Castro 1953 yılında 165 arkadaşıyla beraber bir askeri kışlaya baskın düzenledi. Fakat bu baskın başarısız oldu ve sonucunda Fidel Castro tutuklandı. Mahkemede 15 yıl ceza almasına rağmen çıkan bir genel af sayesinden bir süre sonra serbest kaldı.

Devrim yılları...

Devrim yılları...

Arkadaşlarıyla beraber 26 Temmuz Hareketi adında bir örgüt kuran Castro 1955 yılında Küba'dan ayrıldı. Meksika'da Ernesto Che Guevara'yla tanışan Fidel daha sonra içlerinde Che ve kardeşi Raul'un da olduğu 82 kişilik bir grupla 1956 yılında Küba'ya döndü. Granma isimli yatla Küba'da karaya çıkan bu grup ani bir saldırıya uğradı. Bu 82 kişiden yalnızca 12'si saldırı sonrası tekrar bir araya gelebildi. Devrimin fitilini ateşleyen bu 12 kişi giderek büyüdü ve 2 yıl boyunca gerilla savaşı verdi. Batista yönetimine karşı birçok askeri zafer elde eden Castro ve yoldaşları 1958 yılının sonunda Batista'nın Dominik Cumhuriyeti'ne kaçmasından sonra 1959 yılının ilk günlerinde Havana'ya girdi.

İktidar yıllar ve sosyalist Küba!

İktidar yıllar ve sosyalist Küba!

Castro'nun başına geçtiği hükümet öncelikle fiyatları ve kiraları düşürdü. Oldukça büyük toprak reformları yaptı. Topraklar kamulaştırıldı ve bunun üzerine zarara uğrayan Amerikan şirketlerinin baskısıyla Amerika Küba'ya ambargo uygulamaya başladı. Bu sırada SSCB'yle ilişkiler gelişmeye başladı ve buradan alınan petrolü işlemeyi Küba'daki rafinerilere sahip olan Amerikan şirketleri reddetti. Bunun üzerine bu rafineriler de kamulaştırıldı ve Amerika'yla Küba'nın arası daha da açıldı. Devrimden sonra Amerika'ya kaçan bazı Kübalılar Amerika'nın desteğiyle silahlanıp 1961 yılında Küba'ya bir çıkarma yaptılar fakat başarılı olamadılar. Bu olay ABD ile SSCB'nin arasını iyice açtı ve neredeyse bir nükleer savaşa sebep olacaktı. Yaşamı boyunca 638 kez suikast girişimine maruz kalan Fidel Castro ise hepsinden kurtulmayı başardı. Sosyalist Küba özellikle sağlık sisteminde yaptığı reformlarla tüm dünyada takdir topladı. Dünyanın en iyi doktorlarını yetiştiren ülkede sağlık hizmeti tamamiyle ücretsiz olarak karşılanmaktadır. Ayrıca Kübalı doktorlar geçtiğimiz yıl HIV virüsünün anneden bebeğe geçişini engellediklerini duyurdular ve bu dünya çapında oldukça yankı uyandırdı. Ayrıca kanser aşısını da bulan Kübalı doktorlar tüm dünyaya umut oldular.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Veda...

Veda...

Fidel 2006 yılında sağlık problemleri nedeniyle görevini geçici olarak başkan yardımcısı ve kardeşi Raul'e devrettiğini açıkladı. 2008 yılında ise bu görevi tamamen bıraktığını ilan etti. 26 Kasım 2016'da yani bugün ise 90 yıllık ömrü son buldu.

İşte sosyal medyada Fidel Castro'nun ölümünün ardından yapılmış bazı yorumlar.

1.

1.

2.

2.

3.

3.
İçeriğin Devamı Aşağıda

4.

4.

5.

5.

6.

6.

7.

7.

8.

8.
İçeriğin Devamı Aşağıda

9.

9.

10.

10.

11.

11.

12.

12.

13.

13.
İçeriğin Devamı Aşağıda

14.

14.

15.

15.

16.

16.

17.

17.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
527
338
100
30
12
10
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
negerekvar

Gerçek bir vatan sever.Umarım gittiği yer daha iyidir.Zira bu dünya artık yaşamak için oldukça b.ktan. Ve bir takım çomarlara da önerimdir, bu adamın hayatın... Devamını Gör

Fatih Sağlam

Dünya yaşamak için boktansa siktirgit marsa

M

adamın kendisi diktatör zaten :)) komünistler siz ne yaşıyonuz lan !

Pasif Kullanıcı

Sabahtan beri aklımda şöyle bir diyalog var. Bütün sosyalistler öteki tarafta Fidel'in oraya varmasını bekliyor. Fidel varıyor Lenin , Troçki falan hepsi "Me... Devamını Gör