Görüş Bildir
Haberler
4 Ekim Hayvanları Koruma Günü'nde 'Avcılık Tamamen Yasaklansın!' Çağrısı

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü'nde 'Avcılık Tamamen Yasaklansın!' Çağrısı

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde bir araya gelerek ortak bir açıklama yapan 230 sivil toplum kuruluşu, yaban hayvanlarını öldürmenin spor, turizm, hobi ya da ihale konusu olamayacağını belirterek avcılığın tamamen yasaklanmasını istedi. Bu amaçla Charge.org'da başlatılan kampanyada şu ana kadar 40 bine yakın imza toplandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

“Başka bir canlıyı öldürmenin sporu, turizmi, hobisi, ihalesi olamaz” diyen yaşam savunucuları, Kara Avcılığı Kanunu’nun değiştirilerek Doğa Koruma Kanunu olarak yeniden düzenlenmesini ve doğa ihtisas mahkemelerinin kurulmasını talep ediyor.

Bu kapsamda Change.org'da başlatılan kampanyaya HAYTAP, WWF-Türkiye ve Greenpeace Türkiye gibi örgütlerin de bulunduğu 230 sivil toplum kuruluşu destek veriyor.

"16 yılda 500 bin kişi avcılık sertifikası aldı"

"16 yılda 500 bin kişi avcılık sertifikası aldı"

Kampanyaya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

'Bu dünya üzerindeki yaşamı paylaştığımız öbür canlılardan bahsediyoruz, onlar uzak ve yakın komşularımız. Komşularımızı birer rakam ve kotaya indirgeyen Merkez Av Komisyonu’na da kararlarına da karşı çıkıyoruz.

Tarım Orman Bakanlığı, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü, hangi canlının kaç birey, ne koşullarda, nerelerde öldürüleceğine karar vermek yerine, onları koruyan kararlar almalıdır. Geçtiğimiz 16 yıl içinde yaklaşık 17 bin avcılık kursu açılmış ve yaklaşık 500 bin kişi avcılık sertifikası almıştır.

"Nesli tehlikedeki türler bile ava açılıyor"

"Nesli tehlikedeki türler bile ava açılıyor"

Doğanın korunmasından sorumlu kurumlar, silah endüstrisinin ve avcıların doğamızı yok etmesine ne yazık ki seyirci kalmakta, daha da üzücüsü bu durumu teşvik etmektedir. Oysa Türkiye, taraf olduğu Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin 6. ve 8. maddeleri uyarınca nesli tehlike altındaki türleri korumayı taahhüt etmiştir. 

Buna rağmen, bu hükümler ve taraf olunan öbür uluslararası sözleşmelerin, ülkemiz mevzuatı sayılan hükümleri görmezden gelinerek, nesli tehlike altındaki kimi türler bile ava açılmaktadır. Bu kabul edilemez!

"Bir an önce durdurulmalı"

"Bir an önce durdurulmalı"

Ayrıca, 1 Temmuz 2020’de TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndan geçen Kanun Teklifi’nin 15. Maddesi’ne getirilen bir ek ile yabancı diplomat ve ‘üst düzey misafirlerin’ diledikleri takdirde ücretsiz olarak avlanabilmesi ve yaşam alanları tahrip edildiği için yerleşim yerlerine gelen ayı, domuz gibi hayvanların da avlanabilmesinin yönetmeliğe bağlanması oy çokluğu ile kabul edilmiş bulunuyor.

Doğamızı günbegün yok edecek olan bu kararların bir an önce durdurulması gerekmektedir. Kara Avcılığı Kanunu’nun ivedilikle değişmesini, Doğa Koruma Kanunu olarak yeniden düzenlenmesini ve doğa ihtisas mahkemelerinin kurulmasını talep ediyoruz.

"Hepimizin yaşamı birbirine bağlı"

"Hepimizin yaşamı birbirine bağlı"

Şimdi, yaşam hakları ve alanları ellerinden alınan tüm canlıların sesi olma zamanı. Çünkü yaşam hakkı bütün canlılar için pazarlık edilemez en doğal hak. 

Hepimizin yaşamı birbirine bağlı. İnsan diliyle kendi haklarını savunamayan tüm canlıların sesi oluyoruz. Avcılık Yasaklansın!'

Kampanyaya buradan destek verebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Çocuklarımız hiç üveyik sesi duymadan, geyik, karaca, ceylan görmeden büyüyebilir"

"Çocuklarımız hiç üveyik sesi duymadan, geyik, karaca, ceylan görmeden büyüyebilir"

Türkiye’nin ilk yaban hayatı uzmanlarından Tansu Gürpınar ise konuya ilişkin şunları söyledi: 

'Türkiye doğası emsalsiz bir çeşitliliğe sahiptir. Sayıları azalan hayvan türleri üzerindeki avlanma baskısı, bu varlıklar üzerinde ciddi tehdit oluşturmaktadır. Bu baskının büyük kısmının yasalara ve kurallara uymadan avlananlardan kaynaklandığı biliniyor. Çocuklarımız hiç üveyik sesi duymadan, geyik, karaca, ceylan görmeden büyüyebilir. Türkiye doğasının daha iyi korunması için Kara Avcılığı Kanunu’nda yeni düzenlemelerin ivedilikle yapılması gerekmektedir.

Tepkiler sayesinde iptal edilen ya da durdurulan av ihaleleri 👇

Tepkiler sayesinde iptal edilen ya da durdurulan av ihaleleri 👇

Binlerce doğa severin tepkisi sonucunda iptal edilen av ihaleleri arasına şunlar yer alıyor:

  • Tunceli'deki 17 dağ keçisinin avlanmasıyla ilgili ihale iptal edildi.

  • Eskişehir’de belli noktalarda kızıl geyik acente kotalarının avlattırılmasına ilişkin 20 Temmuz’da yapılacak ihale durduruldu.

  • Erzincan’da mahkeme kararıyla, dağ keçileri vurulmaktan kurtuldu.

  • Şanlıurfa’daki ceylanların avlanması için düzenlenen ihalenin iptali için dava açıldı, ihale için yürütmeyi durdurma kararı verildi.

  • Mersin’de yaşam hakları ihaleye açılan 75 dağ keçisinin vurulmasıyla ilgili karara Mersin Barosu tarafından dava açıldı.

Sosyal medyadan 'Hayvanları Koruma Günü' paylaşımları 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
59
7
4
2
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
storyteller7

Sizi de vursak spor niyetine nasıl olur acaba

Pasif Kullanıcı

Ayy cok seviorummm geyik etini 0 yağ 🦌🦌🦌

Pasif Kullanıcı

Ahaha sevindim cnmm

Sıradan Biri

Her zaman söylerim eline silah alıp savunmasız masum bir canlıyı öldürmek spor değildir. Zaten bunu yapan adam değildir. Varsa silahınıza güveniniz doğuda ço... Devamını Gör