29 Şubat neden 29?
4 yılda bir gelen 29 Şubat'ın hikayesinin baş kahramanları, bir zamanlar Roma'nın tek hakimi Julius Sezar ve ondan sonra tahta geçen Oktavius...
Bir zamanlar Roma’nın tek hakimi seçilen Julius Sezar, İskenderiye'li ünlü astrolog Sosigenes ile mevcut güneş takvimin düzeltilmesi için çalışmalara başlamıştı.
Sezar, Sosigenes’in önerisi üzerine bir yılın 365 gün 6 saat olduğuna karar verdi. Buna göre, bir yıl 365 gün üzerinden hesaplanacak, kalan 6 saat de toplanarak her 4. yıla 1 gün eklenecekti.
7. aya, Jülius Sezar'a ithâfen,'Julius' (July-Temmuz) ismi verildi. Sezar'ın ölümünden sonra tahta geçen Oktavius, 'Augustus' ismini almıştı. Bu sefer de, yeni imparatoru onurlandırmak maksadıyla 8. ayın ismi, Augustus (August-Ağustos) olarak değiştirildi.
Elbette Julius Sezar'a adanmış ay 31 gün, Oktavius'a ithaf edilen ay 30 gün olamazdı. Çözüm kolay bulundu: Zaten baştan beri en kısa olan, yılın ikinci ayı Februarius’un (February-Şubat) 29 gününden bir gün daha alınsa ne değişirdi? Öyle de yaptılar ve böylelikle Şubat, 28 güne indirildi. Ağustos da 31 güne çıkarılarak, Jülius Sezar ile eşitlik sağlandı. 4 yılda bir gelen artık gün ise eskiden olduğu gibi Şubat'a eklendi. Yani 2000 yıl öncesinden kalma bir koltuk rekabeti, bize 29 Şubat'ı armağan etti.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın