Görüş Bildir
Haberler
2015 Yılında Beynimizin Orta Yerine Yerleşip Oradan Çıkmayan 19 Kelime

etiket 2015 Yılında Beynimizin Orta Yerine Yerleşip Oradan Çıkmayan 19 Kelime

2015 yılı hem siyasi gündem açısından hem de kültür, moda, sanat ve güncel olaylar bakımından oldukça yoğun geçti. Haliyle bu yoğunluk dilimize de pek çok yeni kelimeler yerleştirdi ya da bir takım eski kelimeleri yeniden gündeme taşıdı. Biz de bu kelimeleri hem tanımlarıyla, hem kendi açıklamalarımızla hem de sosyal medyadan tweetlerle anlatalım ve yılın kelimesini sizlerle birlikte seçelim istedik.

İşte; '2015 Yılında Beynimizin Orta Yerine Yerleşip Oradan Çıkmayan 19 Kelime'.

Not: En alttaki ankette oyunuzu kullanmayı unutmayın. 😌

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Angajman

1. Angajman

Angajman, bir ülkenin başka bir ülkenin hava sahasını ihlal etmesi veya o ülkenin topraklarında tehdit arz etmesi üzerine oluşan askeri tepkinin şartlarının belirlenmesidir.

Bu sene 'Angajman' kelimesi o kadar çok sık kullanıldı ki, Google'da en çok arattığımız 2. kelime olmayı başardı.

2. Aynen

2. Aynen

Aynen, bir onaylama kelimesi olup kendinden önceki cümleyi ya da kelimeyi tasdik etmek için kullanılır. İnsan ilişkilerinde en önemli kelimelerden biri olan 'Aynen' sözcük dağarcığımızda olmasa konuşamaz ya da anlaşamazdık herhalde. Ya da bütün muhabbetler sonsuza dek sürerdi. Adeta bir kurtarıcı.

3. Drone

3. Drone

Drone, yerden uzaktan kumanda ile kontrol ederek gökyüzünden görüntü almayı sağlayan bir çeşit insansız hava aracıdır.

Havadan çekilen manzara fotoğraflarıyla, birçoğumuzun ilgisini de çekmeye başlayan droneların ismi hafızamıza bu yıl kazındı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Emoji

4. Emoji

2015 yılının en çok kullanılan kelimelerinden bir tanesi Emoji oldu. Hatta Oxford tarafından yılın kelimesi olarak çoktan seçildi bile.

Artık o kadar çok hayatımızın içerisine girdi ki 'Emoji' kelimesi, kurduğumuz her cümlenin sonunda duygularımızı da dışa vurmak için emoji kullanır olduk. Emojisiz bir Whatsapp iletisi basit, kuru bir cümle olmaktan öteye gidemedi.

5. Gollum

5. Gollum

Aydınlı doktor Bilgin Çiftçi'nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yüzüklerin Efendisi karakterlerinden Gollum'un bir arada olduğu caps'i paylaştığı için yargılandığı dava yüzünden 'Gollum' sıkça telaffuz edilen kelimelerden biri oldu. Olay ülke gündemini aşıp dünya gündemine bile taşındı. Konuya Elijah Wood ve Peter Jackson bile dahil oldu. Yüzüklerin Efendisi serisini izleyen ya da izlemeyen, herkes konuyu tartışmaya başladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Hayır

6. Hayır

Hayır, olumsuz cümlelerde anlamı pekiştiren bir sözcük, evet'in karşıtı.

Kimseye kolay kolay hayır diyemeyen bir kuşağa 'Hayır' demesini öğretti Devlet Bahçeli. Seçim döneminde 'Hayır'larıyla oldukça tepki aldı ve almaya da devam ediyor.

Bu yüzden 'Hayır' kelimesi, bizce yılın kelimesi olmaya aday.

7. Hipster

7. Hipster

Hipster kelimesi 2014'te tekrar popüler olsa da bu yıl oldukça yaygın kullanıldı. Yalnızca 20-30 yaş arası erkekler ve kadınlarda değil yaşlılar ve çocuklarda da bu akımın izlerine rastlanmaya başlandı. Böylelikle; Hipster dedeler, babaanneler ortaya çıktı.

8. İstikşafi

8. İstikşafi

AKP - CHP arasındaki koalisyon görüşmeleri sırasında Başbakan Davutoğlu tarafından kullanılan bu kelime pek çok kişiye yabancıydı. O yüzden çok dikkat çekti ve birçok kişi tarafından cümle içerisinde kullanılmaya çalışıldı. Başaranlar da oldu, başaramayanlar da...

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Kayyım (Kayyum)

9. Kayyım (Kayyum)

Kayyım veya kayyum; yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimse.

Paralel yapıya ait olduğu söylenen Koza İpek grubuna atanmasıyla bir anda hayatımıza girdi Kayyum (Kayyım) kelimesi. Muhalif duruş sergileyen herkesin korkulu rüyası oldu. Ya bize de gelirlerse diye geyikleri döndü sosyal medyada.  Haliyle en çok kullandığımız kelimelerden biri oldu.

10. Koalisyon

10. Koalisyon

Koalisyon hükumeti, birden fazla siyasi parti ya da gruba bağlı üyelerden oluşan karma hükumettir.

Bu sene en çok kullandığımız kelimelerden biri oldu 'Koalisyon.' Adına milletvekilleri tarafından şiirler bile yazıldı. Ama bir türlü kurulamadı. En sonunda yeni bir seçime daha gidildi. Ortada atılmış komik koalisyon tweetleri ve capsleri kaldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Köylü

11. Köylü

Köylü, köyde veya kırsal alanda yaşayan kimse anlamındadır.

Sosyal medyada ise oldukça yaygın bir kullanımı olan kelime, daha çok karşı tarafın hareketlerini ve düşünce yapısını aşağılamak için kullanılmaya başlandı. Her ne kadar Atatürk, 'Köylü milletin efendisidir!' dese de, bugünkü kullanımına bakıldığında, kimse köylüye bu saygıyı göstermiyormuş gibi görünüyor.

12. Mülteci

12. Mülteci

Mülteci kelimesine zaten aşinaydık ama, bu yıl patlak veren Mülteci Krizi yüzünden hayatımızın merkezine yerleşen ve her gün duyduğumuz kelimelerden biri haline geldi. Suriye'deki savaştan kaçan insan sayısı her geçen gün arttı. Ülke adeta Avrupa ve Ortadoğu arasındaki bir köprü haline gelmeye başladı.

13. Nobel

13. Nobel

Türk bilim insanı Aziz Sancar'ın Nobel Kimya Ödülünü almasıyla göğsümüz kabardı. Bu ödülü kendimiz almışcasına sevindik. Bizim için bir gurur kaynağıydı Aziz Sancar. Bu sayede Nobel'in adı ülkemizde daha çok telaffuz edilmeye başlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. Patates

14. Patates

Yıllardır, beğenilmeyen bir şeyin kalitesizliğini anlatmak için kullanılan kelime bu sene oldukça popüler oldu. Patatese duyulan bu nefret nereden geliyor bilmiyoruz ama bu sık kullanımı sayesinde, bizce yılın kelimesi olmaya aday.

15. Putin

15. Putin

Vladimir Vladimiroviç Putin  (7 Ekim 1952, Leningrad/ SSCB), Rusya devlet başkanı.

Düşürülen uçak krizi sonrası, adı çok daha fazla kullanılmaya başlandı. Hatta isminin üzerinden espriler yapıldı. Çekilen vine'larda akıllı olması tembihlendi. Bir anda komşunun haşarı, yaramaz çocuğu haline geldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Saray

16. Saray

Saray, hükümdarların veya dinî liderlerin ikâmet ettiği büyük ve gösterişli yapı.

Saray tartışmaları bitmek bilmedi. Bu sene de en çok kullanılan kelimelerden biri oldu. Giderim, gitmem, Kaçaktı, kaçak değildi tartışmaları 1 Kasım seçimlerine kadar devam etti.

17. Seçim

17. Seçim

Normalde dört yılda bir ülke seçime giderken, bu sene iki  seçim birden gördük. 17 Haziran seçimlerinden sonra koalisyon kuramayan partiler yüzünden bu sene halk 2. kez sandık başına gitti böylelikle 'Seçim' kelimesi de dilimize pelesenk oldu çıktı.

18. Stalk

18. Stalk

Stalklamak, eski sevgilinin, ya da başka birilerinin sosyal medya hesaplarını ondan habersiz bir şekilde internet üzerinden takip etmeye verilen ad.

Aslında önceden de adını tam olarak bilmeden yaptığımız bu eylem vazgeçilmezimiz haline geldi. Eski sevgiliyi stalklıycam diye, Almanya'daki teyzesinin ilkokul öğretmenine kadar gitmişliğimiz de var. Bu yüzden bir anda en çok kullandığımız kelimelerden biri haline geldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

19. Tırrek

19. Tırrek

Fosforlu yeşil sahte nike-adidas giyimleri, abartılı konuşmaları, topluma uyumsuzlukları ve suça eğilimleri yüzünden insanlara sürekli sıkıntı olan bu tipler bir dönem sosyal medyanın diline düştü. Ve o çok kullandıkları 'Tırrek' kelimesi de bir anda fenomen oldu.

Sizce bu senenin kelimesi bunlardan hangisi?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
647
317
134
36
35
25
2