13 Maddeyle Hakkında Neredeyse Hiçbir Şey Bilmediğimiz Drag Queen'lik
Drag Queen, eğlence amacıyla ama altında da dolu dolu toplumsal hiciv barındıran, kadın kıyafetleri giyip, karikatürize kadın davranışları sergileyen erkek sanatçıya verilen isimdir.
Çoğu kişi onları trans olmakla karıştırsa da Drag Queen'lik bir sahne şovu ve bir sanat türü olarak tanımlanabilir.
1. Drag Queen sanatçılarının çoğu gey, travesti ya da transeksüel olmakla birlikte hetero erkekler tarafından da drag yapılmaktadır.
2. Temel olarak Drag Queenler kadın cinsel kimliği ile özdeşleşmiş her şeyi kıyafet ve makyajlarında olabilecek en abartı şeklinde kullanırlar.
Abartılı makyajlar, son derece ilgi çekici feminen giysiler, yoğun ve kabarık saçlar...
3. Performansları sırasında gösterdikleri tavır mizah dolu olmakla birlikte dramatik ve iğleneliyicidir. Hiciv burada başroldür.
4. Performans amacıyla bu şekilde giyinmeye drag giyinmek denir.
5. Drag Queen'leri sahnede dançı, şarkıcı, komedyen olarak, onur yürüyüşlerinde de eşcinsel hareketin içindeki simgesel önemlerinden dolayı görebilirsiniz.
6. Bir kereliğe mahsus sinema ya da sahnede Drag Queen'lik yapan, gey olmayan erkekler olmakla birlikte bunu meslek olarak icra eden hatırı sayılır sayıda hetero erkek bulunmaktadır.
Kemal Sunal'ın Şabaniye rolüyle hayat verdiği sinema karakteri bir yanıyla baktığında abartılı davranışlarıyla tam olarak bir Drag Queen performansıdır.
7. Drag Queen herhangi bir cinsel eğilim gütmeden kadın kıyafetleri giyerek gösteri yapmayı amaçlar.
Drag Queen performansını sergileyen kişinin özelinde trans, transeksüel ya da gey olması, sergilediği performans ile karıştırılmamalıdır.
8. Drag Queen'ler 27 Haziran 1969 tarihinde New York Şehri'ndeki Stonewall ayaklanmalarında isyanın başlamasında ve sürdürülmesinde önemli rol oynamışlardır. Bu yüzden dünyanın her yerinde düzenlenen onur yürüyüşlerinde sembolik bir öneme sahiptirler.
Dünya üzerinde eşcinsel haklarının savunulması ile alakalı çok önemli bir yeri olan Stonewall isyanlarında, şiddet gören eşcinsellerin sokaklara çıkıp günlerce süren eylemler düzenlenmesi sırasında en ön sıralarda Drag Queen'ler yer almıştır.
9. Drag gösterilerinde erkek kimliğini karikatürize eden kadınlara ise "Drag King" denmektedir. Yine abartılı erkeksi tavırlar ve hiciv başroldedir.
Yasemin Yalçın Şuayip karakterini sahnelere taşıyabilseydi, bu sanatın çok iyi temsilcilerinden biri olabilirdi.
10. Faux Queen ile ise Drag Queen'leri taklit eden kadın sanatçılara verilen isimdir.
11. Türkiye'de şu an bu sanatın en başarılı isimlerinden biri Huysuz Virjin diğeri ise Matmazel Coco olarak sahne alan Seyhan Arman'dır
12. "Drag" ismi 1870'ler Victoria döneminde kadın taklidi yapan erkek oyuncuların giymek zorunda kaldığı uzun kadın kıyafetlerinin yerde sürünmesinden esinlenilerek verilmiştir. Rivayet öyle diyor.
13. Yüceltme amacıyla eklenen "Queen" ise 1960'lardaki cinsel özgürlük mücadeleleri sırasında ortaya çıkmıştır. Özetle onlar birer kraliçe.
Dönem şahitlerinin anlattığına göre Stonewall isyanları, polisler tarafından her gün haksızca şiddet gören eşcinselleri savunmak için, bir grup Drag Queen'in ellerini bellerine koyup “bana bakın, biz sizin ağzınızı yırtarız!' demeleriyle başlıyor.
Yorum Yazın
Bide drug Queen var ..yıldız tilbeeee
hahahah :D
Seyfi Dursunoğlu. Adam gibi adam.
Gentlemen, start your engines and may the best woman, WIN!