10 yaşındaki Amerikalı çocuğun Atatürk’e mektubu ve Ata’nın cevabı
Ulu Önderimizin küçücük bir çocuğa karşı bile ne kadar saygılı ve yabancılara nasıl da duyarlı davrandığının en somut örneklerinden birini sizlerle paylaşmak istedim
1923’te, Cumhuriyet’in kuruluş günleri sırasında, 10 yaşındaki Amerikalı bir çocuk Mustafa Kemal Paşa’ya bir mektup yazdı ve fotoğraf istedi.
Türk tarihinin en karışık günlerinde çocuğa cevap yazan Gazi, bir de tavsiyede bulundu: ‘Türkler hakkında her söylenene araştırmadan inanma!’
Gazi Mustafa Kemal’in cumhurbaşkanı seçildikten sonra yazdığı ilk özel mektubu Amerika’da bulundu.
Mektup, Cumhuriyet’i kurduğu, vatan hainleriyle insanüstü bir mücadele verdiği günlerde, Atatürk’ün 10 yaşındaki bir Amerikalı çocuğun mektubuna cevap verecek zamanı bulup, dış ilişkiler ve propagandaya gösterdiği önemi bir kere daha ortaya döküyor.
Bugün 85 yaşında olan ve ABD’nin küçük bir şehrinde yaşayan Curtis LaFrance, o zamanlar 10 yaşında bir çocuktu.Çok uzak bir ülkede, tam 9000 kilometre ötede, Anadolu’da verilen Kurtuluş Savaşı, kanını kaynattı.
Ankara adlı küçük şehirde kurulan yeni devletin Reisiyle yapılmış bir röportajı gördü. Heyecanlandı, etkilendi. Yaşına başına bakmadan, tesadüfe bakın ki Cumhuriyet’in ilanından tam bir gün önce 28 Ekim 1923 günü Gazi Paşa’ya bir mektup yazdı. Bir imzalı fotoğraf istedi uzaktaki kahramından. Pek umudu yoktu ama, çocukluk heyecanıyla bekledi yine de…
Derken postacı bir mektup getirdi bir gün. İlk kez kendi adına yazılmış bir mektup. 10 yaşındaki ‘Mister’ Curtis’e… Hem de kimden!
Çocukluk içgüdüsüyle uzaktan önemini anlayıp hayran olduğu Gazi Mustafa Kemal’den…
Curtis ‘O zaman çok sevindim tabii ama hadisenin önemini yıllar sonra idrak ettim. Yaşım ilerledikçe heyecanım çoğaldı. Okuyup Atatürk’ün kim olduğunu anlayınca hayranlığım arttı. Ne kadar şanslı olduğumu çok sonralar anladım.” diyor.
Curtis’in ilkokul son sınıf öğrencisiyken, babasının daktilosunda oturup yapzıdığı mektup şöyle:
‘ Gazi Mustafa Kemal Paşa Angora- Türkiye
Sayın Efendim,
Ben 10 yaşında, Amerikalı bir çocuğum. Türkiye ve yeni hükümetine büyük ilgi duyuyorum. Siz ve Bayan Kemal hakkında bir röportaj okudum. Türkiye hakkında bir defterim var ve şimdiden siz ve Bayan Kemal hakkında birçok yazı ve resim topladım. Lütfen bir Amerikalı çocuğa bir küçük not ve bir imzalı fotoğrafınızı gönderin. Bir gün, Türkiye’yi görebileceğimi umut ediyorum. Saygılarımla, Curtis LaFrance’
Türk tarihinin belkide en zorlu dönemlerinde, Amerikal küçük bir çocuğu ciddiye alan, vakit ayıran, oturup kendi elleriyle bir mektup yazan Gazi Mustafa Kemal, bir de bu mektubu İngilizce’ye çevirip daktilo ettirmiş. Adeta Türkiye Cumhuriyeti’nin bugün bile yabancılar tarafından uğrayacağı haksızlıkları önceden bilmiş ve 27 Kasım 1923 tarihli mektubunda Curtis’e şu nasihatte bulunmuştur:
“Türkiye Cumhuriyeti Riyaseti – Hususi
Ankara, 27.11.1339 (1923)
Mister Kurtis LaFrance’a
Muktubunuzu aldım. Türk vatanı hakkındaki alaka ve temenniyatınıza (iyi düşüncelerinize) teşekkür ederim. Arzunuz vechiyle ( arzu ettiğiniz şekilde) bir adet fotoğrafımı leften (ilişikte) gönderiyorum.
Amerika’nın zeki ve çalışkan çocuklarına yegane tavsiyem, Türkler hakkında her işittiklerine hakikat nazarıyla (gerçekmiş gibi) bakmayıp, kanaatlerini mutlaka ilmi, ve esaslı tedkikata (araştırmalara) isnad ettirmeye (dayandırmaya) bilhassa atf-ıehemmiyet eylemeleridir. (önem vermeleridir.) Hayatta naili muvvafikeyt ve saadet olmanızı (başarılı ve mutlu olmanızı) temenni eylerim.
Türkiye Reisicumhuru Gazi Mustafa Kemal”
( Kaynak: 29 Ekim 2011 Hürriyet Gazetesi, Kelebek Eki, Güzin Abla köşesi)
Yorum Yazın