Görüş Bildir
Haberler
'Sight and Sound' Dergisine Göre Tüm Zamanların En İyi 40 Filmi

'Sight and Sound' Dergisine Göre Tüm Zamanların En İyi 40 Filmi

Beriş
10.11.2015 - 12:38

Filmlerin açıklamalarında Beyazperde ve Sinemalar sitelerinden yararlanılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

40. Le Mépris (Nefret) 1963

40. Le Mépris (Nefret) 1963

Paul Javal Yunan tragedyası Ulysses'in yeni ve daha ticari bir versiyonunu yazması için kiralanan bir senaristtir. Yönetmen Fritz Lang yapımcı ise Jeremy Prokosch olacaktır. Ama Javal, karısı Camille'in yapımcı Prokosch tarafından baştan çıkartılmasına seyirci kalır. Camille kocasının kendisini kullandığını anlar ama bu oyunu da gittiği yere kadar sürdürür. Bu bir aşk, kıskançlık ve güç oyunudur artık...

Yönetmen: Jean-Luc Godard

Imdb Puanı: 7,7

39. Au hasard Balthazar (Rastgele Baltazar) 1966

39. Au hasard Balthazar (Rastgele Baltazar) 1966

Rastgele Balthazar, bir eşeğin öyküsü. Aynı zamanda onunla birlikte büyüyen ve şüphesiz aynı kaderi paylaşan Marie'nin de. Balthazar henüz bir sıpayken çocukların sevgisiyle büyür ancak her eşek gibi onun kaderi de çalışmaktır. Elden ele dolaşır ve sahiplerinin her türlü eziyetine katlanır. Bol bol kırbaç, sopa yer, üstüne çok fazla yük bindirilir, daha hızlı gitmesi için kuyruğu bile tutuşturulur. Karşılaştığı tüm bu zulme karşı verebileceği tek tepki anırmaktır. Marie ise saflığını hâlâ yitirmemiş, ancak bu vahşi dünyada, ayakta durmakta zorlanan genç bir kızdır. Eskiden zengin olan babasının durumunun gitgide kötüleşmesi, çocukluk aşkının artık onun için hiçbir şey ifade etmemesi ve sevgilisinin ona kötü davranması mutsuz olmasına neden olur. Gerçek huzuru kendisiyle aynı kaderi paylaştığından emin olduğu Balthazar'ın yanında bulur...

Yönetmen: Robert Bresson

Imdb Puanı: 7,9

38. L’Atalante (Atalante) 1934

38. L’Atalante (Atalante) 1934

29 yaşında hayata veda ettiğinde ondan geriye sadece üç film kalmıştı. Fakat bu üç film bile anarşist yönetmen Jean Vigo'un sinemanın dehaları arasında gösterilmesine yetti. Vigo'nun son filmi ‘‘L'talante’’, Fransız Şiirsel Gerçekçilik akımının başyapıtı olarak kabul ediliyor. L'atalante adındaki teknede geçen filmde, marjinal bir kişilik olan Jules, teknenin sahibi Jean ve yıldırım aşkına tutulduğu Juliette'in yer yer gerçek-üstücülüğün izlerini taşıyan melankolik öyküsü anlatılıyor. Paris'in kederli banliyö semtleri, Juliette'in gelinliğiyle tekneye gelişi, Jean ve Juliette'in deniz altındaki unutulmaz yüzleşme sahnesi ölümünüzedek çıkınınızda taşıyacağınız cinsten.

Yönetmen: Jean Vigo

Imdb Puanı: 7,9

37. L’avventura (1960)

37. L’avventura (1960)

Anna, sevgilisi Sandro ve en yakın arkadaşı Claudia’nın da dahil olduğu bir grupla beraber bir yat gezisine çıkar. Yat, Akdeniz'e doğru açılırken Anna sevgilisine karşı hissettiği duygularını sorgulamaya başlar. Yat bir adaya yaklaştıktan kısa bir süre sonra Anna gizemli bir şekilde kaybolur. Anna’yı arayamaya başlayan Sandro ve Claudia’nın arasında ise bir aşk başlar...

Yönetmen: Michelangelo Antonioni

Imdb Puanı: 8,0

36. Mulholland Dr. (Mulholland Çıkmazı) 2001

36. Mulholland Dr. (Mulholland Çıkmazı) 2001

Betty Elms, en büyük hayali Hollywood'da ünlü bir aktrist olmak olan bir kadındır. Bunun için Hollywood'a doğru bir yolculuğa çıkmıştır. Burada kendi hayatında mükemmel bir noktaya ulaşmış olan bir kadınla tanışır ve onun başarılarına hayran kalır. O kadın da Betty'den hoşlanmaya başlar ve aralarında gizemli ve oldukça erotik bir ilişki başlar. Mulholland kavşağında bir trafik kazası gerçekleşir. Bilinç ve bilinçaltı birbirlerine karışırlar. Bütün bu hayatlar, birbirlerine gireceklerdir.

Yönetmen: David Lynch

Imdb Puanı: 8,0

İçeriğin Devamı Aşağıda

35. Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce 1080 Bruxelles (Jeanne Dielman) 1975

35. Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce 1080 Bruxelles (Jeanne Dielman) 1975

Yalnız, takıntılı ve ritüelleri olan dul bir ev kadını günlük işlerini yapar; genç oğlu ile birlikte yaşadığı apartman ile ilgilenir. Zaman zaman geçinebilmek için fahişelik yapar. Müşterilerden bir ilk kez onun orgazm olmasına neden olur ve kadının hayatı yavaş yavaş değişir.

Yönetmen: Chantal Akerman

Imdb Puanı: 8,0

34. À bout de souffle (Serseri Aşıklar) 1960

34. À bout de souffle (Serseri Aşıklar) 1960

Michel Marsilya'da bir otomobil çalar ve yolda bir polis öldürür. Paris'te Champ Elysees'de New York Harold Tribune gazetesi için stajyerlik yapan Patricia'yı bulur. Daha önce birkaç kez birlikte olmuşlardır. Michel polis tarafından aranırken eski arkadaşlarıyla buluşup Roma'ya gitmek için gerekli parayı elde etmeye çabalar. Ancak ikisi de duygularından bir türlü emin olamaz. Başının polisle belaya girmesini istmeyen Patricia büyük bir ikilemde kalır. Onun bu kararsızlığına aldırış etmeyen Michel ise tam bir güven içinde son hazırlıkları yapmaktadır.

Yönetmen: Jean-Luc Godard

Imdb Puanı: 8,0

33. Battleship Potemkin (Potemkin Zırhlısı) 1925

33. Battleship Potemkin (Potemkin Zırhlısı) 1925

Film, Potemkin isimli savaş gemisinde kötü şartlar içinde yaşamaya mahkum edilmiş gemi tayfasının isyanını ve bu isyancıları destekleyen Odesa halkının dramını anlatıyor. Çapraz kamera hareketli kurgusuyla izleyenleri sürükleyici müthiş bir gerilim oluşturulmuş. Komünist devrim Rusyasında yapıldığı halde aslında filmde materyalizm karşıtı olan ruhçu inanca yönelik simgeleri yönetmen filme koymuştur. Örneğin taş arslanın Odesa halkını desteklemek istercesine canlanışı buna güzel bir örnektir...

Yönetmen: Sergei Eisenstein

Imdb Puanı: 8,0

32. The Searchers (Çöl Aslanı) 1956

32. The Searchers (Çöl Aslanı) 1956

Eski bir Konferederasyon askeri olan Ethan Edwards Amerikan İç Savaşı'ndan döner ve erkek kardeşinin Texas sınır yerleşim bölgesindeki evine gelir. Ancak yıl 1868'dir. İç savaş biteli 3 yıl olmuştur. Üzerinde hala Güneyli üniforması ve silahlarını taşıyan Ethan'ın bu süre içinde ne yaptığı çok açık değildir. Kendisinden başka kimseye güvenmeyen ve yalnızlığı seven bir insan olan Ethan örflerini ve dillerini çok iyi bildiği kızılderililere karşı içinde büyük bir nefret beslemektedir. Uzun süre aynı yerde kalamayan Ethan bir ara Texas Muhafızları'nın oluşturduğu geçici bir birliğe katılarak Komançilerin peşine düşer. Döndüğünde ise kızılderililerin eve baskın yapıp kardeşini ve karısını öldürerek iki yeğenini kaçırmış olduklarını görür.

Kaçırılan kızlardan Debbie'nin hala hayatta olduğunu öğrenen Ethan, kardeşinin evlat edinmiş olduğu yarı kızılderili Martin Pawley'le birlikte saplantılı bir kararlılıkla yeğeni ve onu kaçıran Komançi şefinin peşine düşerler. 5 yıl boyunca Bütün Batı Amerika'yı baştan başa bıkmadan yılmadan dolaşırlar. Martin'in amacı üvey kızkardeşini sağ salim eve getirmekken kalbi kızılderili nefreti ile dolu Ethan'ın amacı o kadar belirgin değildir. Uzun bir süre kızılderililerin arasında kalmış bir beyazın saflığını muhafaza edemiyeceğini onun da artık bir kızılderili sayılması gerektiğini düşünür. Bu bağlamda yeğenini bulduğunda onu kurtaracak mıdır yoksa öldürecek midir?

Yönetmen: John Ford

Imdb Puanı: 8,0

31. 8½ (Sekiz Buçuk) 1963

31. 8½ (Sekiz Buçuk) 1963

Guido Anselmi, merakla beklenen yeni projesini gerçekleştirmeye çalışırken yazar tıkanması tarzı bir handikapla karşılaşan ünlü bir İtalyan yönetmendir. Yeni projesi biyografik öğeler de barındıran bir bilimkurgu filmidir. Ancak yönetmen bir anda vuku bulan bu durum nedeniyle sanata ve filmine duyduğu tüm ilgisini ve heyecanını kaybetmiş durumdadır. İşi üzerinde yoğunlaşmaya ve bir şekilde bitirmeye çalışan Guido, zamanla bir grup flashback ve rüyalarla anıları ve fantezileri arasında gidip, gerçeklik hissini kaybetmeye başlar. 

Yönetmen: Federico Fellini

Imdb Puanı: 8,1

İçeriğin Devamı Aşağıda

30. La Règle du jeu (Oyunun Kuralı) 1939

30. La Règle du jeu (Oyunun Kuralı) 1939

Bir av partisinde bir araya gelen Fransız burjuvaları üzerinden, 2. Dünya Savaşı öncesi Fransız aristokrasisini ele alır. Konuklar arasında yaşananlar, gizli ilişkileri, dünyaya, aşka bakışları ortaya konur. Film aynı zamanda yönetmenin Hollywood’a gitmeden önce Fransa’da çektiği son filmdir. Zamanında olay yaratan ve sansürlenen film, yıllar sonra yönetmenin kurgusu ile izleyicilerin karşısına çıktı.

Yönetmen: Jean Renoir

Imdb Puanı: 8,1

29. Fa yeung nin wa (Aşk Zamanı) 2000

29. Fa yeung nin wa (Aşk Zamanı)  2000

Hong Kong, 1960'lı yılların başlarını yaşamaktadır. Chau lokal bir gazetenin yazı işleri müdürüdür. Karısıyla birlikte büyük oranda Şangaylıların hayatlarını sürdürdükleri bir apartmana taşınırlar. Chau bir gün kapı komşusu Li-Chun ile karşılaşır. İkisi de eşlerinden bağımsız bir şekilde eşya taşımaktadırlar. Günden güne birbirleriyle yakınlaşmaya başlayan ikili bir süre sonra tuhaf bir gerçekle karşı karşıya kalacaktır. Bu da eşlerinin de birlikte oldukları gerçeğidir. Artık onların da kendilerini ve ilişkilerini yeniden gözden geçirebilecekleri bir ortam oluşmuştur.

Yönetmen: Kar Wai Wong

Imdb Puanı: 8,1

28. La dolce vita (Tatlı Hayat) 1960

28. La dolce vita (Tatlı Hayat) 1960

Tuhaf gazeteci Marcello Rubini zengin ve şöhretli İtalyan aristokrasisine dair söylentilerin yayınlanacağı bir köşede yazması için Roma’da çalıştığı gazete tarafından görevlendirilir. Marcello, bir partiden diğerine geçmekte, bu esnada da sosyetenin en güzel, en ilginç insanlarıyla tanışmaktadır. Bu başlardan tatlı görünen hayat, zamanla Marcello’yu daha yalnız, daha ucuz bir insan haline getirir. Bol içki ve dansla kapattığı geceler Marcello’yu hem bedenen hem de zihnen yavaş yavaş yok etmektedir.

Yönetmen: Federico Fellini

Imdb Puanı: 8,1

27. Ordet (Söz)

27. Ordet (Söz)

Tarih Ağustos 1925. Yerse Danimarka'da bir çiftlik. Lüteriyen bir baba olan Borgen'in Mikkel, Johannes ve Anders adında üç oğlu vardır. Mikkel bir agnostiktir ve karısı Inger'in hamile olduğu haberini aileye verir. Ancak Inger'ın hamileliği o kadar da kusursuz gitmez. Johannes ise teolojiyle ilgilenmektedir ve kendini İsa Mesih olduğuna oldukça inandırmıştır. Öte yandan küçük oğlu Anders ise komşuları olan terzinin kızına aşık olmuştur. Baba Borgen bunu duyduğunda çok sinirlenir, çünkü komşusunu inançlarının farklı olması nedeniyle nefret beslemektedir.

Yönetmen: Carl Dreyer

Imdb Puanı: 8,1

26. Persona 1966

26. Persona 1966

Dönemin en gözde tiyatro oyuncusu, güzeller güzeli Elisabeth Vogler, önemli bir piyes sırasında aniden susar. Şaşkına dönen insanlar ne olup bittiğini anlayabilmek için ellerinden geleni yapsalar da Vogler konuşmamaya devam eder. Son çare olarak bir kliniğe yatırılan kadın burada da dilsizliğine devam eder. Bedeninde tıbbi olarak hiçbir problem bulunamayan kadın, doktorun tavsiyesiyle gözden uzak bir yazlığa gönderilir. Bu esnada yanında gönderilen kişi genç hemşire Alma'dır. Yazlıkta da Vogler'in ağzını bıçak açmaz. Vogler sustukça Alma konuşur. Alma saatlerce, günlerce kendi hikayesini anlatır. Sonunda meydana gelen şey ise psikoloji biliminin en ilginç vakalarından birini oluşturur.

Yönetmen: Ingmar Bergman

Imdb Puanı: 8,2

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Zerkalo (Ayna) 1974

25. Zerkalo (Ayna) 1974

Birçoklarına göre Tarkovsky’nin en derinlikli eseri olan Ayna, yönetmenin kendi yaşamından yola çıkarak aşk, anılar, bağlılık ve belki de hayatın kendisi üzerine şiirsel bir film. Tarkovsky’ninki olup olmadığı belirsiz, orman içinde bir kulübede, II. Dünya Savaşı’nın öncesinde, yönetmenin eski karısı, annesi, babası, kendi ve ebeveynlerinin kuşakları arasında gidip gelerek anlatılan bir rüya, Ayna’nın yansıttıkları.

Efsanevi yönetmenin anne ve babasının gerçekten iştirak ettiği film, ailenin evlerinin eskiden bulunduğu aynı yere hakikaten inşa edilen bir kulübede çekildi. Baba Tarkovsky şiirlerini kendi sesiyle okudu. Anne ise kameranın karşısına geçti.

Yönetmen: Andrei Tarkovsky

Imdb Puanı: 8,2

24. Les Quatre Cents Coups (400 Darbe) 1959

24. Les Quatre Cents Coups (400 Darbe) 1959

1950'lerin başlarında Paris'te yaşayan 12 yaşındaki Antoine, ailesiyle yaşadığı problemler ve okuldaki öğretmeni tarafından sıkça aşağılanması yüzünden ne okulda ne de evde huzur bulabilmektedir. Ödevini yapmadığı için arkadaşıyla birlikte okuldan kaçtıkları bir gün sokakta annesini başka bir adamla gören Antoine, şoku üstünden atamadan okula döner ve ödevi yapmamasının mazereti olarak annesinin öldüğü yalanını söyler. Anne ve baba sağlam bir şekilde okula geldikleri an ise gerçekler ortaya çıkar ve Antoine bir süreliğine uzaklaştırma cezası alır. Şimdi de ailesinden korktuğu için eve gitmeye korkan Antoine, yakın arkadaşıyla birlikte deniz kenarına kaçmaya karar verirler. Amaç babasının daktilosunu çalıp satarak para kazanmaktır. Ancak işler yine beklendiği gibi gitmez...

Yönetmen: François Truffaut

Imdb Puanı: 8,2

23. Stalker - 1979

23. Stalker - 1979

Uzak bir gelecekte, bambaşka bir yaşam düzeni içerisinde, ismi olmayan bir ülkedeyiz. Dünyaya düşen dev göktaşı yaşamı yerle bir ederken Zone adında esrarengiz, yeni bir bölge oluşmuştur. Bu bölgeden içeriye girebilen insanların tutkularının gerçekleşeceğine dair söylentiler vardır. İçeride yaşayan 'güç' insan zihni tarafından hayal edilmesi mümkün olmayacak güçteki bir varlıktır. Askerler tarafından korunan Zone bölgesine sadece gerekli olgunluğa erişmiş cesur Stalker'lar girebilmekte, bölgeye giren insanlara eşlik etmektedirler. 

Kahramanımız Stalker, ailesinin tüm itirazlarına rağmen bölgeye girmek isteyen bir bilimadamına ve bir yazara eşlik etmeye karar verir...

Yönetmen: Andrei Tarkovsky

Imdb Puanı: 8,2

22. Tokyo Story (Tokyo Hikayesi) 1953

22. Tokyo Story (Tokyo Hikayesi) 1953

Dönüşmekte ve batılılaşma yolundaki Japonya'nın taşra kentlerinden birinde yaşayan yaşlı karı-koca, uzun zamandır kendilerinden ayrı yaşamakta olan çocuklarını ziyaret etmek için başkent Tokyo'ya doğru uzun bir yolculuğa çıkarlar. Çeşitli beklentilerle ve umutlarla çıkılan bu yolculuk, Tokyo'ya vardıklarında çocukları tarafından ilgisizce karşılanmalarıyla son bulur. Başkentte geçirdikleri zaman boyunca yaşlı çiftin çocukları kendi aileleri ve iş hayatları gibi nedenlerle sürekli meşguldürler ve bu yoğunluklar nedeniyle anne-babalarına gereken ilgiyi gösterememektedirler. Bu süreçte yaşlı çiftle ilgilenen tek kişi savaşta ölen oğullarının dul karısı olur. Kırgın olarak evlerine geri dönen anne-baba, acı bir haberle tüm çocuklarını tekrardan toparlayacaktır. 

Yönetmen: Yasujiro Ozu

Imdb Puanı: 8,3

21. Late Spring 1949

21. Late Spring 1949

Japonya'da babasıyla yaşayan genç kız hayatından oldukça memnundur. Buna karşın çevresindeki herkes onu evlendirmek istemektedir. Babasından ayrılmak istemeyen genç kız baskılar yüzünden zor zamanlar geçirir...

Yönetmen: Yasujiro Ozu

Imdb Puanı: 8,3

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. The General (General) 1926

20. The General (General) 1926

Johnnie makinisti olduğu treni “The General”a ve Annabelle Lee isimli bir kadına aşıktır. Ancak Amerikan İç Savaşı başladığında çalıştığı hat iptal edilir ve Johnnie de bir mühendis olarak daha değerli hale geldiğinden servisten alınır. Annabelle bu durumun Johnnie’nin korkaklığından ötürü kaynaklandığını düşünmektedir. Bir casus Annabelle’in de içinde olduğu treni kaçırınca Johnnie hem trenini hem de sevdiği kadını kurtarmak üzere adrenalinle dolu bir yolculuğa çıkacaktır.

Yönetmen: Buster Keaton & Clyde Bruckman

Imdb Puanı: 8,3

19. Rashômon - 1950

19. Rashômon - 1950

Ormanda tesadüf eseri bir adamın kanlar içerisindeki cesedi fark edilir. Adamın, olayın başka bir faili olan karısı da tecavüze uğramıştır. Bu olayın şahidi olan yalnızca üç kişi vardır... Bunlardan biri bir gezgindir, diğeri bir oduncudur, sonuncusu ise bir hayduttur. Artık geriye her birinin hikayesini ayrı ayrı dinlemek kalmıştır. Ancak tüm bu hikayeler birbiriyle çelişmekte ve olaya dair bulanık olmayan bilgiler verememektedirler. Aralarından birisi kesin olarak gerçeği anlatmamaktadır; ancak bu hangisidir?

Yönetmen: Akira Kurosawa

Imdb Puanı: 8,3

18. Shoah - 1985

18. Shoah - 1985

Claude Lanzmann'ın filmi, 2. Dünya Savaşı sırasında toplama kamplarındaki insanların büyük trajedisini yansıtıyor. Yaklaşık 10 saatlik belgesel, 11 yıllık araştırmanın ve veri toplamanın ürünü. Belgeselde ayrıca Lanzmann'ın olayın canlı tanıklarıyla yaptığı röportajlar da yer alıyor.

Yönetmen: Claude Lanzmann

Imdb Puanı: 8,3

17. Metropolis - 1927

17. Metropolis - 1927

İnsanlık artık ikiye ayrılmıştır. Yeraltında makinelerle birlikte yaşayan sınıf ve yukarıda daha konforlu bir yaşam süren yönetici sınıf. Lang, bölünmüş toplumsal yapıyı, insanı bir aşktan yola çıkarak, uzlaştırmaya çalışır.

Dönemine göre mükemmel sayılabilecek bir şehir tasarımı vardır filmde ve kendisinden sonra gelen bütün bilim kurgu filmlerini etkilemiştir. Özellikle, filmin genel atmosferinden uzak, naif sonuyla eleştiriler almış olsa da, bu durum kesinlikle filme gölge düşürmez. Bilim kurgu sinemasının, bilimsel yönünün en büyük keşiflerinden biridir.

Yönetmen: Fritz Lang

Imdb Puanı: 8,3

16. 2001: A Space Odyssey (2001: Uzay Macerası) 1968

16. 2001: A Space Odyssey (2001: Uzay Macerası) 1968

Issız bir yerde, bir grup primat yemek için kavga etmektedirler. Kavgaları, aniden yanıbaşlarında beliren esrarengiz siyah bir taş sebebiyle bölünür. Aniden beliren bu taş, primatların ilk defa alet kullanmasını sağlayacak bir güce sahiptir. Ve böylece evrimin en önemli adımlarından biri olan akıl kullanımı başlamış, insanların şafağı gelmiştir.

2001’de, bir önceki sahneden 4 milyon yıl sonra, bir uzay gemisi aydan gelen esrarengiz sinyallerin ardında aynı siyah taşı keşfeder. Hem de ay yüzeyinde. Sinyaller Jupiter’e gitmektedir.

On sekiz ay sonra Discovery’nin güvertesinde, astronotlar David Bowman ve Frank Poole Jupiter’in gölgesine doğru yola çıkmışlardır. Uzay gemisinde HAL 9000 adında, yapay zekaya sahip, dünyanın en gelişmiş bilgisayarı bulunmaktadır. Ve hiç kuşkusuz, bu sonuncunun, kendi planları vardır...

Arthur C. Clarke’ın bir kısa hikayesinden yola çıkılarak geliştirilmiş olan bu film çoğu kişi tarafından başyapıt mertebesine oturtulurken kimileri tarafından da hiç sevilmemiştir. 2001’in birçoğu dini olan sayısız altmetni içerdiği açıktır.

Yönetmen: Stanley Kubrick

Imdb Puanı: 8,3

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Vertigo (Ölüm Korkusu) 1958

15. Vertigo (Ölüm Korkusu) 1958

Bir suçluyu kovalarken çatıdan düşen ortağını kurtaramayan dedektif Scottie Ferguson’da, bu olayın ardından yükseklik korkusu başgösterir. “Vertigo” hastalığına dönüşen bu korku nedeniyle mesleğini bırakıp emekli olan dedektir, eski bir arkadaşı tarafından, ruhsal sağlığından şüphe ettiği karısı Madeleine’ni izlemesi için kiralanır. Scottie de kadını daha yakından izledikçe bir şeylerin yolunda gitmediğini fark eder; dahası kadının intihara meyilli olduğunu görür. Artık işleri yoluna koymak için uzaktan takip etmek yetersiz kalacak, Scottie’yi kendi korkularıyla da yüzleşeceği bir mücadelenin içerisine sürükleyecektir.

Yönetmen: Alfred Hitchcock

Imdb Puanı: 8,4

14. Citizen Kane (Yurttaş Kane) 1941

14. Citizen Kane (Yurttaş Kane) 1941

Tanınmış iş adamı Charles Foster Kane gösterişli bir hayatın barındırdığı her şeye sahiptir; bolca para, şöhret, prestij ve kadınlar... Fakat ani ölümünün ardından, ölmeden önce söylediği son söz olan “Rosebud” bir giz perdesini doğurur. Yakın çevresindeki kimsenin anlamanı bilmediği bu sözcük Kane’in ölümüne ve yaşamına dair bazı sırların varlığını işaret eder. Bu kelimenin anlamını açığa çıkarmaya çalışan gazeteci Jerry Thompson Foster’ın arkadaşları, ailesi ve iş arkadaşlarıyla röportajlar yapmaya başlar. Bu kişiler Kane hakkında hikayeler anlattıkça gazeteci puzzle’ın parçalarını birleştirmeye başlar.

Yönetmen: Orson Welles

Imdb Puanı: 8,4

13. Sunrise: A Song of Two Humans (Gündoğumu: İki Kişinin Şarkısı) 1927

13. Sunrise: A Song of Two Humans (Gündoğumu: İki Kişinin Şarkısı) 1927

Şehirli bir kadın tatil yapmak için ücra bir göl kenarına gider. Kadın bir gece gezinti esnasında bir çiftliğe uğrayan; bir adam, kadın ve çocuktan oluşan bir aileyle tanışır. Adama ilgi duyan kadın onu ele geçirmek için anında harekete geçer. Adamı yanına çağırıp ona karısını öldürmesini ve çiftliğini satarak onunla birlikte şehre dönmesini söyler. İkna olan adam, karısını öldürebileceği bir plan kurarak onu bir deniz gezisine çıkarır. Ancak bu plan her şeyi yıkmak bir yana, inzivaya çekilmiş evliliklerini yeniden canlandırmaya vesile olacaktır. 

Yönetmen: FW. Murnau

Imdb Puanı: 8,4

12. Man with a Movie Camera (Kameralı Adam) 1929

12. Man with a Movie Camera (Kameralı Adam) 1929

Bu film, senaryosu dahil her aşamasıyla, başta tek bir kişinin deneysel zekası ve bir grubun başkalarına örnek olmak için veridği karşılıksız mücadelenin bir ürünü. Filmin yapımında sinema tarihinin her türlü başarısının yanında, bir kameranın yapabildiği muhteşem değişiklikleri de görebilirsiniz. Sanatsal drama alanında bilinen teknikleri değiştiren, hatta yıkan bir film olarak Kameralı Adam, aynı zamanda sinema ve sinema tarihine bir tür saygı olarak kabul edilmelidir.

Yönetmen: Dziga Vertov

Imdb Puanı: 8.4

11. The Passion of Joan of Arc (Jeanne D'arc'ın Tutkusu) 1927

11. The Passion of Joan of Arc (Jeanne D'arc'ın Tutkusu) 1927

Filmde İngiltere ve Fransa arasında 14. yüzyı'da başlayan Yüzyıl Savaşları sırasında ülkesi Fransa'ya manevi destek veren hatta orduya katılarak İngilizlere karşı çarpışan Fransız Katolik azizesi Jeanne dArc'ın 1431 tarihinde henüz 19 yaşındayken İngilizlere esir düştükten sonra Tanrı ile konuştuğunu ileri sürdüğü için kafirlik suçuyla yargılanması, zindanlarda işkence görmesi ve yakılarak ölüme mahkum edilmesi anlatılmaktadır. Filmde Jeanne d'Arc'ın bütün hayatı anlatılmaz, sadece yargılanması ve ölüme mahkum edilmesi gözler önüne serilir. Dreyer olayları neredeyse belgesele yakın bir gerçeklilikle aktarır, zaten film Fransız Milli Müzesi'nde korunan mahkeme kayıtlarına ve tutulan günlüklere dayandırılarak yapılmıştır.

Yönetmen: Carl Dreyer

Imdb Puanı: 8.4

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Andrei Rublev - 1966

10. Andrei Rublev - 1966

15. yüzyılda Tatarların saldırıları altında inleyen Rusya’dayız. Andrei Rublev hem bir keşiş hem de ikona ressamıdır. Barbarlık, şiddet ve kana kontrast olarak doğanın mucizevi güzelliği ve inanç Rublev’in beslendiği kaynaktır. Ne var ki bir köylü kızını tecavüzden kurtarmak için bir adamı öldürmek zorunda kaldığında hayatı ve Tanrı inancını yeniden sorgular. Yaratıcılık ateşinin, konuşmama ve resim yapmama yemini eden Rublev’in içinde yeniden yanmaya başlaması için toy bir delikanlının dev bir çanı imal etmesini seyretmesi gerekecektir. Bu aslında sanatçı keşişin eserlerine gerçek rengin ve hayatın da gelmesinin işaretidir.

Yönetmen: Andrei Tarkovsky

Imdb Puanı: 8,4

9. Bicycle Thieves (Bisiklet Hırsızları) 1948

9. Bicycle Thieves (Bisiklet Hırsızları) 1948

Savaş sonrası yaşanan iki senelik işsizlik döneminin ardından nihayet iş bulabilen Antonio mutluluktan havalara uçmaktadır. İşi için kendisine lazım olan bisikleti almak için yataklarını satmaları gerekmiştir; ancak Antonio en sonunda para kazanabileceği için mutludur. Yeni işinin ilk gününde bisikleti çalınan Antonio neye uğradığını şaşırır. Yaşadığı ailevi ve dünyevi problemleri çözebilmesi için acilen bisikletine yeniden kavuşması gerekmektedir.

İtalyan Yeni Gerçekçiliği’nin mimarlarından Vittorio De Sica’nın imzasını taşıyan Bisiklet Hırsızları, bir savaş sonrası toplumunun portresini oldukça geniş bir perspektiften çiziyor.

Yönetmen: Vittoria De Sica

Imdb Puanı: 8,4

8. Taxi Driver (Taksi Şoförü) 1974

8. Taxi Driver (Taksi Şoförü) 1974

Vietnam’da savaşının izlerini henüz atamayan bir askerin, geceleri taksi şoförlüğü yaparak gördüğü kirli ve adaletsiz dünyaya uyum sağlamayı reddetme hikayesini anlatan film, Robert De Niro’nun canlandırdığı Travis Bickle karakteriyle kültleşmiştir. Taksi şoförü Travis, sosyal hayatındaki başarısızlığını, saplantılı bir tutku beslediği Bickle’la tersine döndürmeye çalışsa da beklediği karşılığı bulamıyor. Bu kırılma anından sonra bir silah alıp harekete geçmeyi, sokakların pisliğini temizlemeye karar veriyor; bu esnada kendini bir fahişeyi kurtarmaya adıyor. Çürümeye yüz tutmuş bir topluma karşı tutulan bir ayna niteliğindeki film, yönetmen Martin Scorsese’nin kariyerinin en önemli filmlerinden biri olarak kabul görür.

Yönetmen: Martin Scorsese

Imdb Puanı: 8,4

7. Singin’ in the Rain (Yağmur Altında) 1952

7. Singin’ in the Rain (Yağmur Altında) 1952

Don Lockwood, kendi yeteneklerini günden güne bileyerek geldiği bu son noktada, nihayet beyazperdenin en çok aranan ve en çok parıldayan yıldızlarından biri haline gelmiştir. Ulaştığı noktada yeri sağlam olan bu ünlü şahsiyetin güvenini kıracak kişi ise aktörleri birer birer reddedecek olan Kathy Selden olacaktır. Don, kendisine yapılanların üstesinden gelir gelmez Kathy’ye aşık olacaktır. Ancak öte yandan da seksi ve bencil Lina Lamont, Don’u kendisi için istemektedir.

Yönetmen: Stanley Donen & Gene Kelly

Imdb Puanı: 8,4

6. Apocalypse Now (Kıyamet) 1979

6. Apocalypse Now (Kıyamet) 1979

Yüzbaşı Willard (Martin Sheen), Vietnam’da Amerikan ordusuna başkaldıran ve vahşi yöntemlerle bir orman kabilesini yöneten Albay Walter Kurtz’ü (Marlon Brando) bulup öldürmekle görevlendirilir. Kurtz’ün izinde, insan yüreğinin karanlığıyla savaşın gerçekliği arasında kalan Yüzbaşı Willard, çok geçmeden sonsuz bir kabusun içine sürüklenecektir.

Yönetmen: Francis Ford Coppola

Imdb Puanı: 8,5

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Psycho (Sapık) 1960

5. Psycho (Sapık) 1960

Türünün en önemli örneği olan Sapık, yönetmen Alfred Hitchcock’un başyapıtı olarak kabul edilir. Marion Crane’e patronuyla iş yapan zengin bir adam para emanet eder ve ardından Marion yola koyulur. Polisler Marion’un şüpheli davranışları üzerine peşine takılır. Ancak Marion’un peşine takılan sadece polisler değil, aynı zamanda tanıdıkları da Marion’un peşindedir. Sevgilisi ile buluşmayı planlayan Marion geceyi bir otelde geçirmeye karar verir. Otelden içeri girer girmez garip şeyler olduğunun farkın varan Marion uyumadan önce otel sahibi Norman Bates ile biraz sohbet eder. Norman ın kişiliğinde sorunlar olduğunu, annesine ve kuşlara karşı bir takıntısı olduğunu öğrenen Marion, odasına gidip duş almaya karar verir.

Yönetmen: Alfred Hitchcock

Imdb Puanı: 8,6

4. Sátántangó (Şeytanın Tangosu) 1994

4. Sátántangó (Şeytanın Tangosu) 1994

1980’lerin kominizm sonrası Macaristan’ının tahrip olmuş küçük bir köyünde, hayat fiili olarak durmuştur. Güz yağmurları başlamıştır. O akşamüstü köylüler büyük bir ödeme beklemektedirler, sonrasında da, bazıları hakkettiğinden fazlasını alma planlarıyla oradan ayrılmayı düşünmektedirler. Fakat o sırada iki yıl önce öldüğünü düşündükleri karizmatik Irimias’ın konuşmasını duyarlar, geri gelmiştir. Onlar da topluluğun devamlılığını koruma amacıyla Irimias’ın çevireceği tantanalı planla paralarını alacağı düşüncesiyle korkmuşlardır. Film Irimias’ın köye dönüşünün etkisi ve sonuçları üzerinedir. Yönetmeni Tarr’ın bölünmeden seyredilmesini tavsiye ettiği filmi, başyapıt olarak kabul görmektedir.

Yönetmen: Béla Tarr

Imdb Puanı: 8,6

3. Shichinin no samurai (Yedi Samuray) 1954

3. Shichinin no samurai (Yedi Samuray) 1954

Usta Samurai Kambei'nin cesareti ve fedakarlığına şahit olan bir grup köylü ondan sürekli olarak haydutların baskınlarına uğrayan köylerini korumasını isterler. Kambei bu isteği herhangi bir çıkarı olmamasına rağmen kabul eder ve ilk olarak kısa süre sonra müridi olan genç samurai Katsushiro'yu, ardından da güç kullanmaya meraklı bir samurai olarak görünen, fakat sonradan bir çiftçinin oğlu olduğu ortaya çıkan Kikuchiyo'yu yanına alır.

Takımına dört yeni samurai daha ekleyerek köyü savunmaya girişen Kambei köylüler tarafından sevinçle karşılanır ve herkesin sevgisini kazanır; bir süre sonra onlara kendilerini savunmayı öğretmeye başlar. Bu arada haydutlar köyün sınırlarında dolaşmakta ve yeni saldırıları için uygun bir zaman kollamaktadırlar...

Yönetmen: Akira Kurosawa

Imdb Puanı: 8,7

2. The Godfather: Part II (Baba 2) 1974

2. The Godfather: Part II (Baba 2) 1974

Genç Corleone, Amerika’ya yeni gelmiştir. 1917 yılında, New York şehri’nin yerel mafyalarından birinin liderini öldürünce saygınlık kazanır ve korkulan biri haline gelir.

Bu arada, 50 yıl sonra, Michael Corleone, Washington’da senato komitesine aile işleriyle ilgili ifade vermektedir.Film,eleştirmenler tarafından önceki filmden daha başarılı bulunan az sayıdaki devam filminden biri olarak kabul ediliyor. Robert De Niro filmde yalnızca 45 dakika Vito Corleone'yi canlandırarak Oscar'ı almıştır.

Yönetmen: Francis Ford Coppola

Imdb Puanı: 9,0

1. The Godfather (Baba) 1972

1. The Godfather (Baba) 1972

Mario Puzo’nun çok satan kitabından Puzo ve yönetmen Francis Ford Coppola tarafından sinemaya uyarlanan eser, 40’lar ve 50’lerin Amerika’sında, bir İtalyan mafya ailesinin destansı öyküsünü konu alıyor.Don Corleone’nin kızı Connie’nin düğününde, ailenin en küçük oğlu ve bir savaş gazisi olan Michael babasıyla barışır. Bir suikast girişimi, Don’u artık işleri yönetemeyecek duruma düşürünce, ailenin başına Michael ve ağabeyi Sonny geçerler. Danışmanları Tom Hagen’in de yardımlarıyla diğer ailelere savaş açan Corleone ailesi, eski moda yöntemleri de değiştirmeye başlar.

Yönetmen: Francis Ford Coppola

Imdb Puanı: 9,2

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
88
62
19
8
6
3
0