onedio
Görüş Bildir
Bitmek Bilmeyen Diplomasi: İran'ın Nükleer Tarihi
İran’ın nükleer programı, her ne kadar 20. yüzyılın ortalarında faal duruma geçse de, uluslararası politikada bir sorun olarak ortaya çıkmasının 30 yıllık bir geçmişi vardır. İran ve ABD dışında bu “sorun”un başlıca aktörleri; İsrail, AB, Türkiye, Rusya, Çin, Brezilya ve Arap ülkeleridir. Her aktör bu konuda adımını dikkatle atmalıdır, atmaktadır. İran, nükleer çalışmalarının bir sorun olarak ortaya çıktığı tarihten beri çalışmalarını, barışçıl ve enerji amacıyla yürüttüğünü; Batı ve İsrail ise bu çalışmaların askeri amaç doğrultusunda sürdürüldüğünü iddia etmiştir.
Meşhur Heykellerin Ardındaki Muhtemelen Bilmediğiniz 9 İnanılmaz Gizem
Heykellerini nasıl yaptığı sorulduğunda meşhur Fransız heykeltıraş Auguste Rodin, büyük sanatçı Michelangelo'nun şu sözünü alıntılıyordu: 'Çok kolay. Mermerdeki fazlalıkları atıyorum geriye heykel kalıyor.' Tabii Michelangelo gibi bir deha için gerçek başyapıtlar dahi son derece kolay olabilir. Bizim gibi her bir eserin ardındaki gizemi ve onların hikâyelerini merak eden sıradan ölümlüler için ise durum pek öyle değil.İşte biz de bu merakımızdan ötürü bu galerimizde bazı muhteşem yapıtların ardındaki sırları ve öyküleri sizinle paylaşmak istiyoruz...
Turizmdeki Durgunluk Efes Antik Kenti'ni de Etkiledi
İzmir'in Selçuk ilçesindeki dünyaca ünlü Efes Antik Kenti, turizmdeki durgunluktan etkilendi. Kuşadası Limanı'na yanaşan dev gemilerle gelen turistlerin günübirlik ziyaret ettiği antik kent, gemilerin rotalarını başka limanlara çevirmesinden dolayı turizmdeki durgunluktan payını aldı.
Reklam
Cadıların Şeytanın Temsilcileri Olduğunu Kanıtlamaya Çalışan Kitap: Malleus Maleficarum
Büyücülük faaliyeti yaptığına inanılan kişiler, tarihin en eski devirlerinden beri siyasi otoriteler tarafından cezalandırılmıştır. Günümüzden bakılınca fazlaca cani ve ilkel düşünceyle yapılmış görülen uygulamalar, o devirlerdeki otoriteler tarafından gayet normal görülmekteydi. Fakat Yeniçağ'ın ilk yıllarında, cadılar üzerine yazılan ilginç bir kitap bütün uygulamaları kendince meşrulaştıracaktı.
Reklam
Askeri Tarihçi Barry Strauss'tan: Başarılı Komutanların 10 Niteliği
Tarihte yaşamış olan büyük komutanların görüşleri, hayat felsefeleri, karakterleri ve hedefleri ne kadar farklı olursa olsun, savaş oyununa dair sahip oldukları nitelikler hemen hemen aynı olmuştur. Bu nitelikler iyi ya da kötü de olsa, onların başarılı komutanlar olarak anılmalarına sebebiyet vermiştir. Bu yazımızda, askeri tarihçi Barry Strauss'un Tarihe Yön Veren Büyük Komutanlar: İskender, Hannibal ve Sezar'ın Liderlik Dehası isimli eserinde yer alan 'Başarılı Komutanların 10 Niteliği' yazısını derledik.
Reklam
1300 Yıl Önce Basılan İngiliz Parasının Üzerinde Arapça Yazı: 'La İlahe İllallah'
etiket
Tarih araştırmacılarına kaynaklık eden önemli materyallerden birisi de kadim paralardır. Nitekim bu paraların incelenmesi için 'nümizmatik' , hususi bir bilim halinde ortaya çıkmıştır. Buradaki yazımıza konu olan para ise, 8. asır güney İngiltere'deki Mersiya Krallığı'na aittir. Meseleyi ilginç hale getiren şey ise, paranın üzerinde Arapça ibarelerin bulunmasıdır.
Tarihin Tozlu Sayfalarından Akıl Hastanelerinde Karşılaşılmış En Esrarengiz 10 Vaka
etiket
19. yüzyılın sonları, 20. yüzyılın başlarında akıl hastaneleri, aslında oraya ait olmayan insanlarla doldurulmuş, oldukça ürkütücü mekânlardı. Aşırı çalışmak sebebiyle stres yaşayan insanlardan tutun da, kendi fikirlerini beyân ettiği için hastanelere kapatılan kadınlara kadar pek çok insan, deli oldukları gerekçesiyle bu hastanelere kapatılıyor; pek çoğu zâlimce muamele gördükleri bu mekânları hayatları boyunca terk edemiyor; yüzleri ve hayatları tekrar hatırlanmayacak biçimde unutulmaya mahkum oluyordu. Hatırlanan birkaç kişinin hikâyesi ise, okuduktan sonra zihninizden silmek isteyeceğiniz kadar ürkütücü...
Reklam
Reklam
Reklam