Psikolojik filmleri izlemek çoğu zaman cesaret ister. Özellikle son yıllarda yapılan başarılı yapımlar, barındırdıkları gizem, korku ve dram unsurları ile bizi uzun süre etkisi altına alıyor. Film boyunca bizi gerim gerim geren bu yapımları izlemekten de bir türlü vaz geçemiyoruz. Evet itiraf edelim hepimizin içinde minik bir mazoşist var. Bazen sınırlarımızı test etmek istiyoruz. 😅 Sizin için son 10 yılda beyaz perdeye aktarılmış birbirinden etkileyici ve gerilim dolu psikolojik filmleri listeledik. Arkanıza yaslanın ve kendinizi haberimizin akışına bırakın. Eğer filmleri izlemek için cesaretinizi toplarsanız 'Ne filmdi ama yaa!' diyeceğinizden eminiz. 🤫
Psikoloji alanında yapılan birçok araştırma uzun uğraşlar ve çalışmalar sonucu ortaya çıkıyor. Hayatımızı kolaylaştırmamız ve birçok problemi kendi kendimize çözebilmemiz için bize yardımcı olabilecek 13 ufak tüyoyu sizler için derledik.
Depresyon herkesin başına gelebilir. Ona kapılıp gitmek bir zayıflık belirtisi olmadığı gibi, ondan kurtulmaya çalışmak da dünyanın en doğal şeyi.Bir Quora kullanıcısı, 15 yıl aralıksız mücadele ettiği depresyonunu yenerken neler yaptığını 30 maddede özetlemiş. Biz de ona kulak veriyoruz. Elbette asıl yapılması gereken uzman yardımı almak, fakat bunlar da iyi birer destekleyici nitelikte.
'İntihar oranları çok yüksekmiş, herkes mutsuzmuş...' diye kendimizi avutsak da Norveç bizim ve birçok ülkenin henüz dert etmeye başlamadığı mevzularda bile atılıma başlamış, nesillerini böyle yetiştirmeyi de sürdürüyor. Araştırdıkça insan gerçekten hayret ediyor...
Türkiye'de neredeyse her yıl sınav sistemleri değiştiriliyor. Değişen sınav sistemleri halihazırda iyi bir okul için yarışan gençlerin endişelerini artırıyor. Sınavların stresi yüzünden intihan eden öğrencilerin yanında birçok genç antidepresanlara neredeyse bağımlı hale gelmiş durumda. Antalya'da sınav stresiyle antideprasan kullanmaya başlayan genç kızın başına gelenler ise sınavların gençlere nasıl daha iyi bir gelecek sağlayacağını sorgulamaya yönlendiriyor. Psikiyatri uzmanının yazdığı antideprasanları kullanan 15 yaşındaki H.Ü.'nün vücudu su topladı, yoğun bakımda hayat mücadelesi veriyor.
Bir davranışın alışkanlığa dönüşmesi için gerçekte kaç gün gerekir? Bir insanın zihninden, gün içerisinde kaç farklı düşünce geçebilir? İnsan bir olayı önceden tahmin edebilir mi? İşte tüm bunların şaşırtıcı ve bilimsel cevapları...
Çocuklukta yaşanan travmalar yalnızca yakın dönemi değil, tüm yetişkinlik hayatını etkiliyor. Araştırmalara göre, hayatının ilk sekiz yılında travmaya bağlı strese maruz kalanlarda psikolojik bozukluklardan kalp-damar sorunlarına kadar pek çok sağlık sıkıntısı görülüyor. Bu sağlık sıkıntılarını sizler için derledik…Kaynaklar: 1, 2, 3, 4.
Şimdi sizin kafanızda iki soru işareti var. 1: Güç nedir? 2: Nasıl kazanılır?Güçlü Olmanın 48 Kuralı kitabının yazarı; Robert Greene bu işi çözmüşe benziyor. ''Güç görünüşte oynama yeteneği gerektirir. Birçok maske takmayı ve çanta dolusu aldatmaca taşımayı öğrenmelisiniz. Aldatma ve sahte davranış, çirkin ve ahlaksızca görülmemelidir. Bizi hayvanlardan ayıran şey yalan söyleme ve aldatma yeteneğimizdir.'' diyen Greene'den etik kurallar bekliyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü bu kurallar yüksek miktarda Makyavelizm içeriyor.
Sürekli yaz saati uygulaması tartışmaları ülkemizde dönedursun, bilim insanları yetkililerin dikkate alması gereken bir araştırmaya imza attı.Sabah çok erken saatte uyanıp okula gitmek zorunda olan ergen bireylerde depresyonun ve endişe duygusunun önemli oranda arttığı görüldü. Buyrun haberimize:
Mutluluk herkes için önemlidir.Yapılan araştırmalara göre mutlu insanlar daha çok para kazanıyor, işlerinde daha başarılı oluyor, daha uzun yaşıyor ve diğer insanlara kıyasla daha mutlu evlilikler yapıyor.Fakat mutluluğun kaynağı oldukça tartışmalı bir konu. Filozoflar yüzyıllardır bu konu hakkında kafa yoruyorlar. Geçtiğimiz yıllarda psikoloji bilimi oldukça gelişti ve insanları daha mutlu hale getiren bazı aktiviteler olduğunu kesin bir şekilde kanıtladı. İşte bilimin kanıtladığı, bizleri daha mutlu bireyler haline getiren 7 aktivite;
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), depresyonu yaygın birzihinsel rahatsızlık olarak sınıflandırıyor. Ancak depresyonu ruh halindekianlık gelgitlerle ya da kısa dönemli duygusal tepkilerle karıştırmamakgerekiyor. Depresyon, özellikle uzun dönemli ve yüksek yoğunluklu olduğu zamanönemli bir sağlık sorununa dönüşüyor. Doğru bir depresyon teşhisi ancak konununuzmanlarınca yapılabilecekken, rahatsızlığın kişi hayatındaki etkileri arasındasürekli devam eden üzüntü hali, normalde zevk alınarak yapılan aktivitelerekarşı ilgisizliğin ortaya çıkması ve gündelik hayat aktivitelerinigerçekleştirirken dahi zorluk çekmek gibi belirtiler sıralanıyor. Dünyadadepresyon oranlarını; cinsiyet, eğitim ve gelir düzeyi ile ilişkisini; ve hattaekonomiye etkisini sizler için derledik!
New York kökenli psikoterapist Katherine Schafler, 14 yıllık engin tecrübesini de kullanarak insanların değişmesinin neden mümkün olmadığını açıkladı. Çok üzgünüz lakin zaman bir şeyleri değiştirmek için ilerlemiyor.Haberin detaylarını sizler için Thrive Global'dan derledik.
Hayat ünlüler için de öyle göründüğü kadar kolay değilmiş demek ki!Karşınızda şöhretin ağır yükünü daha fazla taşıyamayan ve psikolojik problemlerinin altında en ağır şekilde ezilen ünlü isimler!
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2016 yılında ruh sağlığı ve hastalıkları dalında muayene olanların sayısı bir yılda 740 bin 602 kişi artarak 8 milyon 656 bin 513 kişiye yükseldi.
Doktora öğrencisi olmak hiç ama hiç kolay bir iş değil, bunu sadece yaşayan bilebilir. Bu zorlu sürecin kişiler üzerindeki psikolojik etkilerine ışık tutan bir araştırma, bilim dünyasında büyük yankı uyandıran sonuçlar ortaya çıkardı.Gelin bilim dünyasının bir süredir odağında olan o araştırmanın detaylarına bakalım birlikte.
ANKARA'da Özel Taşıma Aracı (ÖTA) şoförü, seyir halindeyken otobüsü birden durdurdu. Şoför, 'Arkadaşlar psikolojim bozuldu benim. Arabadan inin, başka arabaya binin, ben buradan hastaneye geçiyorum. Bu stresle gidersem kaza yaparım, sizin canınıza mal olurum' diyerek yolcuların otobüsten inmesini istedi.Şoförün kapıları açmasının ardından yolcular otobüsten indi. Yolculardan biri o anları cep telefonuyla görüntüleyerek sosyal medyada paylaştı.
Hepimiz hatırlanabilir olmak isteriz. Fakat iyi bir ilk izlenim bırakmak biraz çaba ister. Doğru kelimeler ve hareketlerle neredeyse herkes büyüleyici bir izlenim yaratabilir. 'Biriyle ilk kez karşılaştığımda nasıl daha fazla akılda kalıcı bir izlenim uyandırabilirim?' sorusunun cevaplarını sizler için derledik.
Psikoloji, bireyin bilişsel süreçlerini ve davranışlarını inceleyen bilim dalıdır; gözlem, ikna edicilik ve güzel konuşma bu bilimin en önemli noktalarıdır. Psikoloji, her şeydir. Bakalım, siz psikoloji hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz!