Görüş Bildir
Haberler
Yoğun İş Stresine Rağmen Başarılı Olabilen İnsanların Sırrı: Östres

Yoğun İş Stresine Rağmen Başarılı Olabilen İnsanların Sırrı: Östres

Penny
24.02.2019 - 11:11

Sürekli çalışan, her an belli bir düzen sağlamak zorunda olan ama asla kaygılı ve yorgun görünmeyen insanların seçilmiş kişiler olduğunu düşünürüz. Aslında işin sırrı çözüm odaklı olmak, stresi östrese çevirmekteymiş. Peki nedir bu 'östres'?

Kaynak: 12

İçeriğin Devamı Aşağıda

Öğrenir öğrenmez belkide hayatınıza birçok şey katacak bir kelime: Östres

Bu kelimeyi daha önce duymadıysanız, stres üzerine düşünebileceğiniz yepyeni bir perspektife hoş geldiniz. Stres kelimesini maalesef hepimiz çok yakından tanıyoruz. Anksiyete veya gerginlik…En önemlisi de bir çoğumuz bununla nasıl başa çıkabileceğimizi bilmiyoruz. ‘Ö’ (eu), 'iyi' veya “güzel” anlamına gelen  Yunanca bir kelime köküdür. Yani ‘östres’e olumlu stres diyebiliriz.

Mülakattan önce, birisine çıkma teklif etmeden önce, kalabalık bir ortama girecekken, okulun veya işin ilk gününde ya da yeni bir ülkeye seyahat etmeden önce hemen hemen hepimiz gerginlik hissi yaşarız.

Ötres sizi bu gibi durumlara en iyi şekilde hazırlayan, sizi tetikte tutmaya teşvik eden bir farkındalık duygusudur. Yoğun stres hissini yaşadığınızda sormanız gereken soru şu:

Stresimi östresle nasıl değiştirebilirim?

Aslında sınav haftalarında bir çoğumuz bunu yapıyoruz.

Sınav haftası yaklaşırken çalışmamız gerektiğini biliriz ama bir türlü başlayamayız. Çoğu öğrenci, farkında olarak ya da olmadan, östres dediğimiz stres türünü hissetmek için sınav iyice yaklaşana kadar bekler. Böylece günler öncesindekine göre çok daha iyi konsantre olabilirler ve daha etkili çalışırlar.

Bu stres yaratıcılık kapasitenizi de artırır.

Çalıştığınız şirkette yeni bir proje olduğunu düşünün. Sizin ise yeni ve orijinal bir fikir ortaya koymanız gerek. Fikir lazım! Östres, daha önce aklınıza gelmeyen bu fikirleri bulma potansiyelinizi artırabilir. 

Peki gelelim asıl meseleye. 

Stresi östresle nasıl değiştirebiliriz?

1. O anda yaşadığınız hissi tam olarak tanımlayın.

Belki bir kaç duyguyla birden baş etmeye çalışıyorsunuzdur. Hepsinin adını koyun. Korku mu, çekinme mi, hazır hissetmemek mi?

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Bu duyguların sebebini belirleyin.

Neden korkuyorusunuz? Kaybetmekten, ailenizi hayal kırıklığına uğratmaktan ya da beğenilmemekten…Neden?

3. Stresinizin sebebini bulduktan sonra, stresin verdiği enerjiyi olumlu bir şeyle değiştirin.

Örneğin bir işiniz yoksa sürekli para konusunda endişelenmek yerine, bu bulanık enerjiyi yeni bir iş bulmak, iş bulmana yardım edecek insanlarla iletişim kurmak için kullanabilirsiniz. Stres gerçekten büyük bir enerjidir ve bu ekstra enerjiyi nasıl kullanabileceğinizi iyi düşünün. Evin içinde deli gibi dolaşacak ya da yatağınızda dönüp duracak mısınız yoksa yapılabileceklerin bir listesini mi yapacaksınız?

4. Stres sırasında hissettiğiniz duygulardan en olumlu olanı düşünün.

Örneğin yapacağınız bir sunumda başarısız olmaktan korkuyorsanız, korku yerine heyecanınıza odaklanın. Heyecan, isteğinizi korkuya göre daha arttıracaktır.

5. Hepimiz başkalarına tavsiye vermek konusunda daha başarılıyız. Stresli durumlarınızda kendinize, bir arkadaşınızın problemine çözüm buluyormuş gibi bakın.

Diyelim ki durumunuz aynen şöyle; 'Kendimi gergin hissediyorum, çünkü hangi işi seçeceğime emin değilim. Kilitleniyorum ve yanlış seçim yapacağım konusunda endişeliyim.' 

Bunun bir arkadaşınıza olduğunu düşünün, size değil. Arkadaşınıza nasıl yardımcı olabilirsiniz? Sadece bakış açısını değiştirmek duyguları daha olumlu bir şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilir.

Peki, östresin dezavantajı var mı?

Bu stres türü genellikle son dakikada, stres seviyesi zirveye ulaşınca ortaya çıkar ve biyolojik açıdan uzun süre bu durumda kalamayız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
78
25
7
5
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
okisi

benim hayatım böyle lan ne uzun süre kalamayız 20 saat otobüs yolculuğundan cıkıp standart ortamıma dönüp oyun oynayıp uyuyup kalkıp işe güce devam eden adam... Devamını Gör

tolga

iş bulunca da ben bu işleri yapıyorum ama karşılığı bu olmamamlı diye strese giriyorsun kardeşim sıkıntı yapma devam böyle

Kavinsky

Reis herkes bir ateş bekliyor bak yolda yürürken. Östres möstres bize gelmez. Çık trafiğe herkes gözünün içine bakıyor ki birbirine sarsın. Mutsuzuz, nefret ... Devamını Gör

Ergün Zereyak

Yine mi sen diyesim geldi. Galiba editörlüğünü yaptığın sitenin işlerini buraya taşıdın.Kusura bakma ama "saçmalıyorsun" Kaba bir ifade kullandığım için özür... Devamını Gör