Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Zuhal Gürçimen Yazio: Pandemide ‘Koltuğa Gücünü Veren Lider’in’ 6 Özelliği
Hayat toplam bir paket diyen liderler fark yaratıyor.
Liderin çevik olanı, sabit duran değil, rüzgarlarda çelik gibi esneyen, sallanan ancak yıkılmayan yapıları kurmasıyla kendini belli ediyor.
Koltuğa gücünü veren liderler, eyleme geçebilenlerin arasından parladı.
Tanımlı, verilmiş ve planlanan yönetim faaliyetlerinin dışında, yeniden her stratejiyi yeniden gözden geçiren lider ihtiyacı; kurum/şirket/stk, özetle örgütsel yapılanmanın olduğu her yerde ortaya çıktı.
Bugünlerde artık pandeminin 6.ayını sürerken; ilk tepkiler, alınan önlemler, uzaktan çalışma sistemlerin hemen hayata geçirilmesi, çalışanların motivasyonu ve işin sürekliliği konularına aynı anda odaklanabilen ve bunları kendi enerjisini ve motivasyonunu yitirmeden yapabilenler ise fark yarattı.
Şimdi büyük hedefleri küçük lokmalar halinde yutma zamanı!Pek çok araştırma, makale ve düşünce üretiminin gerçekleştiği bu dönemde insan davranışlarını incelemenin her zamankinden önemli olduğu bir zamanı yaşıyoruz.
İnsanın günlük hayatı ve iş yaşamı arasındaki mesafe fiziksel olarak kısalınca dinamikler de değişmiş oldu.
Online üzerinden yürüyen bir iş düzeni, kendi yeni ihtiyaçlarını ve liderlerin yeni değerlendirme parametrelerini oluşturma ihtiyacını ortaya çıkarmış oldu.
Pandemi başlarında bu öyle büyük bir değişiklik olarak dünyamıza girdi ki, ‘Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ cümlesi sloganımız haline geldi neredeyse. Şimdi bugünün şartlarını belirliyoruz ve bu süreç yeni norm olarak hayatımızdaki yerini alıyor.
Elbette bir takımın bütün üyelerini ilgilendiren bu durum, öncelikle Liderlerin gündeminde yer alırken herkes kendi kapasitesinin sınırlarını zorlamış oluyor ve potansiyelini daha ötesine taşıması gerekliği ortaya çıkıyor.
Peki onlar bunu nasıl yapıyor?
Koltuğa gücünü veren Lider nasıl fark yaratıyor?
1-Etki alanındaki insan kaynağının potansiyelini hızlı bir şekilde yeniden tanımlayarak.
2-Tanımlı durumları esnek planlarıyla yer değiştirmek için alabileceği riski hesaplayarak.
3-Takımındaki motivasyonun, atağa geçenlerin ve düşenlerin nabzını tutarak.
4-Yeni çalışma şartlarının keşfedilmesini beklemeden net ve kısa bildirimlerle beklentisini ortaya koyarak.
5-İnsanı ve hikayesini gözeterek takımındaki insanların bu dönemdeki özel hayatlarında yaşananlara duyarlı kalarak.
6-Uzun vadeli hedefleri gözetip günün ruhuna uygun çözümler bularak.
Bu maddelerin hepsinin çatısında oturan bir başlıkla ‘’Rol Model’’ olmayı bu konuya genel bir yaklaşım olarak belirtmek isterim. Anlattıklarını kendi hayatında yaşamayan ve üstünde samimi bir şekilde taşımayan bir lider etki alanındaki insanlardan bunu bekleyebilir mi?
Ne dersiniz?
Yorum Yazın